Φωτιά στην Πάρνηθα: «Έρχονται» πλημμύρες μετά τον πύρινο όλεθρο

Δραματική προειδοποίηση των ειδικών για τους οικισμούς που σαρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες από την πύρινη λαίλαπα ό,τι γλίτωσε στις παρυφές της Πάρνηθας από τη φωτιά θα πνιγεί στη λάσπη των πρώτων μεγάλων βροχών.

Οι φωτιές έσβησαν, άφησαν πίσω τους καμένες περιουσίες, για άλλη μια φορά η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους στην Πάρνηθα.

Οι κάτοικοι που μένουν στους πρόποδες της Πάρνηθας, πλέον αυτό που αντικρίζουν βγαίνοντας από τα σπίτια τους είναι ένα κατάμαυρο τοπίο.

Κάποιοι στάθηκαν τυχεροί και τα σπίτια τους σώθηκαν, η ανησυχία τους πλέον είναι τι θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν γίνουν σύντομα αντιπλημμυρικά έργα, το καμένο δάσος θα μετατραπεί σε ένα εκδικητικό χείμαρρο που θα πνίξει τους οικισμούς γύρω από το βουνό.

«Όσο γίνεται γρηγορότερα, μέσα στο φθινόπωρο δηλαδή και όσο γίνεται στις αρχές του χειμώνα να γίνουν κάποια έργα τουλάχιστον σε κάποιες κρίσιμες περιοχές να κρατήσουμε όσο έδαφος μπορέσουμε», υπογραμμίζει καθηγητής Γεωλογίας του Πα. Αθηνών.

Ενώ ο γ.γ. της Ένωσης Δασολόγων σημείωσε: «Όταν μιλάμε για την Πάρνηθα με το επικλινές της με τις χαράδρες με τα ρέματα, θα πρέπει αυτά τα έργα να μελετηθούν άμεσα και να γίνουν γρήγορα».

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος των κατοίκων που αγωνιούν ότι σύντομα θα ζήσουν μία δεύτερη καταστροφή, μετά την πυρκαγιά, την πλημμύρα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, το προσωπικό στην Πάρνηθα, δεν επαρκεί.

«Θα πρέπει άμεσα να ενδυναμωθεί αυτή η υπηρεσία για να μπορέσει να προχωρήσει όλα αυτά, με ένα δασολόγο δεν γίνεται, όποιος θέλει να τα κάνει θα πρέπει έστω και πρόσκαιρα να στελεχώσει την υπηρεσία για να γίνουν αυτά».

Και συμπληρώνει: «Η Πάρνηθα από μόνη της χρειάζεται ένα ειδικό σχέδιο. Να μπουν όλες οι ειδικότητες μέσα πρώτα και βασικά οι δασολόγοι και γενικά όλοι που έχουν το βιολογικό απόθεμα, να βοηθήσουν οι γεωλόγοι για το γεωπεριβάλλον».

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Τα τελευταία 16 χρόνια η Πάρνηθα έχει βιώσει τρεις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές. Το 2007 κάηκαν 36.338 στρέμματα, τον Αύγουστο του ’21 εντός του εθνικού δρυμού η καμένη έκταση ξεπέρασε τα 20.000 στρέμματα (21.219) σε σύνολο 84.550 στρεμμάτων καμένης γης στην Αττική.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου στην Αττική, για άλλη μια φορά η καταστροφή είναι ολέθρια. Πάνω από εξήντα χιλιάδες σε ένα οικοσύστημα πλούσιας χλωρίδας και πανίδας που θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

Η ζωή τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει δραματικά, όχι μόνα για τα δεκάδες ζώα που βρίσκουν καταφύγιο στην Πάρνηθα αλλά και για όλους τους κατοίκους της Αττικής.

Φωτιά στην Πάρνηθα: «Έρχονται» πλημμύρες μετά τον πύρινο όλεθρο

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο