Ευρωψηφοδέλτια: από τον Δημήτρη Τσάτσο στον Αλέξη Γεωργούλη

Πώς επιλέγουν τα κόμματα τους υποψήφιους ευρωβουλευτες

Πριν από δεκατρία χρόνια, στις 24 Απριλίου, έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσάτσος, ο οποίος εκλεγόταν ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από το 1994 έως το 2004 και ήταν ένας από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της μεταπολεμικής Ελλάδας. Παρόμοιου «βάρους» ήταν και τα βιογραφικά της πλειονότητας των προσώπων που επέλεγαν τα κόμματα για την Ευρωβουλή ήδη από τις πρώτες ευρωεκλογές του 1981: δικαστικοί, πρεσβευτές, διπλωμάτες, συνταγματολόγοι, ήρωες πολέμου, φιγούρες που συμβόλιζαν την αντίσταση στον φασισμό, πολιτικές φυσιογνωμίες με διεθνή αναγνώριση, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.

Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, η πολιτική αναλύτρια της RASS Μαρία Καρακλιούμη και ο πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας Ηλίας Τσαουσάκης περιγράφουν στα «ΝΕΑ» ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν ώστε να οδηγηθούν τα κόμματα, ως προς τη σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων, από την αφρόκρεμα της κοινωνίας σε πορτιέρηδες νυχτερινών κλαμπ (βλ. Γιάννης Λαγός) και από προσωπικότητες όπως ο Δημήτρης Τσάτσος σε lifestyle επιλογές όπως αυτή του Αλέξη Γεωργούλη.

«Η σύνθεση των ψηφοδελτίων για την Ευρωβουλή είναι η επιτομή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Αντανακλά τη στάση των κομμάτων και τη διάθεση των πολιτών προς την ΕΕ. Τα πρώτα χρόνια, που συμπίπτουν με την άνθηση της Μεταπολίτευσης, κόμματα και πολίτες περιέβαλαν την ΕΕ (τότε ΕΟΚ), με μεγάλη εμπιστοσύνη και πίστευαν στις αξίες, τα ιδανικά και τις πολιτικές της. Ετσι η εκπροσώπησή μας ήταν υψηλού επιπέδου και συμβολισμού, με στελέχη διακεκριμένα είτε στον στίβο της ζωής είτε της πολιτικής (λ.χ. Γιάγκος Πεσμαζόγλου, Ευάγγελος Αβέρωφ, Λεωνίδας Κύρκος, Σπύρος Πλασκοβίτης κ.ά.).

Πρέπει να γίνει μάθημα

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Τσαουσάκης κάνει λόγο για ένα πάθημα που πρέπει να γίνει μάθημα. «Οι πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται στις 18 Οκτωβρίου 1981 με το σύστημα της απλής αναλογικής και τη διαδικασία της λίστας χωρίς σταυρό προτίμησης, κάτι που εφαρμόστηκε μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014. Τότε, ήταν η πρώτη φορά που μπήκε στη ζωή μας ο σταυρός προτίμησης. Μια διαδικασία που αλλάζει σε έναν σημαντικό βαθμό και την ανθρωπογεωγραφία των νέων ευρωβουλευτών. Και αν έως τότε τα κριτήρια ήταν το πολιτικό βάρος, το κύρος, η επαγγελματική καταξίωση ή η ακαδημαϊκή πορεία των προτεινόμενων ευρωβουλευτών, από το 2014 και μετά βλέπουμε αυτό να αλλάζει με βασικό επιχείρημα της εποχής τη «λιποβαρή» νομιμοποίηση των ευρωβουλευτών. Η πανελλαδική σταυροδοσία όμως σε μια ενιαία εκλογική περιφέρεια προϋποθέτει αποκλειστικά και μόνο αναγνωρισιμότητα. Ο υποψήφιος πρέπει να είναι γνωστός, «διάσημος», είτε για την πολιτική του σταδιοδρομία είτε για κάποιον άλλο λόγο που τον έχει φέρει στην επιφάνεια της δημοσιότητας. Ετσι σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η εικόνα, τα κόμματα αλλάζουν στρατηγική και συγκροτούν τα ψηφοδέλτιά τους με τελείως διαφορετικά κριτήρια. Υποτάσσονται στο μοναδικό προσόν που απαιτείται, τη δημοφιλία, με αποτέλεσμα η συζήτηση για την Ευρώπη και τα τεράστια θέματα που την απασχολούν, τότε και τώρα, να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Σήμερα, σε μια περίοδο που οι φωνές αμφισβήτησης και απαξίωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντείνονται, σε μια εποχή ανόδου του αντισυστημισμού, το πολιτικό σύστημα χρειάζεται να βρει ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας. Μια από αυτές επιβάλλεται να είναι και η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών. Πάθαμε και ελπίζω να μάθαμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης- Η υποδειγματική στάση της δημοκρατικής και ουμανιστικής πατρίδας μας, σε αντιδιαστολή με τον τούρκικο αναθεωρητισμό..

Του Αντιστρατήγου Π.Σ. ε.α. Γιάννη Σταμούλη Με πρόσφατη την επανεκλογή του Προέδρου της εξ ανατολών γείτονας, είναι ιδιαίτερο σημαντικό στην πατρίδα μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, αλλά το κυριότερο, στοιχισμένες στην διεθνή νομιμότητα, ειδικά για τα ζητήματα

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης…

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν με πνευμονικό οίδημα, ο αγαπημένος τραγουδιστής, Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο Γιάννης Αποστολίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε… στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στη Φλώρινα. Ξεκίνησε να

Αναγκαίοι οι ναυαγοσωστικοί σταθμοί στο Αιγαίο

Πάρης Τσιριγώτης • [email protected] Την ανάγκη ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου στο Αιγαίο, με τη δημιουργία ναυαγοσωστικών σταθμών για την ταχεία και άμεση αντιμετώπιση έκτακτων ναυτικών συμβάντων, επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΕΠΡΝ) Παύλος Ξηραδάκης.   Με αφορμή

15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας[Βίντεο]

Ο Ευβοϊκός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών διοργάνωσε το, Σάββατο 3 Ιουνίου, την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας. Πάνω από 80 φουσκωτά σκάφη από όλη την Ελλάδα πέρασαν από την Παλαιά Γέφυρα του Ευρίπου. Το Eviathema επιβιβάστηκε

Μετάβαση στο περιεχόμενο