Ψηφιακό Νηολόγιο: Πλοηγώντας τη Ναυτιλία στο μέλλον (*)

Η ελληνική ναυτιλία, ένας από τους πιο ζωτικούς και δυναμικούς τομείς της εθνικής μας οικονομίας, βρίσκεται πλέον στην καρδιά της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Με την εισαγωγή της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας νηολόγησης με την ονομασία niologio.gov.gr, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Σημαίας

Για πολλά χρόνια, η διαδικασία νηολόγησης πλοίων στην Ελλάδα χαρακτηριζόταν από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές πλοίων έπρεπε να αντιμετωπίσουν την ανάγκη φυσικής παρουσίας στις αρμόδιες υπηρεσίες, να συγκεντρώσουν μεγάλη ποσότητα εγγράφων σε έγχαρτη μορφή και να πληρώσουν πολυάριθμα τέλη. Αυτή η αναχρονιστική προσέγγιση δεν ήταν αντάξια της δυναμικής της ελληνικής ναυτιλίας και των προσδοκιών της σύγχρονης εποχής.

Με τη νέα πλατφόρμα niologio.gov.gr, επιδιώκουμε να φέρουμε την ελληνική ναυτιλία στη νέα ψηφιακή εποχή, εξαλείφοντας τα εμπόδια του παρελθόντος. Η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας νηολόγησης εξ αποστάσεως, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας δεν περιορίζεται μόνο στην απλοποίηση των βημάτων, αλλά επεκτείνεται στη σταδιακή μετατροπή του παλαιού αρχείου των νηολογίων σε ηλεκτρονική μορφή. Πλέον, οι πλοιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις νηολόγησης από οπουδήποτε στον κόσμο σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία και προσβασιμότητα.

Στη νέα πλατφόρμα, καταργούμε τις πέντε υπεύθυνες δηλώσεις και τις αντικαθιστούμε με πέντε απλά “κλικ” σε όρους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα δικαιολογητικά ταχύτερα και ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής, εγκρίνοντας την αίτηση άμεσα και ενημερώνοντας αυτόματα τη ναυτιλιακή εταιρεία. Αυτή η διαδικασία μειώνει δραστικά τον χρόνο αναμονής και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας, επιτρέποντας στους πλοιοκτήτες να επικεντρωθούν στα επιχειρηματικά τους καθήκοντα χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

Απλοποιούμε επίσης την πληρωμή των απαραίτητων τελών, ενοποιώντας τα σε μία ενιαία ηλεκτρονική πληρωμή μέσω κάρτας. Αυτό αντικαθιστά τα έξι παράβολα που απαιτούνταν μέχρι σήμερα, καθιστώντας τη διαδικασία πληρωμής πιο διαφανή και εύκολη.

Σημαντική καινοτομία είναι ότι πλέον το Έγγραφο Εθνικότητας θα εκδίδεται ψηφιακά, αυτόματα και θα είναι πάντα διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας, επιτρέποντας την άμεση αποστολή του στο νηολογούμενο πλοίο, ανεξάρτητα από τη θέση του στον κόσμο. Αυτή η καινοτομία μειώνει την ανάγκη για φυσική αποστολή εγγράφων, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους τόσο για τις ναυτιλιακές εταιρείες όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η εισαγωγή της πλατφόρμας niologio.gov.gr αποτελεί μόνο την αρχή της ψηφιακής μας μεταρρύθμισης. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε τις διαδικασίες, καθιστώντας την ελληνική ναυτιλία πιο ανταγωνιστική και ευέλικτη στην παγκόσμια αγορά. Σχεδιάζουμε την εισαγωγή περαιτέρω λειτουργιών στην πλατφόρμα, όπως η χορήγηση ψηφιακών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων με ηλεκτρονικά μέσα αλλά και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής διαγραφής πλοίου από το νηολόγιο.

Με αυτές τις νέες δυνατότητες, οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές πλοίων θα έχουν πλήρη έλεγχο και διαφάνεια σε κάθε βήμα της διαδικασίας νηολόγησης, μειώνοντας τις πιθανότητες σφαλμάτων και καθυστερήσεων. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση αυτή δεν σταματά μόνο στη νηολόγηση. Προγραμματίζουμε την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και σε άλλες κρίσιμες λειτουργίες της ναυτιλίας, όπως εκείνες του Ναυτολογίου και λοιπών σχετικών διοικητικών διαδικασιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ναυτιλιακής κοινότητας και θα ενισχύει τη σχέση μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η υιοθέτηση αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας δεν είναι απλώς μια τεχνολογική αναβάθμιση, αλλά και μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως παγκόσμιου ναυτιλιακού κόμβου. Δεν αντιλαμβανόμαστε την Ελληνική Ναυτιλία απλά ως έναν οικονομικό κλάδο, αλλά ως ένα κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς μας το οποίο έχουμε χρέος και ευθύνη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε και να είναι αντάξιο της ιστορικής βαρύτητας που διαθέτει.

(*) Άρθρο του κ. Κων/νου Κυρανάκη, Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι…

Ούτε οι δήθεν «θυμωμένοι» φταίνε μόνο ούτε οι δήθεν «χαρισματικοί» αρκούν. Αν η Αριστερά δεν κοιτάξει κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δεν θα βγει σε ξέφωτο. Είναι άραγε τα πρόσωπα που ευθύνονται για την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να βρει βηματισμό και κυβερνητική

Το τέρας και το ρίσκο

Το κόμμα της Λεπέν είναι φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ηγαλλική πολιτική τάξη ξορκίζει αυτό το τέρας επί δεκαετίες. Το Εθνικό Μέτωπο του πατρός Λεπέν

Χανιά: Στην Σούδα το πρωί της Τρίτης το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower

Μετά από πολύμηνη παραμονή σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, το Σάββατο 22/6 το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower πέρασε από το Σουέζ και μπήκε στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφή του IKE στην βάση του στο Νόρφολκ των ΗΠΑ ήταν

«Κ@ρι#λ@» – Σοκάρει ο ξυλοδαρμός 43χρονης ασκούμενης από πασίγνωστο δικηγόρο – Όλο το φρικιαστικό χρονικό

Όλο το χρονικό του ξυλοδαρμού της γυναίκας από τον πασίγνωστο δικηγόρο Σοκ έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού με δράστη γνωστό δικηγόρο. Το 43χρονο θύμα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του 69χρονου άντρα για ξυλοδαρμό και εξύβριση, με αποτέλεσμα την αναζήτησή του

Μετάβαση στο περιεχόμενο