Οταν είναι πολλά τα λεφτά

Το σκάνδαλο Qatargate, που κατέδειξε μια πτυχή για το τι μπορεί να συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακίνησε τις συζητήσεις γύρω από τα οικονομικά μεγέθη της σε επίπεδο θεσμικών οργάνων και λειτουργίας τους.  Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023, που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέρχεται σε 186,6 δισεκατομμύρια ευρώ.  Είναι συνεπώς πολλά τα λεφτά και πολλοί οι ωφελούμενοι.  Από αυτόν τον ογκώδη προϋπολογισμό πληρώνονται οι μόνιμοι υπάλληλοι των θεσμικών οργάνων με κατώτατο μισθό τα €3.272, που επαυξάνεται από διάφορα επιδόματα.  Ο μισθός των επικεφαλής θεσμών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, ανέρχεται σε €36.000 μηνιαίως.  Η μισθοδοσία των επιτρόπων ανέρχεται σε €25.000.

Περισσότερη διαφάνεια ισχύει για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και χρειάζεται να κάνεις σειρά υπολογισμών για να καταλήξεις σ’ ένα άθροισμα, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε €20.000 τον μήνα για κάθε ευρωβουλευτή.  Ειδικότερα, οι μηνιαίες αποδοχές ευρωβουλευτή ανέρχονται σε €8.484, που αν αφαιρεθούν οι φόροι απομένει καθαρό ποσό €6.500.  Εκτός όμως από τον μισθό, ο ευρωβουλευτής εισπράττει κάθε μήνα και €4.358 για έξοδα ταξιδίου και διαμονής εκτός της χώρας του, και αν δεν ζει πλουσιοπάροχα μπορεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον το 1/3.

Το Ευρωκοινοβούλιο καταβάλλει επίσης €313 ημερησίως σε κάθε ευρωβουλευτή για τη συμμετοχή του στις διάφορες επιτροπές και στην ολομέλεια, που ανέρχονται μηνιαίως γύρω στις €5.000.  Επιπλέον χορηγείται μηνιαίο επίδομα €4.416 για γενικά έξοδα (διαχείριση γραφείου, τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη κ.λπ.).  Ας προστεθούν και €7.000 μηνιαίως για τον μισθό τριών βοηθών που δικαιούται να έχει ο κάθε ευρωβουλευτής.  Όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης τα λεφτά είναι πολλά για κάθε ευρωβουλευτή και καθώς η διαχείρισή τους ελάχιστα ελέγχεται, κάποιοι ευρωβουλευτές επωφελούνται παρατύπως για πρόσθετα αφανή εισοδήματα, π.χ. αν προσλάβουν ως βοηθούς πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντός τους.

Καθώς τα λεφτά είναι πολλά υφίστανται και διάφορες ευκαιρίες για πρόσθετα οικονομικά οφέλη.  Π.χ. την εποχή που ήμουν ευρωβουλευτής λειτουργούσε κατάστημα με αφορολόγητα και αδασμολόγητα εμπορεύματα για τους υπαλλήλους των θεσμικών οργάνων, αλλά περιέργως όχι για τους ευρωβουλευτές.  Επίσης οι υπάλληλοι δικαιούνται κάθε τέσσερα χρόνια να αγοράζουν καινούριο αυτοκίνητο χωρίς να πληρώνουν δασμούς.  Μια άλλη ευκαιρία για άκοπο πλουτισμό παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χιλιάδες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που λειτουργούν ως διαπιστευμένες.  Θυμάμαι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας ΜΚΟ οποιουδήποτε σκοπού, που μόλις παρείχετο η διαπίστευσή της στην ΕΕ εισέπραττες έκτοτε διάφορα κονδύλια σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ευκαιρίες χρηματισμού από τους ευρωβουλευτές, αλλά και από υπηρεσιακά στελέχη των θεσμών της ΕΕ, παρέχουν οι διάφοροι λεγόμενοι λομπίστες, που κατά χιλιάδες είναι διαπιστευμένοι στους θεσμούς της ΕΕ και εκπροσωπούν συχνά τεράστια οικονομικά συμφέροντα.  Ο χώρος δεν επιτρέπει δυστυχώς να αναφερθούμε λεπτομερέστερα, όμως τα πολλά χρήματα που διακινούνται στην ΕΕ και τα τεράστια συμφέροντα που επηρεάζονται από τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων καταδεικνύουν και τους πειρασμούς, στους οποίους υπόκεινται τα κοινοτικά όργανα που αποφασίζουν, όπως κατέδειξαν οι δωροδοκίες του Κατάρ και του Μαρόκου.  Είναι πολλά τα λεφτά, αγαπητοί αναγνώστες, και τεράστια τα συμφέροντα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά

Τουρισμός: Αντέχει η «βαριά βιομηχανία» το κύμα τουριστών;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, οι ανακοινώσεις περί ρεκόρ αφίξεων δημιουργούν θετικό κλίμα για την οικονομία και οι προσδοκίες αυξάνονται σε… ετήσια βάση.  Πράγμα λογικό, βέβαια, εάν αναλογιστούμε ότι το 2019 είχε εκτιμηθεί