Επιμένουν στο 2015 με σχέδιο «Δήμητρα» – «Σιωπή» από Τσίπρα

Μνήμες τρόμου για τους Ελληνες πολίτες από τις πιο δύσκολες και σκοτεινές στιγμές από την περίοδο χρεοκοπίας της χώρας έφερε η αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» για το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη και το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή και κλεισίματος των τραπεζών, σε περίπτωση συγκρότησης συμμαχικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ 25.

Η αποκάλυψη του σχεδίου «Δήμητρα» από τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, που όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά για τη συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΜέΡΑ 25, αλλά δεν φωτίζει ούτε το πώς αλλά κυρίως το μετά μίας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων.

Και είναι ενδεικτικό του κλίματος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η μεγάλη αμηχανία που επιδεικνύουν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της πραγματικής συζήτησης που γεννά το σενάριο μίας συμμαχικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, όταν ρωτήθηκε από τον «Real FM», προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα κάνοντας λόγο για δήθεν πανικό της κυβέρνησης. «Μια συμμαχική κυβέρνηση συγκροτείται στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων. Επειδή δεν μπορεί ν’ απαντήσει στις θέσεις και στο πρόγραμμά μας, επιστρατεύει το επιχείρημα Βαρουφάκη», είπε η κ. Σβίγκου, η οποία σημειώνεται ότι δεν διέψευσε την εφαρμογή του σχεδίου «Δήμητρα», εφόσον στην επόμενη κυβέρνηση συμμετέχει το ΜέΡΑ25. Σημειώνεται δε ότι αν το ΜέΡΑ25 δεν συμμετέχει -όπως επιμένει ο κ. Βαρουφάκης- τότε δεν υπάρχει σενάριο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ. Σε ό,τι αφορά τα περί κινδυνολογίας, φτάνει να θυμηθεί κανείς το α’ εξάμηνο του 2015, όταν η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση έφερε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ε.Ε., το «πάγωμα» μίας οικονομίας που είχε αρχίσει να δείχνει τα πρώτα θετικά σημάδια (0,4 θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μετά από μεγάλη περίοδο ύφεσης) και κατέληξε στο τρίτο, αχρείαστο και βαρύτερο Μνημόνιο για την Ελλάδα, το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα που ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ σιωπά και η γραμματέας του κόμματος είπε αυτά που είπε, την αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» σχολίασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος από την Κρήτη είπε ότι ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να συγκυβερνήσει με αυτούς που έκλεισαν τις τράπεζες και θέλουν να πληρώνουμε με «Δήμητρες». Το κυριότερο όμως είναι ότι τον «Ελεύθερο Τύπο» επιβεβαίωσε ο ίδιος ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπος του κόμματος Ερικ-Μιλτιάδης Εντμαν, ο οποίος έκανε τον ακόλουθο διάλογο με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, στο Μega:

Eρικ-Μιλτιάδης Eντμαν: Δεν υπάρχει σε καμία συνθήκη αυτό το οποίο λέτε. Το να βγεις από την ευρωζώνη, τόσες χώρες στην Ευρώπη δεν είναι στην ευρωζώνη και παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Eνωση.

Νίκη Λυμπεράκη: Εσείς τώρα θέλετε να πάμε στη δραχμή;

Eρικ-Μιλτιάδης Eντμαν: Δεν επιδιώκουμε να γυρίσουμε στη δραχμή.

Εκλογές 2023: Το χρονοδιάγραμμα για κάλπες και Βουλή

Νίκη Λυμπεράκη: Να βγούμε από την ευρωζώνη θέλετε;

Ερικ-Μιλτιάδης Εντμαν: Δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι κάποιες αυτονόητες πολιτικές…

Νίκη Λυμπεράκη: Που μπορεί να φέρουν το κλείσιμο των τραπεζών…

Ερικ-Μιλτιάδης Εντμαν: Οι οποίες μπορούν να έρθουν σε αντίθεση με τα προστάγματα των Βρυξελλών.

