Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής: Το Μεταφορικό Ισοδύναμο γίνεται σταδιακά νησιωτικό ισοδύναμο

Τη διαβεβαίωση ότι δεν καταργείται το Μεταφορικό Ισοδύναμο κι ότι η εφαρμογή του προχωράει κανονικά έδωσε από το βήμα της 51ης γενικής συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) που πραγματοποιείται στην Ουρανούπολη και Αμμουλιανή Χαλκιδικής, ο Γ.Γ.  Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης.

Μιλώντας στη δεύτερη ημέρα, των εργασιών της συνέλευσης και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των 20 επιμελητηρίων–μελών του ΕΟΕΑΝ που έθεσαν αναλυτικά τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών, ο κ. Κουτουλάκης ανέφερε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι σε εξέλιξη και προχωράει επίσης και η μελέτη που έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής στον καθηγητή κ. Λιαργκόβα και το ΚΕΠΕ όπου σταδιακά το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα μετατραπεί σε νησιωτικό ισοδύναμο. Για να καλύψουμε, όπως είπε ο κ. Κουτουλάκης, «τις αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί καθώς πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν το λαμβάνουν, διότι δεν τους αφορά.

Επομένως πρέπει να αναγνωρίσουμε και τα υπόλοιπα κόστη, τα οποία δημιουργούν ζητήματα νησιωτικότητας στις επιχειρήσεις που δεν είναι μόνο η μεταφορά αλλά και άλλες δαπάνες που πρέπει να ενισχύσει το κράτος».

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής, από τις 9.500 ωφελούμενες επιχειρήσεις, οι 9.000 παίρνουν όσα και οι 500 μεγαλύτερες, στοιχεία που δείχνουν ότι «πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την αποτελεσματικότερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

 Για τα μικρά νησιά
Ειδικά για την ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα «εντάσσονται πλέον και εκείνα που δεν έχουν βενζινάδικο κι αυτό το πρόβλημα επιλύεται οριζόντια και θα είναι κι αυτοί επιλέξιμοι για τη χρηματοδότησή τους.

Διερευνάται επίσης ο τρόπος ενίσχυσης των κατοίκων των νησιών, που δεν μπορούν να μετακινούνται δωρεάν επειδή δεν ανήκει ο τόπος διαμονής τους στα νησιά της άγονης γραμμής της χώρας μας, από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου».

Ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στις ειδικές χρηματοδοτήσεις που δεσμεύτηκαν για τα λιμάνια και την ακτοπλοϊα μέσα απ το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια» όπως σημείωσε, ενώ μιλώντας για τη θεσμοθέτηση του ειδικού προγράμματος των “GReco Islands” με 150 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τα μικρά νησιά έκανε ειδική αναφορά στο νησί της Αμμουλιανής που έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση της γενικής γραμματείας για να ενταχθεί στο πρόγραμμα των μικρών νησιών που λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις-πράσινες επενδύσεις στα λιμάνια, για τη διαχείριση του νερού και την κλιματική ουδετερότητα.

Το φθινόπωρο μάλιστα, όταν πιστοποιηθούν τα πρατήρια καυσίμων που εξυπηρετούν τους κατοίκους της Αμμουλιανής, θα ωφεληθούν και αυτοί όπως και άλλοι κάτοικοι των νησιών από το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνέλευση του ΕΟΑΕΝ από τον δήμαρχο Αριστοτέλη Στ. Βαλιάνο, η Αμμουλιανή πέτυχε την ένταξή της στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για έργα αναβάθμισης του λιμανιού και τη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικελευστής ΛΣ Τατσάκης Σωτήρης: «Έφυγε» εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου την 06/12/2009

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου την 06/12/2009 και περί ώρα 19:30 «έφυγε» εκτελώντας υπηρεσία τιμώντας πάντα τον Στρατιωτικό όρκο που είχε δώσει,ο ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΛΣ ΤΑΤΣΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ. «Έφυγε» εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία στην πύλη του νέου Λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας,όντας επιφορτισμένος με

Ο Υπουργός …και ο Προστάτης του Λιμενικού Αη Νικόλας…

Με αφορμή την σημερινή εορτή του Άη Νικόλα, προστάτη των ναυτικών,  του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απεύθυνε μήνυμα. Στο μήνυμά του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε μόνο στους ναυτικούς μας τονίζοντας μεταξύ άλλων

Λάρυμνα: Αλιευτικός Έλεγχος & Κατάσχεση 4000τμχ Αχινών

Τις απογευματινές ώρες χθες, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων για τη καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας, εντοπίστηκαν από στελέχη του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Λάρυμνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, ένας 36χρονος και ένας 63χρονος εντός Ε/Ρ-Α/Ψ σκάφους στη περιοχή “ΓΛΥΣΤΡΑ”, να έχουν

Μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη για την εορτή του Αγίου Νικολάου

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες Γυναίκες και Άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος της Ναυτοσύνης, ο φύλακας των απανταχού θαλασσοπόρων, προστάτης και του ένδοξου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του εμπορικού μας ναυτικού,

Μετάβαση στο περιεχόμενο