Εκλογές 2023: Πότε «κλειδώνουν» υποψήφιοι και συνδυασμοί

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές 2023 βρίσκεται η χώρα, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την 21η Μαΐου ως ημερομηνία των εκλογών στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στις 28 Μαρτίου. Στη διάρκεια της περιοδείας του στην Κέρκυρα, κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 2030, ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει γνωστή την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία ζήτησε τη διάλυση του Κοινοβουλίου, αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα τοιχοκολληθεί στη Βουλή, προκειμένου να αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Εκλογές 2023: Οι τελικές ημερομηνίες για τις υποψηφιότητες των βουλευτών
Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 ημέρες λήγει η επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι υποψήφιοι (εκείνοι που πρόκειται να περιληφθούν σε συνδυασμούς, καθώς και οι μεµονωµένοι) υποβάλλουν πρόταση υποψηφιότητας, που επιδίδεται µε δικαστικό επιμελητή στο αρμόδιο για την ανακήρυξή τους Πρωτοδικείο, το αργότερο εννέα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι υποψήφιοι βουλευτές ανακηρύσσονται από το Πρωτοδικείο, στο οποίο υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες, 10 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Η ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας ενεργείται από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, τη 14η ημέρα μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων για την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών, όπως και του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των συνδυασµών και των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας, κοινοποιούνται αμέσως στον υπουργό Εσωτερικών και στους αντιπεριφερειάρχες έδρας νοµών.

Οι τελευταίοι εκδίδουν προκήρυξη, µε την οποία γνωστοποιούνται στην περιφέρεια του νομού τα ονόματα όλων όσοι ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι, σύμφωνα µε τις αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων. Η προκήρυξη τοιχοκολλάται µε φροντίδα των δημοτικών αρχών, οπωσδήποτε στα μέρη µε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα όλων των δήμων κάθε νομού.

Επίσης, μπορεί να δημοσιευτεί και στον Τύπο, όταν τούτο είναι δυνατό. Η δημοσίευση και τοιχοκόλληση της προκήρυξης πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως την πέμπτη ημέρα πριν από την ημέρα της εκλογής.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου και ποιοι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι
Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι στην ουσία η κατανομή των 285 εδρών μεταξύ των 59 εκλογικών περιφερειών της χώρας. Οι υπόλοιπες 15 έδρες καλύπτονται από τους βουλευτές Επικρατείας.

Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έχουν οι πολίτες, Έλληνες και Ελληνίδες, που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα µε τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Εκλόγιμοι είναι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, που έχουν συμπληρώσει κατά την ημέρα της εκλογής το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.

Ποσόστωση υποψηφίων κατά φύλο
Αξίζει να σημειωθεί πως για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο µε το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια.

Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο µε μισό της μονάδας και άνω.

Εκλογές 2023: Πότε «κλειδώνουν» υποψήφιοι και συνδυασμοί

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΑΑΣ: Χωρίς καταβολή αντιτίμου η είσοδος Αποστράτων (τ. Χωροφυλακής-ΕΛ.ΑΣ.) στις Στρατιωτικές Λέσχες ΣΞ

Με την υπ΄ αριθ. 207/17/31-5-2023/01 απόφαση του το ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ., τροποποιεί τον Κανονισμό Μητρώου Μελών του, ως προς τους δικαιούχους εισόδου στις Στρατιωτικές Λέσχες του Στρατού Ξηράς. Κατόπιν του παραπάνω, όλοι οι απόστρατοι Συνάδελφοι οι προερχόμενοι από την τέως Χωροφυλακή (υποχρεωτικώς εγγεγραμμένα Τακτικά

Πάλι κατά της Ελλάδας γνωστή Ευρωβουλευτής

Με χθεσινοβραδινή επιστολή της προς τον Αντιπρόεδρο της Commission κ. Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο κα. Ylva Johansson, η κα. Sophie in ‘t Veld, Ευρωβουλευτής (Κάτω Χώρες), μέλος της Επιτροπής LIBE και Συντονίστρια της πολιτικής ομάδας Renew Europe (στην οποία

Υπ. Μετανάστευσης για συμφωνία ΕΕ: Ανταποκρίνεται καλύτερα στα δεδομένα που αντιμετωπίζει η χώρα – Τι προβλέπει

Ο υπουργός κ. Δανιήλ Εσδράς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχουν στο διήμερο τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τελεί υπό Σουηδική προεδρία. Η ανακοίνωση “Το νέο

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Πόσα και ποια κόμματα συμμετέχουν – Ποια “κόπηκαν”

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχαν δηλώσει συμμετοχή, 35 κόμματα, οι 5 συνασπισμοί κομμάτων, ο ένας συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι (συνολικά 44). Μετά την χθεσινή (8/6/2023) ανακήρυξη των κομμάτων από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου τα

Μετάβαση στο περιεχόμενο