Φόβοι για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων

Η παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον κατά ένα τρίτο χαμηλότερη από ό,τι τα προηγούμενα έτη, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Guardian», η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αλλά ο πόλεμος επιβαρύνει τη γεωργία και τις προμήθειες τροφίμων της χώρας, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις ή υψηλότερες τιμές σε όλο τον κόσμο.

Πέρυσι, η Ουκρανία παρήγαγε περίπου 33 εκατομμύρια τόνους σιταριού, εκ των οποίων εξήγαγε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους. Έτσι, λοιπόν, η Ουκρανία ήταν η έκτη χώρα σε εξαγωγές σιταριού παγκοσμίως. Φέτος, με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, η χώρα έχει τη δυνατότητα να παράγει μόνο περίπου 21 εκατομμύρια τόνους σιταριού, με τη μείωση να φτάνει στο 23% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε, την Παρασκευή (06/05), η εταιρεία δορυφορικών αναλύσεων, Kayrros.

Παρ’ όλα αυτά, οι μάχες επικεντρώνονται στα ανατολικά, όπου βρίσκονται οι κύριες περιοχές καλλιέργειας σιταριού, επομένως η Kayrros εκτιμά ότι η συγκομιδή σιταριού είναι πιθανό να είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 35% φέτος σε σύγκριση με το 2021.

Η Ουκρανία έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση των εξαγωγών σιτηρών και πολλών άλλων προϊόντων διατροφής, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα δικά της αποθέματα. Οι μεταφορές είναι, επίσης, δύσκολες, με τη Ρωσία να έχει αποκλείσει τις ακτές της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα.

Αύξηση κατά 20% στις παγκόσμιες τιμές σιταριού μόνο τον Μάρτιο
Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν κατά 20% τον Μάρτιο, λόγω των άμεσων επιπτώσεων του πολέμου στην παραγωγή σιταριού, καθώς και των υψηλών τιμών στην ενέργεια και στα λιπάσματα σε όλο τον κόσμο. Το κόστος αυτό, βέβαια, αυξανόταν ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας, αλλά εκτινάχθηκε περαιτέρω καθώς οι χώρες προχώρησαν σε μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι τιμές του σιταριού έχουν έκτοτε υποχωρήσει ελαφρώς, οι αναλυτές της Rabobank προβλέπουν ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των ξηρών και θερμών συνθηκών σε άλλες χώρες που παράγουν σιτάρι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Ο Κάρλος Μέρα, αναλυτής της Rabobank, δήλωσε ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς είναι απίθανο οι κορυφαίοι παγκόσμιοι παραγωγοί να μπορέσουν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή, λόγω των υψηλών τιμών των λιπασμάτων και της πίεσης για την καλλιέργεια άλλων προϊόντων. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι, επίσης, μεγάλοι παραγωγοί λιπασμάτων, γεγονός που έχει αυξήσει περαιτέρω τις τιμές.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων αποτελεί πλέον σοβαρή αιτία ανησυχίας σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, ενώ οι συγκρούσεις οδήγησαν χώρες, όπως η Υεμένη και το Αφγανιστάν, στα πρόθυρα του λιμού.

Ακόμα, η κλιματική κρίση έχει επιπτώσεις. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, ένας καύσωνας στη νότια Ασία επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους. Η ζέστη, τέλος, είναι πιθανό να μειώσει την απόδοση των καλλιεργειών και θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και τη συγκομιδή σιταριού στην Ινδία.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή