Μεταναστευτικό: Για “κατάσταση σοβαρής κρίσης” μιλά η Κύπρος, ζητά την άμεση βοήθεια της ΕΕ

Ο αυξανόμενος αριθμός των αφίξεων μεταναστών έχει αφήσει την Κύπρο σε “κατάσταση σοβαρής κρίσης“, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Χριστοδουλίδης, ζητώντας, παράλληλα, από την ΕΕ να παρέμβει.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έφτασαν στην Κύπρο δια θαλάσσης τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, σε σύγκριση με μόλις 78 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυπριακής κυβέρνησης. Ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε η βοήθεια της ΕΕ προς τον Λίβανο να εξαρτάται από την παρεμπόδιση των αναχωρήσεων των μεταναστών.

Η ΕΕ παρέχει σημαντική οικονομική βοήθεια στον Λίβανο τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τη φιλοξενία των Σύρων μεταναστών και ζήτησα από την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν να επικοινωνήσει με τις λιβανικές αρχές“, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η οικονομική αυτή βοήθεια δεν μπορεί να παραδοθεί στον Λίβανο εάν συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Η κρίση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ και η ευρύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή, σημαίνει ότι οι αρχές της Βηρυτού έχουν επικεντρωθεί λιγότερο στην ανάσχεση της μετανάστευσης τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών. Δύο βάρκες που μετέφεραν 263 μετανάστες έφτασαν το βράδυ της Τρίτης στην Κύπρο, αυξάνοντας τον αριθμό των αφίξεων από την Κυριακή σε συνολικά 761, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κυρίως Σύροι άνδρες

Το νησί της Μεσογείου, με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η πλησιέστερη χώρα-μέλος της ΕΕ στον Λίβανο. Οι βάρκες φτάνουν σε διάφορα σημεία του νησιού μεταφέροντας κυρίως άνδρες Σύρους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές. Το θαλάσσιο ταξίδι από τον Λίβανο ή τη Συρία στην Κύπρο διαρκεί περίπου 10 ώρες.

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα της Κύπρου ενόψει των ευρωεκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα ΕΛΑΜ έχει αναρριχηθεί στην τρίτη θέση. Η Κύπρος επιθυμεί η ΕΕ να χαρακτηρίσει τμήματα της Συρίας ως ασφαλή για τις μεταναστευτικές επιστροφές. Η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία πιέζουν επίσης την ΕΕ για αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές.

Η Αυστρία συνεργάζεται με τη Δανία για να πιέσει την ΕΕ να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να στέλνει μετανάστες πίσω στη Συρία, μια πράξη που επί του παρόντος είναι παράνομη στην ΕΕ. Ο Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τη πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα την Κυριακή στο περιθώριο του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που θα αρχίσει την Παρασκευή στο Ζάππειο Μέγαρο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο