Έρευνα: Στο 1% τα 2/3 των $42 τρισ. του παγκόσμιου πλούτου

Στα χέρια του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέληξαν τα 2/3 των $42 τρισ. του νέου πλούτου που παράχθηκε από τις αρχές της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, μιας ομοσπονδίας φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον πλούτο που απέκτησε το υπόλοιπο 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με την έκθεση, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξάνεται κατά $2,7 δισ. την ημέρα, ενώ τουλάχιστον 1,7 εκατ. εργαζόμενοι ζουν σε χώρες όπου ο πληθωρισμός ξεπερνά τις απολαβές. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όπως η μείωση των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των αξιών των μετοχών και των ακινήτων, τα οποία κατά κύριο λόγο ανήκουν στους πλουσιότερους.

Κατά την Oxfam, η εισαγωγή ενός φόρου 5% στους δισεκατομμυριούχους και πολυεκατομμυριούχους του κόσμου θα συγκέντρωνε $1,7 τρισ., κεφάλαια αρκετά προκειμένου 2 δισ. άνθρωποι να εξέλθουν της φτώχειας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνει η Navtex της Exxon Mobil νότια της Κρήτης

Η ώρα των αποφάσεων για τα κοιτάσματα της Κρήτης πλησιάζει. Την περασμένη Πέμπτη, το σχήμα της ExxonMobil, προχώρησε στην έκδοση Navtex για τη δέσμευση μέχρι και τα τέλη Μαρτίου μεγάλων περιοχών μέσα στα θαλάσσια «οικόπεδα» που της έχουν παραχωρηθεί, προκειμένου να

ΠΕΑΛΣ: Σε ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Σε μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ, στον κατάμεστο από μέλη, φίλους και προσκεκλημένους της Ένωσης φιλόξενο χώρο του bar – restaurant “Μαντζάρου 3” στο Κολωνάκι.

Η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδ/σων (φωτο)

Μέσα σε ζεστό οικογενειακό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες 24-2-24 η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδ/σων στη Ταβέρνα ΑΛΩΝΑΚΙ. Η εκδήλωση μας έχει γίνει πλέον θεσμός και αυτό το δείχνει η αθρόα και μαζική

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζεται η συρρίκνωση του ελληνικού νηολογίου

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% (9 πλοία) κατέγραψε ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία πλοίων (άνω των 100 κοχ) το Δεκέμβριο 2023 (1816 πλοία) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του Δεκεμβρίου 2022 (1825 πλοία), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή

Μετάβαση στο περιεχόμενο