Έκκληση ναυτεργατικών συνδικάτων σε NATO: «Επενδύστε στην εμπορική ναυτιλία»

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Συνασπισμός συνδικαλιστικών οργανώσεων ναυτικών από κράτη μέλη του NATO απηύθυνε κοινή δήλωση προς τη Συμμαχία ζητώντας να αυξηθούν οι επενδύσεις στην εμπορική ναυτιλία, που λογίζεται κρίσιμη για την αντιμετώπιση αναδυόμενων αντιπάλων και για την προστασία των κρατών κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Η δήλωση-έκκληση συμπίπτει με την 75η επέτειο από την ίδρυση του NATO, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των εμπορικών στόλων στην εθνική ανθεκτικότητα, ασφάλεια και άμυνα εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι οργανώσεις, που εκπροσωπούν εργαζόμενους στην εμπορική ναυτιλία αρκετών κρατών μελών NATO, τόνισαν το τρέχον άστατο γεωπολιτικό περιβάλλον, υποδεικνύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιμακούμενη βία στη Μέση Ανατολή και τις προσπάθειες διαφόρων κρατών να επιβληθούν στην ανοιχτή θάλασσα. Επίσης, προειδοποίησαν για τους ανησυχητικά συρρικνούμενους αριθμούς προσοντούχων ναυτικών και πλοίων νηολογημένων σε εθνικά νηολόγια που θέτουν σε σημαντικό κίνδυνο την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του NATO έναντι των μελών του.

Ο καθηγητής Geoffrey Till, πρώην Κοσμήτορας Αμυντικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, επιβεβαίωσε το ζήτημα, με την εξής δήλωση: “Μια υγιής εμπορική ναυτιλία και ασφαλείς οδοί θαλάσσιας κυκλοφορίας είναι απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια, τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο.”

Πρόσφατες έρευνες εντόπισαν τρωτότητες στον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας των ΗΠΑ, που είναι στενά εξαρτημένες από πλοία τρίτων σημαιών και αντιμετωπίζουν σοβαρή συρρίκνωση των δυνατοτήτων τους σε θαλάσσια μεταφορά και σε ναυπηγική τεχνογνωσία. Tο πρόβλημα δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα παραδοσιακά ναυτικά κράτη μέλη του NATO βιώνουν παρόμοια συρρίκνωση επί δεκαετίες.

Η εξάπλωση των σημαιών ευκαιρίας (ευκολίας), όπως ο Παναμάς, η Λιβερία και οι Νήσοι Marshall, έχουν αποδυναμώσει τους ναυτιλιακούς κλάδους των κρατών σε όλη την Ευρώπη. Πολλά κράτη αντιμετωπίζουν σήμερα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ αριθμών ναυτικών και πλοίων νηολογημένων στα νηολόγιά τους.

Οι ναυτεργατικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι η συρρικνωμένη ναυτιλιακή δραστηριότητα και η έλλειψη πιστοποιημένων αξιωματικών και ναυτών καταστρέφουν τη συλλογική και ατομική ικανότητα υποστήριξης στρατιωτικών ανεφοδιασμών και διασφάλισης της προσφοράς ενέργειας, σίτισης και υγειονομικού υλικού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και υγειονομικών κρίσεων. Αυτή η ύφεση ενέχει σοβαρούς κινδύνους με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.

Η δήλωση καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών NATO να χρησιμοποιήσουν την 75η επέτειο της Συμμαχίας ως ορόσημο ανάληψης δέσμευσης για σημαντικές επενδύσεις σε ναυτιλιακές δυνατότητες, για την ενίσχυση των εμπορικών τους στόλων και για επενδύσεις σε επαγγελματίες της ναυτιλίας. Οι οργανώσεις υποστηρίζουν τη συγκρότηση συνασπισμού ομονοούντων ναυτιλιακών εθνών που θα συνεργαστούν για να αυξηθεί ο αριθμός των προσοντούχων ναυτικών και ο αριθμός των πλοίων στα εθνικά νηολόγιά τους, να μειωθούν τα κίνητρα των σημαιών ευκαιρίας και να καταργηθεί η εκμετάλλευση πληρωμάτων καταγωγής τρίτων χωρών.

Tο κοινό ανακοινωθέν προσυπογράφεται από τις κάτωθι οργανώσεις:

 • Nautilus International (UK & Netherlands)
 • ACV-Transcom (Belgium)
 • CFDT: Union Fédérale Maritime (France)
 • Danish Maritime Officers
 • Finnish Engineers’ Association ry
 • Finnish Ship’s Officers’ Union
 • International Organization of Masters, Mates & Pilots (USA)
 • Marine Engineers’ Beneficial Association (USA)
 • Norwegian Union of Marine Engineers
 • Seafarers’ Union of Croatia
 • Sjöbefälsföreningen Maritime Officers’ Association (Sweden)

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Αυγούστου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Επιχείρηση Νίκη – Όταν η ιστορία γράφτηκε από τους λίγους (*)

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη αποφασίζει να καταλύσει τη δημοκρατία του ανεξάρτητου μέχρι τότε κυπριακού κράτους και να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε

60 πειρατικές επιθέσεις σε βάρος πληρωμάτων το 2024 – Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) του ICC καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξανόμενης βίας, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην ενδιάμεση ετήσια έκθεση του για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Επεισόδιο με τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα στο Σουφλί του Έβρου σημειώθηκε στις 18.20 το απόγευμα του Σαββάτου (20/7). Ειδικότερα, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή -στη θέση Αμπέλια όπου δεν υπάρχει φράχτης- και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών

Μετάβαση στο περιεχόμενο