Νίκη Λυμπεράκη: Άρα μπορεί να κλείσουν τις τράπεζες…

Ερικ-Μιλτιάδης Εντμαν: Υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Και γι’ αυτό θα είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε τη ρήξη, η οποία δεν έγινε ποτέ το 2015.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο OPEN, όταν ρωτήθηκε αν με την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που προτείνει θα γυρίσουμε στη δραχμή απάντησε «ελπίζω πως όχι», είπε ότι μία κυβέρνηση «πρέπει να έχει σχέδιο σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες», ενώ για το σχέδιο «Δήμητρα» είπε ότι «λέμε ξεκάθαρα, αν χρειαστεί -ελπίζουμε να μην χρειαστεί-, σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι τράπεζες από μόνες τους ή τις κλείσει η Φρανκφούρτη, όπως έκανε το 2015, να υπάρχει ένα σύστημα πληρωμών-συναλλαγών το οποίο να μπορεί να μειώσει το κόστος της μετάβασης».

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤτΕ

Εκτύπωση χαρτονομισμάτων στο Εθνικό Λαχείο!

Το σχέδιο «Δήμητρα» παρουσίασε αναλυτικά ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δημόσια εκδήλωση στις 16 Απριλίου του 2022. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, τα βήματα μετατροπής του «Δήμητρα» σε εθνικό νομισματικό σύστημα αντί του ευρώ προβλέπουν:

Πρώτον, υποχρέωση αποδοχής μονάδων «Δήμητρας».

Δεύτερον, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τραπέζης της Ελλάδος εντός δύο ωρών και ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής.

Τρίτον, εκτύπωση μονάδων «Δήμητρας» σε χάρτινη μορφή με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων.

Οι τράπεζες κλείνουν για ένα τριήμερο και μετατρέπουν τα τραπεζικά τους συστήματα σε μονάδες «Δήμητρα. Τα χάρτινα ευρώ γίνονται το ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Με έναν νόμο στη Βουλή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη μετατρέπονται σε μονάδες «Δήμητρα» και τότε αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση γιατί όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης όλοι «θα ξέρουν ουκ αν λάβοις ευρώ από κάποιον που δεν έχει ευρώ». «Αυτό είναι το σχέδιο εάν χρειαστεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να βγούμε αλλά να έχουμε την έξοδο», είχε επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης.

Επιπλέον, το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει αναλυτικά ότι το σύστημα «Δήμητρα» έρχεται να δώσει λύση σε ένα πλέγμα προβλημάτων και περιορισμών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντάς του βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και μεταξύ των ιδιωτών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρεγάτα «ΨΑΡΑ»: Η ολονύχτια μάχη απέναντι σε drones και βαλλιστικούς πυραύλους

Ήταν η πιο δύσκολη έως τώρα νύχτα για την φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στον Κόλπο του Άντεν, με το πλοίο να βρίσκεται συνεχώς σε «κόκκινο» συναγερμό και το σύνολο του πληρώματος σε θέσεις μάχης, καθώς είχε να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επιθέσεων όχι μόνο

Η διάρκεια στον χρόνο αποδεικνύει την αξία της…(*)

Από την υπογραφή της Συνθήκης της Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου 1949 για την ίδρυση της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας, μέχρι και την προχθεσινή πανηγυρική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η αποτροπή του τότε Σοβιετικού και νυν Ρωσικού επεκτατισμού αποτελούσε κοινή πρόκληση για

«Εδώ είναι άγριες οι θάλασσες»

Η πρώτη ειδοποίηση έφτασε το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουλίου. Ένα ακατάλληλο σκαρί γεμάτο ανθρώπους θαλασσόδερνε ανοιχτά της Γαύδου. Το επείγον σήμα βρήκε τον καπετάν Στράτο στη γέφυρα του επιβατηγού «Δασκαλογιάννης». Μετέφερε κοντά στα 400 άτομα, κυρίως τουρίστες, στο παράκτιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο