Εκλογές Ε.Α.Α.Λ.Σ. : Ανακοίνωση Υποψηφιότητας Υποναυάρχου ΛΣ (ε.α.) Κωνσταντίνου Γκώνια

Αγαπητά Λιμενικά Νέα,

Μέσω της ιστοσελίδας σας απευθύνομαι σε όλους τους αποστράτους του Λιμενικού Σώματος ενόψει της επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης της Ε.Α.Α.Λ.Σ στις 16-4-2022 στην οποία θα τεθούν οι νέοι στόχοι της Ένωσης και θα εκλεγεί νέο Δ.Σ.

Με τη διάθεση προσφοράς ανακοινώνω, ότι κατέθεσα δήλωση υποψηφιότητας για εκλογή μου ως νέο μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης και με αυτή την επιστολή μου θα ήθελα να ενημερώσω τα μέλη της Ε.Α.Α.Λ.Σ τους λόγους που με ώθησαν στην απόφαση αυτή.

Είναι κοινή παραδοχή ότι έτσι όπως λειτουργεί η Ε.Α.Α.Λ.Σ δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των αποστράτων του Λιμενικού Σώματος.

Αποκομμένη σχεδόν από το σύνολο των μελών της, η λειτουργία της Ε.Α.Α.Λ.Σ αποτελεί υπόθεση μιας ή δυο εκατοντάδων μελών που κατοικούν κυρίως στην Αττική, αφού σχεδόν το 60% των μελών της κατοικούν στην επαρχία.

Δεν είναι καιρός να αποδώσουμε ευθύνες για τα πεπραγμένα μέχρι σήμερα.

Είναι καιρός για κοινή δράση όλων μας.

Είναι επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού της δράσης μας, να δώσουμε την δυνατότητα συμμετοχής στα πράγματα της Ένωσης και σε αυτό το μέλος που κατοικεί στην πιο ακριτική περιοχή της χώρας. Να επικεντρωθούμε στα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη ακόμη και σε επίπεδο επαρχίας (όπως οικονομικά, υγειονομική περίθαλψη, φάρμακα, πολιτισμός κ.λ.π.).

Με ποιο τρόπο μπορούν να γίνουν αυτά;

1. Να τροποποιήσουμε ανάλογα το καταστατικό με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών μας από όλη την Ελλάδα (ανάλογα με την προέλευση κατάταξης ):

 καθιερώνοντας την Επιστολική Ψήφο και την Ηλεκτρονική Ψηφοφορία για να εκλέγουμε και να εκλεγόμαστε στο Δ.Σ.,

 καθιερώνοντας την ηλεκτρονική συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Οργάνων της Ένωσης (Δ.Σ. και Γ.Σ.),

 ενισχύοντας τη συμμετοχή και των γυναικών του Λ.Σ από όλη τη χώρα όχι μόνο στα όργανα ( Δ.Σ. Επιτροπές) αλλά και στις άλλες δράσεις της Ένωσης.

2. Να δημιουργήσουμε ομάδες εργασίας με μέλη από όλη τη χώρα για τα θέματα που ενδιαφέρουν τα μέλη της Ένωσης μας (όπως οικονομικά, υγειονομικά) αλλά και τα εν ενεργεία στελέχη του Λ.Σ. Συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες όταν αυτό απαιτείται.

Τεκμηριωμένη προώθηση αιτημάτων όπως, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ένταξη και των αποστράτων στον Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Προσωπικού που τα κεφάλαια του προέρχονται και από δικές τους κρατήσεις, επιστροφή Εισφοράς Αλληλεγγύης, αποκατάσταση των συντάξεων και μισθών, σύμφωνα με τις τελεσίδικες αποφάσεις καθώς τις αποφάσεις της επιτροπής συμμόρφωσης του Σ.τ.Ε. κ.λ.π

3. Να διευρύνουμε την επικοινωνία με τα μέλη μας, να δημοσιοποιούμε τις διεκδικήσεις μας , τις απόψεις μας , το έργο μας αλλά και τις δράσεις του Δ.Σ. μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων όπως sms, e-mail, και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

4. Να αναλάβουμε δράσεις (όπως κοινωνικοοικονομικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις που έχουν σχέση με το Λ.Σ, τη θάλασσα, τη γαλάζια οικονομία, τη ναυτιλία μας. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την προβολή του έργου συνολικά της οικογένειας του Λιμενικού Σώματος.

