Ελκυστικό το ναυτικό επάγγελμα για τις γυναίκες

Ανοδικά κινείται ο αριθμός των νέων ναυτικών, σύμφωνα με τη 2η Ενημερωτική Έκθεση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ)

Παρά το γεγονός ότι το ναυτικό επάγγελμα παραμένει «ανδροκρατούμενο», η γυναικεία απασχόληση συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή αυξητική τάση, ενώ ανοδικά κινείται και ο αριθμός των νέων ναυτικών, σύμφωνα με τη 2η Ενημερωτική Eκθεση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) για τη ναυτική απασχόληση που παρουσιάστηκε χθες στα Ποσειδώνια 2024. Το 2023 οι γυναίκες ναυτικοί εκπροσωπούσαν ήδη το 7,1% της συνολικής εγγεγραμμένης ναυτικής απασχόλησης, υπερβαίνοντας σημαντικά τον διεθνή και ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,2% για το 2021 και 2,4% για το 2022 αντίστοιχα). Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων γυναικών ναυτικών για το 2023 ανήλθε στις 1.838, σημειώνοντας αύξηση 13,5% σε σχέση με το 2022, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων γυναικών ναυτικών κατά τον 8ο μήνα του 2023 ανήλθε στις 1.265, παρουσιάζοντας αύξηση 11,6% σε σχέση με τον 8ο μήνα του 2022.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας COVID- 19 συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε στους 25.540, παρουσιάζοντας αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2022. Αντίστοιχα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών κατά τον 8ο μήνα του 2023 ανήλθε στους 17.248 ναυτικούς, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με τον 8ο μήνα του 2022.

Η συντριπτική πλειοψηφία του ανθρώπινου ναυτικού δυναμικού (άνω του 90%) είναι Έλληνες, άνω του 90% επίσης είναι άνδρες και η μεγάλη πλειοψηφία (71%) εντοπίζεται στην ομάδα ηλικίας 18-45 ετών.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση εγγεγραμμένων ναυτικών παρατηρείται διαχρονικά στις ευρύτερες κατηγορίες των επιβατηγών (επιβατηγά όλων των κατηγοριών), των δεξαμενοπλοίων και των φορτηγών πλοίων (φορτηγά όλων των κατηγοριών). Οι ειδικότερες κατηγορίες πλοίων με τη μεγαλύτερη συμβολή στη συνολική (ετήσια) εγγεγραμμένη ναυτική απασχόληση για το 2023 ήταν τα δεξαμενόπλοια (30,1%), τα επιβατηγά ακτοπλοϊκά (19,6%) , τα φορτηγά ξηρού φορτίου (13,3%).

Η έκθεση τονίζει ακόμη ότι η συμμετοχή των νέων ηλικίας 18-30 ετών στην εγγεγραμμένη ναυτική απασχόληση παρουσίασε το 2023 αύξηση 4% σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αντιστοιχούσε κατά το 2023 στο 34% του συνόλου των εγγεγραμμένων ναυτικών. Ωστόσο, οι νέες ηλικίας 18-30 ετών στις γυναίκες εγγεγραμμένες ναυτικούς αποτελούν το 50,4% του συνόλου.

Οι πολυπληθέστερες ειδικότητες ναυτολόγησης το 2023 ήταν οι ειδικότητες του πλοιάρχου και του ανθυποπλοιάρχου στους αξιωματικούς πληρώματος, ενώ στα κατώτερα πληρώματα οι ειδικότητες του ναύτη και του θαλαμηπόλου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστυνομικός και πατέρας τριών παιδιών, ο άντρας που βρέθηκε απανθρακωμένος στη Λάρισα

H  είδηση του τραγικού θανάτου του 45χρονου αστυνομικού Νίκου Σοφολόγη, πατέρα τριών παιδιών, έχει  βυθίσει σε πένθος την Αγιά. Ο άτυχος 45χρονος βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στο αυτοκίνητό του που είχε νωρίτερα πέσει σε αρδευτικό κανάλι, κοντά στο Καλαμάκι Αγιάς, όπως αναφέρει

Μεταναστευτικό: σαν τα «τσαμπιά» οι 500 μετανάστες που έβγαλαν στην Αγία Γαλήνη

«Κόκκινο» χτυπούν πια για τα καλά οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη που βρίσκεται υπό «πολιορκία». Λίγες ώρες μετά την «καραβιά» με τους περίπου 300 μετανάστες, άλλοι 500 βγήκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης με την συνδρομή λιμενικού σκάφους μετά από ολονύχτια επιχείρηση. Εκατοντάδες μετανάστες σε

Η Αριστερά σε πολιτικό βέρτιγκο

Θα έλεγε κανείς ότι η «Πρώτη φορά Αριστερά» αποφάσισε να τιμήσει τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας με σειρά επετειακών εκδηλώσεων, αντάξιων της πορείας της σε αυτό το διάστημα. Μιας πορείας που σημαδεύτηκε από

Επαγγελματικά ταμεία: Στο 4,3% η απόδοση – Πώς χάνονται έως και 20 δισ. ευρώ στη δημόσια ασφάλιση

Ουραγός στην ΕΕ παραμένει η Ελλάδα όσον αφορά τη δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, με το συνολικό ενεργητικό των 29 υπαρχόντων ταμείων αυτού του πυλώνα ασφάλισης να αντιπροσωπεύει μόλις 1% του ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες φτάνει στο 233% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ είναι στο 105,1%. Αντίθετα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο