Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ με τους περισσότερους νέους εκτός εργασίας και εκπαίδευσης

Μια ακόμη αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα που επηρεάζει το μέλλον της, αφού έχει σχέση με τους νέους της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση της ΕΕ, μετά τη Ρουμανία και την Ιταλία, όσον αφορά τους νέους από 15 έως 29 ετών οι οποίοι είναι εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Οι NEETs, όπως αποκαλούνται, (ακρωνύμιο από τις λέξεις neither in employment nor in education or training) στην ΕΕ για το 2023 ήταν περισσότεροι από 1 στους 10 (11,2%).

Όμως εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά ΝΕΕΤ άνω του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 11,2 % το 2023. Μεταξύ αυτών, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία, όπου το 16 % ή περισσότερο του συνόλου των νέων ηλικίας 15-29 ετών δεν είχαν ούτε απασχόληση ούτε εκπαίδευση ή κατάρτιση. Επίσης στην περίπτωση της Ελλάδας άτομα ακόμη και με τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά σε αντίθεση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Πιο ειδικά βάσει των στοιχείων της Eurostat το 2023, οι NEETs στην ΕΕ σημείωσαν μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.

.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση του ποσοστού, αν αναλογισθεί κανείς ότι το 2013, το ποσοστό αυτό στην ΕΕ ανερχόταν σε 16,1% και έκτοτε μειώνεται σταθερά, με μόνη εξαίρεση το 2020 όπου λόγω COVID σημειώθηκε αύξηση (από 12,6% το 2019 σε 13,8% το 2020, ακολουθούμενο από 13,1% το 2021).

Ωστόσο τα ποσοστά των ΝΕΕΤs για το 2023 μεταξύ των νέων ενηλίκων ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, κυμαινόμενα από 4,8% στην Ολλανδία έως το υψηλότερο που καταγράφεται στη Ρουμανία (19,3%).

Η μείωση αυτού του ποσοστού είναι ένας από τους στόχους του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-29 ετών που είναι εκτός εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στο 9% έως το 2030.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, το 2023, το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ ήταν ήδη κάτω από τον στόχο του 9% για το 2030, δηλαδή η Ολλανδία (4,8%), η Σουηδία (5,7%), η Μάλτα (7,5%), η Σλοβενία (7,8%), το Λουξεμβούργο (8,5%), η Ιρλανδία (8,5%), η Δανία (8,6%), η Γερμανία (8,8%) και η Πορτογαλία (8,9%).

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, υπήρχαν διαφορές μεταξύ τω ποσοστών που αφορούν νέες γυναίκες και άνδρες . Το 2023, το 12,5% των νέων γυναικών ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ ήταν ΝΕΕΤ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των νέων ανδρών έφτασε το 10,1%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ΝΕΕΤ τόσο για τους νέους άνδρες όσο και για τις νέες γυναίκες υπήρχαν στις Κάτω Χώρες: 4,0% για τους νέους άνδρες και 5,6% για τις νέες γυναίκες.

Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤ για τους νέους άνδρες καταγράφηκε στην Ελλάδα (14,8%) και το υψηλότερο για τις γυναίκες στη Ρουμανία (24,8%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση της ΕΕ, μετά τη Ρουμανία και την Ιταλία, όσον αφορά τους νέους από 15 έως 29 ετών οι οποίοι είναι εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση της ΕΕ, μετά τη Ρουμανία και την Ιταλία, όσον αφορά τους νέους από 15 έως 29 ετών οι οποίοι είναι εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
EUROSTAT

Τα μερίδια των νεαρών γυναικών ΝΕΕΤ ήταν χαμηλότερα από το σχετικό μερίδιο των ανδρών στην Εσθονία (8,9% έναντι 10,2%) και στο Βέλγιο (9,5% έναντι 9,8%), ενώ η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέγραψαν περίπου τα ίδια μερίδια ανδρών και γυναικών ΝΕΕΤ.

Ενδιαφέρον είναι ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat μεταξύ των νέων ηλικίας 15-29 ετών με μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσηςτα ποσοστά των ΝΕΕΤ κυμαίνονταν από 4,3% στην Ολλανδία έως και 19,0% στην Ελλάδα. Για αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης, τρεις χώρες κατέγραψαν ποσοστό ΝΕΕΤ 17 % ή υψηλότερο (Λιθουανία, Ιταλία και Ελλάδα), ενώ η μόνη χώρα με ποσοστό χαμηλότερο από 5 % ήταν η Ολλανδία.

Όσον αφορά τα άτομα ηλικίας 15-29 ετών με τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα ποσοστά ΝΕΕΤ ήταν γενικά σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι για τα άλλα επίπεδα εκπαίδευσης. Το χαμηλότερο ποσοστό, 3,5 %, καταγράφεται στη Σουηδία, ενώ στην Ελλάδα εκτοξεύεται στο 20,2 %.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινές «μαμούθ» σε μέλη κυκλώματος μεταναστών

Ποινές «μαμούθ» μέχρι και 244 χρόνων κάθειρξης αλλά και χρηματικές ποινές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Οι διακινήσεις μεταναστών σημειώθηκαν το διάστημα 8 Φεβρουαρίου 2023- 2 Ιουνίου 2023 και τα κέρδη των

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια – Διασώθηκαν δύο ναυτικοί

Δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια έχουν πάρει φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και δυο μέλη πληρώματος διασώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής πόλης-κράτους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hafnia Nile, υπό σημαία Σιγκαπούρης, και ακόμη ένα πλοίο, το Ceres I, υπό σημαία Σάο Τομέ και

Λειψυδρία: «Ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό» ζητάει από την ΕΕ η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη-μέλη

Επείγουσα έκκληση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι, απευθύνουν στην ΕΕ 21 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην κοινή επιστολή τους ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, για να ενισχύσει την ασφάλεια

Εντυπωσιακά πλάνα από την εκπαίδευση των αμφίβιων καταδρομών στο Αιγαίο

Εντυπωσιακές εικόνες από την διαρκή εκπαίδευση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, των Αμφίβιων Καταδρομών της ΔΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τόσο πλωτά σκάφη με κομάντος που πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, όσο και

Μετάβαση στο περιεχόμενο