5. Να αναγνωρίσουμε, όπως οφείλουμε, και να συντονίσουμε την δράση και αλληλο-υποστήριξη με όλους τους συλλόγους και τις ενώσεις των αποστράτων μας στην επαρχία μας.

6. Να δημιουργήσουμε Ομοσπονδία η οποία θα έχει ως μέλη της όλες τις υπάρχουσες Ενώσεις αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, προκειμένου δυναμώσει η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων των αποστράτων τόσο στο κέντρο και όσο και στην περιφέρεια.

7. Να συνδράμουμε το έργο του Αρχηγείου Λ.Σ. για την καταγραφή της ιστορίας του Λ.Σ. η οποία θα πρέπει να γίνει με επιστημονικό τρόπο από ειδικούς επιστήμονες, με τη βοήθεια όλων μας (εν ενεργεία και εν αποστρατεία).
Αγαπητοί συνάδελφοι, τα περισσότερα από τα παραπάνω θέματα είχαν τεθεί από εμένα αλλά και άλλους συναδέλφους στην ετήσια Γενική Συνέλευση στις 27-1-2019 και είχαν την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ όλων των παρισταμένων οι οποίες και αποτέλεσαν αποφάσεις της συγκεκριμένης Γ.Σ.

Στην πορεία, ίσως λίγο ο COVID-19, ίσως λίγο περισσότερο κάποιες ολιγωρίες της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. μπορεί να έφταιξαν για την μη προώθησή τους μέχρι σήμερα.

Σήμερα παρουσιάζεται η ευκαιρία να κάνουμε γοργά βήματα μπροστά. Το ενδιαφέρον το δείχνει και η υποβολή 33 υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ. της Ένωσης. Ευχάριστη έκπληξη.

Καλώ όλα τα μέλη της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που κατοικούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους υποψήφιους συναδέλφους εκείνους, που ενστερνίζονται την ανανέωση στα πράγματα της Ε.Α.Α.Λ.Σ.
Θα ήταν μεγάλη τιμή για εμένα, αν μεταξύ αυτών των συναδέλφων εκδηλώνατε την στήριξή σας και στο πρόσωπό μου.

Λίγα λόγια για το βιογραφικό μου.

Έχω σπουδάσει Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Κατατάχθηκα στο Λιμενικό Σώμα από το οποίο και αποστρατεύτηκα το 2016 με το βαθμό του Υποναυάρχου.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου ανέλαβα θέσεις, διοίκησης, επιτελικής ευθύνης, συντονισμού και εποπτείας οργανικών μονάδων του Λ.Σ του Υπουργείου όπως της Δνσης Λιμένων- Γενικής Γραμματείας Λιμένων, της Δ/νσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών. Διετέλεσα μέλος ομάδων Εργασίας και Επιτροπών, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για θέματα θαλασσίων μεταφορών καθώς και ως πρόεδρος ή μέλος σε άλλες επιτροπές λιμενικού – ναυτιλιακού τομέα. Τακτικό μέλος του ΥΕΝ στην ομάδα μετοχοποίησης Οργανισμών Λιμένων σε Α.Ε., μετεξέλιξης των Οργανισμών Λιμένων και φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων. Ανάληψη επιτελικών ενεργειών σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο σύνταξης της χάρτας δικαιωμάτων των επιβατών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές (ακτοπλοΐα) και χειρισμού θεμάτων θαλάσσιου τουρισμού, αναψυχής και περιήγησης όπως των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, κρουαζιερόπλοιων.

Διετέλεσα ναυτιλιακός ακόλουθος στη Νότια Αφρική, εργάστηκα/συμμετείχα σε ομάδες και επιτροπές του τομέα των θαλασσίων μεταφορών της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες. Κατόπιν γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, τοποθετήθηκα επικεφαλής της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλους τους συνυποψηφίους μου, εκφράζω τις ευχαριστίες μου και προς τη συντακτική ομάδα των Λιμενικών Νέων για τη φιλοξενία αυτής της επιστολής μου.

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό