Qatargate: Η κούρσα διαδοχής της Καϊλή και το deal του Παντσέρι

Διεργασίες μεταξύ των κομμάτων για τον νέο αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου – Ποιος παρουσιάζεται ως φαβορί και ποιοι ευρωβουλευτές «γκρινιάζουν» για τη συμφωνία Σοσιαλιστών, ΕΛΚ και Renew Europe

Οι ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου θα προσποιηθούν ότι είναι μια κανονική μέρα σήμερα, σύμφωνα με το Politico, καθώς ψηφίζουν τον νέο αντιπρόεδρο που διαδεχθεί την Εύα Καϊλή. Επί του παρόντος, οι Ευρωσοσιαλιστές έχουν τέσσερις αντιπροέδρους (πλην της Καϊλή) και πρόκειται να πάρουν και πέμπτη θέση ως αποτέλεσμα μιας παλιάς συμφωνίας που μοίραζε τις θέσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων. Είναι ένα σημάδι ότι τελικά δεν έχουν αλλάξει πολλά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστότοπος.

Φαβορί είναι ο Μαρκ Άνγκελ, Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών που εξασφάλισε την υποστήριξη του ΕΛΚ και του Renew Europe. Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται γιατί οι Σοσιαλιστές θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα για την κάλυψη της θέσης της Καϊλή, δεδομένου ότι καθαιρέθηκε μετά τη σύλληψή της και κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο διαφθοράς.

 

Ο λόγος για τον οποίο ο Άνγκελ είναι πιθανό να σαρώσει έγκειται σε μια ευρεία πολιτική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών, ΕΛΚ και Renew το 2019 για να μοιραστούν τις πιο ισχυρές θέσεις μεταξύ τους. Είναι το ίδιο «παζάρι» που έκανε τον αείμνηστο Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Νταβίντ Σασόλι πρόεδρο του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια τη Ρομπέρτα Μετσόλα διάδοχό του. «Υπάρχει μια συμφωνία από την πλευρά των τριών ομάδων σε αυτή την αίθουσα», είπε ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Νταμιάν Μπουσελάγκερ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, κατήγγειλε την επερχόμενη ψηφοφορία ως «χαμένη ευκαιρία» για να κοπούν οι παλιές συνήθειες. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρό είναι όλο αυτό και ότι θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Αντίθετα, λειτουργούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

Ο Μπουσελάγκερ επέκρινε επίσης τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις της Μετσόλα ως ανεπαρκείς, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να υποχρεωθούν να αναφέρουν τα έξοδα και τα επίσημα ταξίδια τους χωρίς εξαίρεση, εξαπολύοντας ταυτόχρονα κατηγορίες για «αδιαφανή όργανα λήψης αποφάσεων» όπως το προεδρείο, η Διάσκεψη των Προέδρων «ή, ακόμα χειρότερα, η Ομάδα Εργασίας για τον Κανονισμό της Ευρωβουλής, που πραγματικά κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ».

Οι Σοσιαλιστές δείπνησαν με ανταποκριτές σε μιαν ανεπίσημη ενημέρωση με τον Άνγκελ και τον συνάδελφό του ευρωβουλευτή Πέδρο Μάρκες στο Στρασβούργο στο εστιατόριο L’Alsace à Table. Ενώ η ομάδα πιέζει για πιο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις διαφάνειας απ’ όσες πρότεινε η Μετσόλα στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη δική της εσωτερική έρευνα και δεν έχει οριστικοποιήσει το πεδίο εφαρμογής της.

Qatargate: Η κούρσα διαδοχής της Καϊλή και το deal του Παντσέρι-1
Ο Μαρκ Άνγκελ. (©Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Οι Πράσινοι, που απορρίπτουν τη συμφωνία των τριών ομάδων ως βρώμικη παρασκηνιακή συμφωνία, προτείνουν τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή Γκεντολίν Ντελμπό-Κορφίλντ, μία θιασώτρια της διαφάνειας, ως υποψήφια για την αντιπροεδρική θέση. «Οι πιθανότητες είναι μικρές, αλλά δεν είναι αδύνατο», είπε η ίδια στο Politico για τις προοπτικές της. «Δεν είναι επίσης διόλου σκανδαλώδες να ζητούμε από τους Σοσιαλιστές να αναλάβουν λίγο περισσότερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Ο Άνγκελ, από πλευράς του, είπε στο Politico: «Είμαι μαχητής, αλλά εμπιστεύομαι επίσης τις συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρελθόν μεταξύ των διαφορετικών ομάδων και επομένως προσέρχομαι σε αυτό τον αγώνα με πολλή εμπιστοσύνη, ελπίδα και σιγουριά».

Από τεχνικής άποψης, η αντιπροεδρία θα πρέπει να πάει στην ακροδεξιά πτέρυγα, αλλά οι κύριες ευρω-ομάδες έχουν ενωθεί για να την εμποδίσουν να πάρει θέση στο προεδρείο. Ωστόσο, η Ακροδεξιά έχει προτείνει μια υποψήφια – την Αναλίσα Ταρντίνο, ευρωβουλευτή της ιταλικάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι.

