Ερώτηση Μεϊκόπουλου: Νέα δεδομένα επιβάλουν την αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού Αγ. Ιωάννη

Στη Βουλή έφερε εκ νέου το θέμα της αναβάθμισης του Λιμενικού Σταθμού του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, επισημαίνοντας σε σχετική Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ότι από το 2020 έχουν προκύψει νέα δεδομένα στο Λιμενικό Σώμα που κάνουν πλέον εφικτή την επαναλειτουργία του Λιμενικού Σταθμού.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, στον Άγιο Ιωάννη λειτουργούσε Λιμενικός Σταθμός ο οποίος καταργήθηκε το 2014 ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στα Λιμεναρχεία και τους περιφερειακούς Λιμενικούς Σταθμούς, και έτσι ο σταθμός μετατράπηκε σε Λιμενικό Φυλάκιο για την εποπτεία ολόκληρης της ακτογραμμής. «Με την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, ουσιαστικά, δηλαδή, καμία αστυνόμευση στο Αν. Πήλιο και στις ακτές της Ανατολικής Μαγνησίας από την Σκιάθο μέχρι τον Αγιόκαμπο Λάρισας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού, έχει επιφέρει δικαιολογημένη ανησυχία στους αλιείς της περιοχής αλλά και στην τοπική κοινωνία, λόγω της επακόλουθης αύξησης των φαινομένων άναρχης και παράνομης αλιείας, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα, η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλές και πολυσύχναστες παραλίες, αποτελώντας πόλο έλξης μεγάλης μερίδας τουριστών ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ λειτουργεί και αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό σκαφών.

«Η αλιεία και ο θερινός τουρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της περιοχής. Η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού πλήττει σημαντικά και τους δύο τομείς, καθώς από τη μία πλευρά οδηγεί σε φαινόμενα ανέλεγκτης και παράνομης αλιείας και από την άλλη πλευρά διασαλεύει την ασφάλεια των πολυσύχναστων παραλιών της περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να και επισημάνει ότι από το 2020, έχουν προκύψει νέα δεδομένα στο Λιμενικό Σώμα, με αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 1.500 (σύνολο σήμερα 9.500 οργανικές θέσεις). «Τα νέα δεδομένα, δίνουν τη δυνατότητα στελέχωσης και επαναλειτουργίας λιμενικών σταθμών, όπως αυτός του Αγ. Ιωάννη, με στόχο την βέλτιστη δυνατή εποπτεία παραθαλάσσιων περιοχών», ανέφερε προς τον αρμόδιο Υπουργό, καλώντας τον να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού του Αγ. Ιωάννη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου Μαγνησίας

Ο Άγιος Ιωάννης Μουρεσίου Μαγνησίας είναι μία παραθαλάσσια περιοχή του Πηλίου με ακτογραμμή άνω των 60 χιλιομέτρων, η οποία βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος.
Στον Άγιο Ιωάννη λειτουργούσε Λιμενικός Σταθμός ο οποίος καταργήθηκε το 2014 ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στα Λιμεναρχεία και τους περιφερειακούς Λιμενικούς Σταθμούς, μετατρέποντας το σταθμό σε Λιμενικό Φυλάκιο για την εποπτεία ολόκληρης της ακτογραμμής. Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή δεν λειτουργεί ούτε αστυνομικό τμήμα.
Με την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, ουσιαστικά, δηλαδή, καμία αστυνόμευση στο Αν. Πήλιο και στις ακτές της Ανατολικής  Μαγνησίας από  την Σκιάθο μέχρι τον Αγιόκαμπο Λάρισας.
Η περιοχή καλύπτεται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, το οποίο ωστόσο απέχει με όχημα περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο αντίδρασης και καθιστώντας ουσιαστικά αναποτελεσματική την όποια αναγκαία επέμβαση.
Η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού, έχει επιφέρει δικαιολογημένη ανησυχία στους αλιείς της περιοχής αλλά και στην τοπική κοινωνία, λόγω της επακόλουθης αύξησης των φαινομένων άναρχης και παράνομης αλιείας, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και εν γένει στα ιχθυαποθέματα του Β. Δ. Αιγαίου.
Στοιχείο που επιτείνει την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Λιμενικού Σταθμού του Αγ. Ιωάννη είναι ότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλές και πολυσύχναστες παραλίες, αποτελώντας πόλο έλξης μεγάλης μερίδας τουριστών ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Επιπρόσθετα, στην περιοχή λειτουργεί και αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό σκαφών.
Η αλιεία και ο θερινός τουρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της περιοχής. Η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού πλήττει σημαντικά και τους δύο τομείς, καθώς από τη μία πλευρά οδηγεί σε φαινόμενα ανέλεγκτης και παράνομης αλιείας και από την άλλη πλευρά διασαλεύει την ασφάλεια των πολυσύχναστων παραλιών της περιοχής.
Από το 2020, έχουν προκύψει νέα δεδομένα στο Λιμενικό Σώμα, με αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 1.500 (σύνολο σήμερα 9.500 οργανικές θέσεις). Τα νέα δεδομένα, δίνουν τη δυνατότητα στελέχωσης και επαναλειτουργίας λιμενικών σταθμών, όπως αυτός του Αγ. Ιωάννη, με στόχο την βέλτιστη δυνατή εποπτεία παραθαλάσσιων περιοχών.

Επειδή, η ακτογραμμή του  Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου Μαγνησίας είναι άνω των 60 χιλιομέτρων.

Επειδή, με την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου το 2015 δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Επειδή, η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού, έχει επιφέρει δικαιολογημένη ανησυχία στους αλιείς της περιοχής λόγω της επακόλουθης αύξησης των φαινομένων άναρχης και παράνομης αλιείας.
Επειδή, στην περιοχή υπάρχουν πολυσύχναστες παραλίες αλλά και αλιευτικό καταφύγιο.
Επειδή, η αλιεία και ο θερινός τουρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της περιοχής.
Επειδή, τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στο Λιμενικό Σώμα δίνουν τη δυνατότητα στελέχωσης και επαναλειτουργίας λιμενικών σταθμών.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να παρέμβει, ώστε να αναβαθμιστεί ο Λιμενικός Σταθμός του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου και να υπάρξει αποτελεσματικότερη εποπτεία και έλεγχος σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από