Εκλογές 2023: Πότε «κλειδώνουν» υποψήφιοι και συνδυασμοί

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές 2023 βρίσκεται η χώρα, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την 21η Μαΐου ως ημερομηνία των εκλογών στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στις 28 Μαρτίου. Στη διάρκεια της περιοδείας του στην Κέρκυρα, κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 2030, ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει γνωστή την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία ζήτησε τη διάλυση του Κοινοβουλίου, αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα τοιχοκολληθεί στη Βουλή, προκειμένου να αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Εκλογές 2023: Οι τελικές ημερομηνίες για τις υποψηφιότητες των βουλευτών
Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 ημέρες λήγει η επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι υποψήφιοι (εκείνοι που πρόκειται να περιληφθούν σε συνδυασμούς, καθώς και οι μεµονωµένοι) υποβάλλουν πρόταση υποψηφιότητας, που επιδίδεται µε δικαστικό επιμελητή στο αρμόδιο για την ανακήρυξή τους Πρωτοδικείο, το αργότερο εννέα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι υποψήφιοι βουλευτές ανακηρύσσονται από το Πρωτοδικείο, στο οποίο υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες, 10 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Η ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας ενεργείται από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, τη 14η ημέρα μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων για την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών, όπως και του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των συνδυασµών και των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας, κοινοποιούνται αμέσως στον υπουργό Εσωτερικών και στους αντιπεριφερειάρχες έδρας νοµών.

Οι τελευταίοι εκδίδουν προκήρυξη, µε την οποία γνωστοποιούνται στην περιφέρεια του νομού τα ονόματα όλων όσοι ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι, σύμφωνα µε τις αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων. Η προκήρυξη τοιχοκολλάται µε φροντίδα των δημοτικών αρχών, οπωσδήποτε στα μέρη µε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα όλων των δήμων κάθε νομού.

Επίσης, μπορεί να δημοσιευτεί και στον Τύπο, όταν τούτο είναι δυνατό. Η δημοσίευση και τοιχοκόλληση της προκήρυξης πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως την πέμπτη ημέρα πριν από την ημέρα της εκλογής.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου και ποιοι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι
Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι στην ουσία η κατανομή των 285 εδρών μεταξύ των 59 εκλογικών περιφερειών της χώρας. Οι υπόλοιπες 15 έδρες καλύπτονται από τους βουλευτές Επικρατείας.

Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έχουν οι πολίτες, Έλληνες και Ελληνίδες, που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα µε τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Εκλόγιμοι είναι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, που έχουν συμπληρώσει κατά την ημέρα της εκλογής το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.

Ποσόστωση υποψηφίων κατά φύλο
Αξίζει να σημειωθεί πως για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο µε το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια.

Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο µε μισό της μονάδας και άνω.

Εκλογές 2023: Πότε «κλειδώνουν» υποψήφιοι και συνδυασμοί

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι…

Ούτε οι δήθεν «θυμωμένοι» φταίνε μόνο ούτε οι δήθεν «χαρισματικοί» αρκούν. Αν η Αριστερά δεν κοιτάξει κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δεν θα βγει σε ξέφωτο. Είναι άραγε τα πρόσωπα που ευθύνονται για την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να βρει βηματισμό και κυβερνητική

Το τέρας και το ρίσκο

Το κόμμα της Λεπέν είναι φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ηγαλλική πολιτική τάξη ξορκίζει αυτό το τέρας επί δεκαετίες. Το Εθνικό Μέτωπο του πατρός Λεπέν

Χανιά: Στην Σούδα το πρωί της Τρίτης το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower

Μετά από πολύμηνη παραμονή σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, το Σάββατο 22/6 το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower πέρασε από το Σουέζ και μπήκε στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφή του IKE στην βάση του στο Νόρφολκ των ΗΠΑ ήταν

«Κ@ρι#λ@» – Σοκάρει ο ξυλοδαρμός 43χρονης ασκούμενης από πασίγνωστο δικηγόρο – Όλο το φρικιαστικό χρονικό

Όλο το χρονικό του ξυλοδαρμού της γυναίκας από τον πασίγνωστο δικηγόρο Σοκ έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού με δράστη γνωστό δικηγόρο. Το 43χρονο θύμα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του 69χρονου άντρα για ξυλοδαρμό και εξύβριση, με αποτέλεσμα την αναζήτησή του

Μετάβαση στο περιεχόμενο