Φλώρος: Ο Ιερός Λόχος αποτέλεσε τον πρόδρομο των σύγχρονων Ειδικών Δυνάμεων

Εκδήλωση για την επέτειο 80 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ στο Πολεμικό Μουσείο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ιδρυτή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του και το πλήθος των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχε, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή του στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από τις δυνάμεις του Άξονα τον Μάιο του 1945.

Όπως σημείωσε, ο Ιερός Λόχος αποτέλεσε το ισχυρό θεμέλιο για τη συγκρότηση των Λόχων Ορεινών Καταδρομών και μετέπειτα Μοιρών Καταδρομών, αλλά και τον πρόδρομο των σύγχρονων Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίες μετεξελίχθηκαν στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Στάθηκε, δε, στην αναβάθμιση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ επεσήμανε το πολυσύνθετο εύρος αποστολών και υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν σε εθνικό και διασυμμαχικό πλαίσιο.

3
28

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ο βουλευτής Νικόλαος Μανωλάκος, ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Omar Amer Youssef, ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας, Νικόλαος Βαφειάδης ως εκπρόσωπος του δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Επίσης, παρέστησαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο υποστράτηγος Σπυρίδων Πέτρου ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, και ο ταξίαρχος Παναγιώτης Κολλίντζας ως εκπρόσωπος του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δρ. Κωνσταντίνος Παν. Μπαλωμένος, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Αναστάσιος Λιάσκος, οι ακόλουθοι Άμυνας στην Ελλάδα της Αιγύπτου και του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόεδροι Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί.

26_ins

Τέλος, στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» στενοί συγγενείς θανόντων Ιερολοχιτών, ανάμεσά τους η χήρα του στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, ο ανιψιός του αντιστράτηγου Ιωάννη Βάγια, η κόρη του αντιστράτηγου Όθωνα Κυριακόπουλου, η εγγονή του υποστράτηγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, η κόρη του υποστράτηγου Δημήτριου Προβατά, η κόρη του υποστράτηγου Ελευθέριου Συρίγου, ο γιος του συνταγματάρχη Ευθύμιου Καραδήμου, η εγγονή του ίλαρχου Γρηγόριου Μπουρδάκου, ο εγγονός του έφεδρου υπολοχαγού Ιωάννη Μπαλτά, ο γιος του έφεδρου επιλοχία Γεώργιου Καρασούλη, η κόρη του έφεδρου λοχία Ζαΐρη Χρήστου, καθώς και η κόρη και ανιψιά των αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου Βασιλά και υπολοχαγού Δημήτριου Βασιλά, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε αποσπάσματα από ομιλία του αείμνηστου Ιερολοχίτη και Καταδρομέα στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, όπως και από την παραγωγή της κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ) «Ιερός Λόχος – Ιστορία ενός Θρύλου» καθώς και video από επιχειρησιακές δραστηριότητες της ΔΕΠ.

Απονεμήθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον διοικητή της ΔΕΠ τιμητικά διπλώματα στους παρευρισκόμενους συγγενείς των Ιερολοχιτών, καθώς και σε εκπροσώπους Συλλόγων Εφέδρων Καταδρομέων και στους συντελεστές της εκδήλωσης.

Φλώρος: Ο Ιερός Λόχος αποτέλεσε τον πρόδρομο των σύγχρονων Ειδικών Δυνάμεων

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