Φον ντερ Λάιεν: Πάντα υποστηρίζουμε τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής, μαζί προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Επιτροπή εργάζεται επί μίας πρότασης για προσωρινά επείγοντα μέτρα στον τομέα του ασύλου και των επιστροφών, στη σκιά των υβριδικών επιθέσεων από τη Λευκορωσία.

«Ηθέση μας ήταν πάντα ότι υποστηρίζουμε τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ανατολικά και νότια (της ΕΕ). Διότι μαζί προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Εργαζόμαστε επί μίας πρότασης για προσωρινά επείγοντα μέτρα στον τομέα του ασύλου και των επιστροφών με βάση το ‘Αρθρο 78.3 της Συνθήκης. Ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για να διαχειριστούν τις παράτυπες αφίξεις με έναν οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα», σημείωσε στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε ότι «τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις, πρέπει να μπορούν να απαντούν αποτελεσματικά στις επείγουσες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν». Ταυτόχρονα, είπε, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σέβονται απολύτως τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, διότι και τα δύο είναι κρίσιμα και «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τα συμφιλιώσουμε».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει στα σύνορα με τη Λευκορωσία σημειώνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συγκυρίας. «Υπάρχει μία προσπάθεια για τη δημιουργία μόνιμης κρίσης από τον Λουκασένκο και τους υποστηρικτές του», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΕΕ και της γειτονίας της, περιλαμβάνοντας τη Μολδαβία και την Ουκρανία».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, αυτές οι ενέργειες αποτελούν μία πραγματική απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πάνε πέρα από τη Λευκορωσία, «δοκιμάζουν την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας, όμως η ΕΕ έχει τη βούληση, είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και τις μελλοντικές».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί τη διαχείριση των συνόρων της για εξοπλισμό, υποδομές, περιπολικά κτλ. Κάθε χρόνο η ΕΕ διαθέτει περίπου 1 δισεκ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής FRONTEX, είπε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή σκοπεύει να τριπλασιάσει τα κονδύλια που έχουν αποδέκτη τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία για τη διαχείριση των συνόρων ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήμνος: Απουσία ναυαγοσώστη στην αστική παραλία, Λιμενικος βούτηξε και ανέσυρε αγνοούμενο κολυμβητή

Νεαρή Λιμενικος σε υπηρεσία συνοδού στο Ναυαγοσωστικο σκάφος, σε αναζητήσεις τους νεαρού κολυμβητή, μολις τον εντόπισαν βούτηξε στα σκοτεινά νερά για να τον ανασύρει με ασφάλεια Ο 21χρονος κολυμπούσε το βραδυ της Δευτέρας (08/08) στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Ρωμεϊκός

VIKING Norsafe MUNIN S1200 Καμπίνα HCG του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής

Γράφτηκε από τον D-Mitch   VIKING Norsafe MUNIN S1200 Καμπίνα HCG Αυτό το άρθρο αφορά ένα νέο σκάφος που κατασκευάστηκε από τη VIKING Norsafe Hellas, το MUNIN S1200 Cabin HCG, το οποίο θα υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής. Μέχρι τώρα, μεταξύ

Γιάννης Πλακιωτάκης : 175 εκατ. για λιμάνια και 80 εκατ. για άγονες

Nέα 255 εκατ. για την ακτοπλοΐαH χρηματοδότηση έργων, οι επιδοτήσεις γραμμών, τα οφέλη για τους νησιώτες και τον τουρισμό Ένας από τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους της ηγεσίας του YNANΠ και του Γιάννη Πλακιωτάκη είναι η διαρκής στήριξη της ελληνικής ακτοπλοΐας,