Europol: Πώς επιχειρηματικές δραστηριότητες έγιναν «βιτρίνα» για ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές οργανώσεις

Οι συμμορίες προτιμούν τον τομέα των ακινήτων ως μέσο ξεπλύματος.

Η Europol έδωσε στην δημοσιότητα την χαρτογράφηση των 821 «πλέον απειλητικών» εγκληματικών δικτύων της ευρωπαϊκής ηπείρου, προχωρώντας σε περιγραφή της εσωτερικής λειτουργίας των συμμοριών με δραστηριότητες που ξεκινούν από το εμπόριο ναρκωτικών και φθάνουν στην εμπορία ανθρώπων.

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, με έδρα την Χάγη, δημοσίευσε έκθεση η οποία, για πρώτη φορά, «αναλύει σε βάθος» τις επιχειρήσεις των χειρότερων εγκληματικών δικτύων στην Ευρώπη.

Στην έκθεση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην «στρατηγική που χρησιμοποιούν τα εγκληματικά δίκτυα για να διεισδύσουν στον κόσμο των νόμιμων υπηρεσιών, ως μέσου για να διαπράττουν εγκλήματα, χρησιμοποιώντας τα ως βιτρίνα για να καλύπτουν εγκλήματα και ως όχημα για να ξεπλένουν τα έσοδα από τις εγκληματικές πράξεις».

Σήμερα, περί το 86% των απειλητικότερων εγκληματικών συμμοριών της Ευρώπης χρησιμοποιούν «νόμιμες εμπορικές δομές». Ο κατασκευαστικός τομέας και ο τομέας των ακινήτων, ο ξενοδοχειακός και ο εφοδιαστικός τομέας είναι οι συχνότεροι στόχοι.

Οι συμμορίες προτιμούν τον τομέα των ακινήτων ως μέσο ξεπλύματος και απευθύνονται σε δικηγόρους ή οικονομικούς εμπειρογνώμονες «οι οποίοι αγνοούν ορισμένες φορές την εγκληματική προέλευση των κεφαλαίων», σύμφωνα με την έκθεση της Europol.

Σύμφωνα με την Europol, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών και τους εκβιασμούς, καθώς και με την εμπορία ανθρώπων και όπλων.

Στον εφοδιαστικό τομέα, ιδιαίτερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα γίνονται «συστηματικά» στόχος διαφθοράς διότι μπορούν «να διευκολύνουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα λιμάνια και στους λιμενικούς μηχανισμούς».

Οι περισσότερες από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες της Ευρώπης επικεντρώνονται στο εμπόριο ναρκωτικών – κοκαΐνης, κάνναβης, ηρωίνης και συνθετικών ναρκωτικών – και οι δραστηριότητές τους επικεντρώνονται κυρίως στο Βέλγιο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Το Ντουμπάι έχει μετατραπεί σε «απομακρυσμένο συντονιστικό κέντρο», όπου διαμένουν τα υψηλόβαθμα μέλη στην ιεραρχία των συμμοριών για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις δυνάμεις της τάξης.

«Ωστόσο, αν εξετάσουμε την γεωγραφική κατάσταση των επικεφαλής των εγκληματικών δικτύων, το Ντουμπάι δεν φαίνεται να ξεχωρίζει ως απομονωμένο καταφύγιο», αναφέρεται στην έκθεση.

Μεγάλος αριθμός από τα πιο απειλητικά εγκληματικά δίκτυα δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια. Το ένα τρίτο βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και μία δεκαετία, ενώ ορισμένα κατάφεραν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους διευθυνόμενα από την φυλακή.

«Η προσοχή των δυνάμεων της τάξης πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στα από μακρού γνωστά εγκληματικά δίκτυα, ακόμη και αν βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση και ακόμη και αν έχουν ληφθεί ήδη μέτρα εναντίον τους», συνιστά η Europol.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και ξαφνικά, «πλακώσαν οι οχτροί»…

Εάν άκουγε κανείς τους τηλετελάδιδες του τρόμου θα ένιωθε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολιορκία. Συνωμοσία των οχτρών μας, στα βόρεια σύνορά μας επιβουλεύεται την κυριαρχία της χώρας. Οι Αλβανοί μας «προκαλούν», οι Σκοπιανοί θυμήθηκαν τα ιμπεριαλιστικά φληναφήματά τους, οι

Γιατί κάποιοι ψηφίζουν στις εκλογές και κάποιοι άλλοι όχι;

Το ερώτημα γιατί κάποιοι ψηφίζουν στις εκλογές και κάποιοι άλλοι όχι, είναι ένα πολυσύνθετο θέμα. Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση ψήφου ή αποχής. Ο «λογικός» ψηφοφόρος συνειδητοποιεί ότι σε εκλογές με εκατομμύρια ψηφοφόρους, η πιθανότητα η ψήφος

Χανιά: Εντυπωσιακές οι εκδηλώσεις της 83ης επετείου για τη Μάχη της Κρήτης στο Μάλεμε – F16 σε επίδειξη που “κόβει” την ανάσα (φωτο, βιντεο)

Το απόγευμα της Κυριακής, 26 Μαΐου, γράφτηκε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε ο πιο λαμπρός επίλογος των εκδηλώσεων για τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, όπου η επίδειξη του F16 αποτέλεσε το θέαμα που “έκοψε” την ανάσα. Η εκδήλωση

Λίβανος: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε χωριά στον νότο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε χωριά στο νότιο Λίβανο, δήλωσαν λιβανικές πηγές ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πηγές, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στην Αϊτα αλ Σααμπ, τρεις στη Χούλα, δύο στη Γιαρούν και ένας οδηγός του

Μετάβαση στο περιεχόμενο