Νέος ΚΟΚ: Τέλος στην κατάσχεση πινακίδων και το σβήσιμο παραβάσεων

Αυστηρότερα μέτρα και μεγάλα πρόστιμα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Την εφαρμογή χαμηλότερων ορίων ταχύτητας εντός των αστικών κέντρων, ενισχυμένες ποινές με βάση τη βαρύτητα των παραβάσεων και την διαρκή επιτήρηση κεντρικών λεωφόρων με τη χρήση drones, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, τα νέα όρια ταχύτητας θα περιοριστούν σε 30 χλμ./ώρα στο εσωτερικό της πόλης και 20 χλμ./ώρα κοντά σε σχολικές εγκαταστάσεις, μείωση από το προηγούμενο όριο των 50 χλμ./ώρα.

Ο στόχος των δραστηριοτήτων αυτών είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα αδικημάτων βασισμένο στη δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα κάθε παράβασης, σύμφωνα με το newsauto.gr.

Προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση της χρήσης τεχνολογικών εργαλείων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς και η αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για ενισχυμένη επιτήρηση και επιβολή του νόμου. Ενθαρρύνεται επίσης η ολοκλήρωση των διαφόρων βάσεων δεδομένων ποινών, διευκολύνοντας τη διαδικασία για αστυνομία και οδηγούς.

Εισάγεται ένα νέο σύστημα κλήσεων μέσω SMS, καταργώντας τη δυνατότητα «σβήσιμο» των παραβάσεων, με τις παραβάσεις να καταχωρούνται αυτόματα και άμεσα σε μια ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές για την ανάρτηση των παραβάσεων σε αυτή την πλατφόρμα, επιτρέποντας στους οδηγούς να χάσουν την άδειά τους αυτομάτως με την συμπλήρωση 25 πόντων ποινής. Επιπλέον, οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν ενστάσεις εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, με τη δυνατότητα διαγραφής των παραβάσεων εφόσον κριθούν βάσιμες.

Μια σημαντική καινοτομία είναι ότι οι ποινές θα επιβάλλονται στους οδηγούς και όχι στα οχήματα, καταργώντας την αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας. Αυτό αντικατοπτρίζει μια μετατόπιση προς την ατομική ευθύνη, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που μπορεί να χρησιμοποιούν το ίδιο όχημα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο