Ενεργειακή κρίση: Τα σενάρια επιδότησης που εξετάζει η κυβέρνηση – «Πρόταση-βόμβα» στο τραπέζι του Μαξίμου

Τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, ενώ στο «τραπέζι» του Μαξίμου έχει πέσει και μία πρόταση-βόμβα.

Με μία πρόταση-βόμβα, εφόσον το «κακό» σενάριο για την ενεργειακή κρίση εξελιχθεί σε βασικό (δηλαδή ο εφιάλτης του πληθωρισμού δεν κοπάσει μέσα στο καλοκαίρι) έχει πέσει «στο τραπέζι»: Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση θα παρέμβει στην αγορά και θα επιδοτήσει πλήρως (ή κατά το μεγαλύτερο μέρος ενδεχομένως) το αυξημένο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε περίπου 2,5-4 δισ. ευρώ χονδρικά σε ετήσια βάση αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά, για λίγους μήνες μόνον, την διαφορά της τιμής σε σχέση με τα συμβόλαια αγοράς και τους λογαριασμούς που πλήρωναν πέρυσι οι καταναλωτές.

Επιδότηση για όλους
Όμως αυτό που αναμένεται να κάνει τη διαφορά και θα επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία είναι το σχέδιο για την μεγαλύτερη -η και πλήρη- επιδότηση του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Η πρόταση αυτή δεν δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γιατί δεν έχει στόχο να καλύψει μόνο τις παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ή κάποιες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να ζεσταθούν τον επόμενο χειμώνα.

Μιας και το φυσικό αέριο αποτελεί μέχρι και το 1/3 του μείγματος (και του κόστους) παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, η ωφέλεια από το συγκεκριμένο μέτρο θα απλώνεται σε όλο το φάσμα της αγοράς: από το χωράφι μέχρι την μεταποίηση και τη βιομηχανία, δηλαδή σε ολόκληρη την παραγωγή και στα νοικοκυριά-καταναλωτές, για να μπορέσουν έτσι όλοι να συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, με τους λιγότερους κραδασμούς και ανεξάρτητα από τι άλλα καύσιμα που χρησιμοποιεί επί μέρους ο καθένας.

Για μια τέτοια παρέμβαση -πέραν του ότι κάποιοι την… καλοβλέπουν επειδή η χώρα εισέρχεται και προεκλογική χρονιά. το δημοσιονομικό κόστος θα είναι στην πραγματικότητα αισθητά μικρότερο επειδή, όπως οι εισηγητές του μέτρου υποστηρίζουν, θα συμβάλει καθοριστικά για να αποτραπεί ένα τεράστιο κύμα λουκέτων, απολύσεων και ανατιμήσεων στην αγορά (δευτερογενείς επιπτώσεις) που θα επιβάρυναν -ή και θα διέλυαν- με ένα πάρα πολύ αυξημένο κόστος, τόσο την παραγωγή, την αγορά και τον τελικό καταναλωτή, όσο όμως και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού – προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες πληρωμών υποχρεώσεων χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να εισπράττει τα ανάλογα έσοδα.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση καθώς οι καταναλωτές βομβαρδίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό, που κινείται χωρίς φρένα και εκτιμάται φέτος έως και στο 6% αντί 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ενεργειακή κρίση: Τα σενάρια επιδότησης που εξετάζει η κυβέρνηση – «Πρόταση-βόμβα» στο τραπέζι του Μαξίμου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθυστερημένη αφύπνιση της Δύσης

Εμείς βράζουμε στο ζουμί μας και βγάζουμε τα μάτια μας.  Γύρω μας, όμως, συμβαίνουν πράγματα που είναι σημαντικά αλλά και απρόβλεπτα, και μας αφορούν.  Η Τουρκία μοιάζει να τράβηξε το σχοινί στις σχέσεις της με τη Δύση παραπάνω από όσο

Γέμισαν τα λιμάνια των Τούρκων με κινέζικα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα από την Κίνα ετοιμάζονται να κάνουν «απόβαση» σε τούρκικο λιμάνι με τον τελικό τους προορισμό να παραμένει άγνωστος. Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ένα πλοίο RoRo το οποίο μεταφέρει για την ακρίβεια 3.968 αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί στην

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη -Προς στήριξη το ΠΑΣΟΚ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας σκοπεύει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση τη νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να κλείσει άμεσα το θέμα με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και εμφανίζονται

Οι ένστολοι που θα είναι υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις εκλογές

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για εκλογές ανάμεσα στους 350 υποψήφιους είναι και πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας: – Γεώργιος Φεστερίδης απόστρατος αστυνομικός στην Α’ Θεσσαλονίκης – Βασίλης Γκαλογιάννης Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛΑΣ –