FSRU Αλεξανδρούπολης: Φτάνει την Παρασκευή 16 Φεβρουρίου το πρώτο φορτίο LNG

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης

Το πρώτο φορτίο LNG αναμένεται να υποδεχτεί αύριο Παρασκευή 16 Φεβρουαρίουτο FSRU Αλεξανδρούπολης σηματοδοτώντας την έναρξη της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με πηγές της Gastrade της εταιρείας που διαχειρίζεται την πλωτή υποδομή αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης η οποία και βρίσκεται υπεράκτια της ακριτικής πόλης, το φορτίο αναμένεται να φτάσει αύριο και να εκφορτωθεί στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο.

Το LNG Carrier κα η προέλευση του φορτίου

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το LNG Carrier ανήκει στην GasLog – εταιρεία μέτοχος στη Gastrade. Έχει ναυλωθεί από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TotalEnergies και οι ποσότητες του LNG φορτώθηκαν από τον μεγάλο τερματικό σταθμό Cameron στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Μέτοχος στο Cameron είναι η TotalEnergies.

Σύμφωνα με πηγές οι ποσότητες του φορτίου ανέρχονται στα 150.000 κυβικά ή 1 TWh.

Δοκιμαστική λειτουργία

Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες ποσότητες προκειμένου να δοκιμάσει τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η πλωτή υποδομή θα τεθεί δηλαδή σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας, η οποία υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί πέντε έως επτά εβδομάδες. Μέρος των ποσοτήτων LNG, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διοχετευτεί στο σύστημα μεφαφοράς φυσικού αερίου όταν πια το FSRU τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης

Το FSRU Αλεξανδρούπολης πρόκειται ουσιαστικά για ένα ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο με δυνατότητες αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου.

Είναι από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Έχει συνδεθεί  με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και θα αραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού, δρομολογείται η εκκίνηση της εμπορικής του λειτουργίας.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο