Φλώρος: Ο Ιερός Λόχος αποτέλεσε τον πρόδρομο των σύγχρονων Ειδικών Δυνάμεων

Εκδήλωση για την επέτειο 80 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ στο Πολεμικό Μουσείο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ιδρυτή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του και το πλήθος των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχε, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή του στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από τις δυνάμεις του Άξονα τον Μάιο του 1945.

Όπως σημείωσε, ο Ιερός Λόχος αποτέλεσε το ισχυρό θεμέλιο για τη συγκρότηση των Λόχων Ορεινών Καταδρομών και μετέπειτα Μοιρών Καταδρομών, αλλά και τον πρόδρομο των σύγχρονων Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίες μετεξελίχθηκαν στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Στάθηκε, δε, στην αναβάθμιση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ επεσήμανε το πολυσύνθετο εύρος αποστολών και υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν σε εθνικό και διασυμμαχικό πλαίσιο.

3
28

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ο βουλευτής Νικόλαος Μανωλάκος, ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Omar Amer Youssef, ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας, Νικόλαος Βαφειάδης ως εκπρόσωπος του δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Επίσης, παρέστησαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο υποστράτηγος Σπυρίδων Πέτρου ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, και ο ταξίαρχος Παναγιώτης Κολλίντζας ως εκπρόσωπος του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δρ. Κωνσταντίνος Παν. Μπαλωμένος, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Αναστάσιος Λιάσκος, οι ακόλουθοι Άμυνας στην Ελλάδα της Αιγύπτου και του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόεδροι Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί.

26_ins

Τέλος, στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» στενοί συγγενείς θανόντων Ιερολοχιτών, ανάμεσά τους η χήρα του στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, ο ανιψιός του αντιστράτηγου Ιωάννη Βάγια, η κόρη του αντιστράτηγου Όθωνα Κυριακόπουλου, η εγγονή του υποστράτηγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, η κόρη του υποστράτηγου Δημήτριου Προβατά, η κόρη του υποστράτηγου Ελευθέριου Συρίγου, ο γιος του συνταγματάρχη Ευθύμιου Καραδήμου, η εγγονή του ίλαρχου Γρηγόριου Μπουρδάκου, ο εγγονός του έφεδρου υπολοχαγού Ιωάννη Μπαλτά, ο γιος του έφεδρου επιλοχία Γεώργιου Καρασούλη, η κόρη του έφεδρου λοχία Ζαΐρη Χρήστου, καθώς και η κόρη και ανιψιά των αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου Βασιλά και υπολοχαγού Δημήτριου Βασιλά, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε αποσπάσματα από ομιλία του αείμνηστου Ιερολοχίτη και Καταδρομέα στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, όπως και από την παραγωγή της κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ) «Ιερός Λόχος – Ιστορία ενός Θρύλου» καθώς και video από επιχειρησιακές δραστηριότητες της ΔΕΠ.

Απονεμήθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον διοικητή της ΔΕΠ τιμητικά διπλώματα στους παρευρισκόμενους συγγενείς των Ιερολοχιτών, καθώς και σε εκπροσώπους Συλλόγων Εφέδρων Καταδρομέων και στους συντελεστές της εκδήλωσης.

Φλώρος: Ο Ιερός Λόχος αποτέλεσε τον πρόδρομο των σύγχρονων Ειδικών Δυνάμεων

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα άτυχο πλοίο: USS WILLIAM D. PORTER (DD-579)

Άρθρο του J. M. Caiella από το “Naval History Magazine”, V.35, Number 3, June 2021. Ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, Αναστάσης Παπαδάκης, Μέλος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ Το αντιτορπιλικό, τύπου Fletcher, USS William D. Porter (DD-579) απέκτησε από τον πρώτο επιχειρησιακό του πλου

Ένα τόνο ακατάλληλα όστρακα για ανθρώπινη κατανάλωση κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, από στελέχη του γραφείου Αλιείας της Λιμενικής Αρχής, εντοπίστηκαν εντός Φ/Γ-Ψ/Γ οχήματος ένας τόνος και είκοσι επτά κιλά (1.027 kgr) όστρακα του είδους χάβαρα, τα οποία διακινούνταν χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά,

Έριξε το αυτοκίνητο της συντρόφου του στη θάλασσα- Πώς ξεκίνησε το επεισόδιο

Κανείς δεν περίμενε αυτή την τροπή στον καυγά των δύο συντρόφων που κατέληξε στη… βύθιση του αυτοκινήτου της γυναίκας στη θαλάσσια περιοχή της Αμμουδάρας! Το νέο ενδοοικογενειακό επεισόδιο, όπως γράφει το Cretalive, εξελίχθηκε επικίνδυνα όταν ο άνδρας, μετά τη διαμάχη με τη

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται μέσω διαδικτύου και περιέχουν μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες. Ειδικότερα προειδοποιεί ότι τα προϊόντα SOMATOMAX και ECDISTEN της εταιρείας Hi-Tech Pharmaceuticals τα οποία κυκλοφορούν στην

Μετάβαση στο περιεχόμενο