Η συμφωνία του Παντσέρι με τη βελγική εισαγγελία

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που κρατούνται στην έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνήψε συμφωνία με τον Βέλγο εισαγγελέα για την ανταλλαγή πληροφοριών με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του, όπως αναφέρει το Politico.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από τον Βέλγο εισαγγελέα, ο Παντσέρι θα ενημερώσει τους ανακριτές για βασικές λεπτομέρειες στη συνεχιζόμενη έρευνα για το εάν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, επηρέασαν παράνομα το έργο του Κοινοβουλίου. Ο Παντσέρι θα παράσχει πληροφορίες για τις οικονομικές συμφωνίες, τις εμπλεκόμενες χώρες, για το ποιοι ωφελήθηκαν και ποιοι συμμετείχαν.

Ένας από τους δικηγόρους του Παντσέρι, ο Λοράν Κενές, είπε ότι ο Παντσέρι «αναγνωρίζει ότι συμμετείχε σε πράξεις διαφθοράς. Αναγνωρίζει επίσης τη συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση και, σύμφωνα με τους όρους που χρησιμοποιεί η εισαγγελία, αναγνωρίζει ότι είναι ο αρχηγός ή ένας από τους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης», είπε ο Κενές, μιλώντας δημόσια στη βελγική τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης.

Qatargate: Η κούρσα διαδοχής της Καϊλή και το deal του Παντσέρι-2
Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. (©Α.Ρ.)

Ο Πάντσερι συμφώνησε επίσης να αποκαλύψει τα ονόματα όσων παραδέχεται ότι δωροκούσαν, είπε ο εισαγγελέας.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο βελγικός Τύπος ανέφερε ότι ο Παντσέρι παραδέχτηκε ότι έδωσε 120.000 ευρώ στον Μαρκ Ταραμπέλα, Βέλγο Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή, για τον οποίο οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζήτησαν την άρση της ασυλίας του. Ο Κενές αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα την περίπτωση Ταραμπέλα.

Σχετικά με τη Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, η οποία δεν είχε δηλώσει πληρωμένο ταξίδι στο Κατάρ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022, ο Κενές μετέφερε πώς ο Παντσέρι «ήθελε να πει ότι λυπόταν ιδιαίτερα».

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλει να εκφραστεί σήμερα είναι επειδή ξέρει ότι έχει προδώσει… την εμπιστοσύνη ορισμένων ανθρώπων και η Μαρί Αρενά είναι μία από αυτούς». Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι ο Παντσέρι θα έλεγε για την Αρενά ότι «δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση».

Ο Κενές είπε ότι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής βρίσκεται αυτή τη στιγμή «σε κατάθλιψη» και ότι θέλει «να φτάσει στο τέλος του τούνελ».

Σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία, ο Παντσέρι θα λάβει περιορισμένη ποινή, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου φυλάκισης, πρόστιμο και δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που απέκτησε ως μέρος του προγράμματος, που υπολογίζεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο Κενές είπε ότι η ποινή φυλάκισης μπορεί να διαρκέσει από ένα έως 10 χρόνια, ενώ οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είναι μόλις η δεύτερη περίπτωση που το Βέλγιο επικαλείται τη χρήση του λεγόμενου νόμου της «μετάνοιας» από τότε που δημιουργήθηκε το 2018.

Νωρίτερα την Τρίτη, έγινε σαφές ότι ο Παντσέρι θα παραμείνει στη φυλακή έπειτα από μια εμφάνιση στο δικαστήριο για να εξετάσει την έφεσή του για προσωρινή κράτηση. Ο Παντσέρι δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο, καθώς αποφάσισε να αποσύρει εντελώς την έφεσή του.

Επιπλέον, ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα ότι η κόρη του πρώην ευρωβουλευτή, Σίλβια Παντσέρι, μπορεί να εκδοθεί στο Βέλγιο. Οι βελγικές Αρχές πιστεύουν ότι γνώριζε τις φερόμενες παράνομες δραστηριότητες του πατέρα της, σύμφωνα με ένταλμα που είδε το Politico. Η ίδια αρνείται την κατηγορία, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Πηγή: Politico

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια Ιταλίδα στον Πειραιά

Συνωστισμός αφίξεων ξένων πολεμικών πλοίων στον Πειραιά, καθώς μετά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George G.H. Bush, έφθασε και η ιταλική φρεγάτα, κλάσης Bergamini, ITS Carabiniere. Το σκάφος εντάχθηκε στο Ιταλικό Ναυτικό το 2015.

Γυναίκα για πρώτη φορά στο “τιμόνι” της Τροχαίας Θεσσαλονίκης: Ποια είναι η νέα διευθύντρια

Για πρώτη φορά, μία γυναίκα κάθεται στο τιμόνι της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes. Η νέα διευθύντρια, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, μετρά χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Τροχαίας, είναι παντρεμένη με παιδιά και ανέλαβε τη

Φωτό: Το USS George H.W. Bush έφτασε στον Πειραιά

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέβασε πολλές φωτογραφίες από τη σημερινή άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush (CVN 77) στον Πειραιά. 230203-N-UI066-1066 PIRAEUS, Greece (Feb. 3, 2023) Cmdr. Ryan Conlan, navigation officer of the Nimitz-class aircraft carrier USS George H.W.

Ο εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχος Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέας για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής

Η τοποθέτηση του εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχου Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέα σήμερα στον Αντέννα για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής απέναντι στους Έλληνες Λιμενικούς!   Ελληνοτουρκικά – Καλημέρα Ελλάδα – 03/02/2022 – Καλημέρα Ελλάδα – Ρεπορτάζ