Ψηφιακό Νηολόγιο: Πλοηγώντας τη Ναυτιλία στο μέλλον (*)

Η ελληνική ναυτιλία, ένας από τους πιο ζωτικούς και δυναμικούς τομείς της εθνικής μας οικονομίας, βρίσκεται πλέον στην καρδιά της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Με την εισαγωγή της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας νηολόγησης με την ονομασία niologio.gov.gr, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Σημαίας

Για πολλά χρόνια, η διαδικασία νηολόγησης πλοίων στην Ελλάδα χαρακτηριζόταν από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές πλοίων έπρεπε να αντιμετωπίσουν την ανάγκη φυσικής παρουσίας στις αρμόδιες υπηρεσίες, να συγκεντρώσουν μεγάλη ποσότητα εγγράφων σε έγχαρτη μορφή και να πληρώσουν πολυάριθμα τέλη. Αυτή η αναχρονιστική προσέγγιση δεν ήταν αντάξια της δυναμικής της ελληνικής ναυτιλίας και των προσδοκιών της σύγχρονης εποχής.

Με τη νέα πλατφόρμα niologio.gov.gr, επιδιώκουμε να φέρουμε την ελληνική ναυτιλία στη νέα ψηφιακή εποχή, εξαλείφοντας τα εμπόδια του παρελθόντος. Η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας νηολόγησης εξ αποστάσεως, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας δεν περιορίζεται μόνο στην απλοποίηση των βημάτων, αλλά επεκτείνεται στη σταδιακή μετατροπή του παλαιού αρχείου των νηολογίων σε ηλεκτρονική μορφή. Πλέον, οι πλοιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις νηολόγησης από οπουδήποτε στον κόσμο σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία και προσβασιμότητα.

Στη νέα πλατφόρμα, καταργούμε τις πέντε υπεύθυνες δηλώσεις και τις αντικαθιστούμε με πέντε απλά “κλικ” σε όρους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα δικαιολογητικά ταχύτερα και ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής, εγκρίνοντας την αίτηση άμεσα και ενημερώνοντας αυτόματα τη ναυτιλιακή εταιρεία. Αυτή η διαδικασία μειώνει δραστικά τον χρόνο αναμονής και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας, επιτρέποντας στους πλοιοκτήτες να επικεντρωθούν στα επιχειρηματικά τους καθήκοντα χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

Απλοποιούμε επίσης την πληρωμή των απαραίτητων τελών, ενοποιώντας τα σε μία ενιαία ηλεκτρονική πληρωμή μέσω κάρτας. Αυτό αντικαθιστά τα έξι παράβολα που απαιτούνταν μέχρι σήμερα, καθιστώντας τη διαδικασία πληρωμής πιο διαφανή και εύκολη.

Σημαντική καινοτομία είναι ότι πλέον το Έγγραφο Εθνικότητας θα εκδίδεται ψηφιακά, αυτόματα και θα είναι πάντα διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας, επιτρέποντας την άμεση αποστολή του στο νηολογούμενο πλοίο, ανεξάρτητα από τη θέση του στον κόσμο. Αυτή η καινοτομία μειώνει την ανάγκη για φυσική αποστολή εγγράφων, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους τόσο για τις ναυτιλιακές εταιρείες όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η εισαγωγή της πλατφόρμας niologio.gov.gr αποτελεί μόνο την αρχή της ψηφιακής μας μεταρρύθμισης. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε τις διαδικασίες, καθιστώντας την ελληνική ναυτιλία πιο ανταγωνιστική και ευέλικτη στην παγκόσμια αγορά. Σχεδιάζουμε την εισαγωγή περαιτέρω λειτουργιών στην πλατφόρμα, όπως η χορήγηση ψηφιακών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων με ηλεκτρονικά μέσα αλλά και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής διαγραφής πλοίου από το νηολόγιο.

Με αυτές τις νέες δυνατότητες, οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές πλοίων θα έχουν πλήρη έλεγχο και διαφάνεια σε κάθε βήμα της διαδικασίας νηολόγησης, μειώνοντας τις πιθανότητες σφαλμάτων και καθυστερήσεων. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση αυτή δεν σταματά μόνο στη νηολόγηση. Προγραμματίζουμε την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και σε άλλες κρίσιμες λειτουργίες της ναυτιλίας, όπως εκείνες του Ναυτολογίου και λοιπών σχετικών διοικητικών διαδικασιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ναυτιλιακής κοινότητας και θα ενισχύει τη σχέση μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η υιοθέτηση αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας δεν είναι απλώς μια τεχνολογική αναβάθμιση, αλλά και μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως παγκόσμιου ναυτιλιακού κόμβου. Δεν αντιλαμβανόμαστε την Ελληνική Ναυτιλία απλά ως έναν οικονομικό κλάδο, αλλά ως ένα κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς μας το οποίο έχουμε χρέος και ευθύνη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε και να είναι αντάξιο της ιστορικής βαρύτητας που διαθέτει.

(*) Άρθρο του κ. Κων/νου Κυρανάκη, Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε μεγάλο κύκλωμα που θησαύριζε με «μαϊμού» επιδόματα αναπηρίας

Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που ζημίωνε το κράτος βγάζοντας ψεύτικα επιδόματα. Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εξαπατώντας τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για

ΚΥΣΕΑ: Ανησυχία για ναυτιλία και τουρισμό μετά τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – «Θωρακίζονται» ευαίσθητοι στόχοι

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν βρέθηκαν στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί τάπητος τέθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις και εξετάστηκαν οι παράμετροι εκείνες που μπορούν να επηρεάσουν τη χώρα μας. και ειδικότερα οι

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ «Ακυβέρνητο καράβι» η διαχείριση του μεταναστευτικού στην Κρήτη

Κλιμάκιο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., που επισκέφθηκε τις Λιμενικές Αρχές Κρήτης, επιβεβαίωσε από κοντά την άκρως εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί. Από την έναρξη του μεταναστευτικού φαινομένου στην Κρήτη, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καλείται σχεδόν καθημερινά, να διαχειριστεί και να ανταποκριθεί

Τα πλοία που πεθαίνουν στην Τουρκία…

Έχουμε πλοία, αλλά τα ανακυκλώνουν οι Τούρκοι Ωραία αυτά με τα θαλάσσια πάρκα, αλλά στην λεγόμενη γαλάζια οικονομία, μένουμε πάλι στην ίδια τάξη. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα που θέτει το ΕΒΕΠ και ο Βασίλης Κορκίδης. Καλεί για την ανάπτυξη της

Μετάβαση στο περιεχόμενο