Γερμανικά Marder στον Έβρο: ένα «ευαίσθητο» θέμα

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη Όλαφ Σολτς και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Γερμανός καγκελάριος εξ Αθηνών. Έβρος, τεθωρακισμένα, ενέργεια και ολίγα ελληνοτουρκικά.

Πολλά τα ρεπορτάζ και οι πρώτες αποτυπώσεις της σύντομης επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα και της μάλλον αναμενόμενης ως προς το περιεχόμενο συνέντευξης Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα θα τοποθετήσει τα γερμανικά Μarder στον Έβρο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Welt εστιάζοντας στην είδηση που βγήκε σχετικά με το πώς/πού προτίθεται η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα γερμανικά τεθωρακισμένα. «Οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν ότι εκεί χρειάζονται» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς να τονίζει ότι «η Ελλάδα ως νατοϊκός εταίρος είναι ελεύθερη να τα τοποθετήσει όπου θέλει» σημειώνει η Welt.

Σχετικά με τη μεταφορά γερμανικών αρμάτων μάχης στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων στην περιοχή του Έβρου το Spiegel Online παρατηρεί: «Το ερώτημα πού θα εγκατασταθούν τα Μarder είναι ευαίσθητο εξαιτίας των μεγάλων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών έχει να κάνει και με την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών μονάδων σε ελληνικά νησιά. Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία πολυάριθμων ελληνικών νησιών στο Αιγαίου και ζητά μια αποστρατιωτικοποίηση».

Ο Σολτς υπέρ της Ελλάδας ως προς το Αιγαίο- όχι όμως εμφατικά on camera

Μέγαρο ΜαξίμουΑπό τη συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές έναντι της Ελλάδας ως προς την ελληνική κυριαρχία στο ανατολικό Αιγαίο, ο Όλαφ Σολτς πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας. Ωστόσο η ιστοσελίδα t-online σημειώνει:

«Ήδη πριν από τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε την Ελλάδα έναντι των (τουρκικών) απειλών μιλώντας στην εφημερίδα ‘Τα Νέα’. ‘Είναι απαράδεκτο ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου»’ ανέφερε εκεί.Στη συνέντευξη Τύπου με τον Μητσοτάκη όμως δεν τοποθετήθηκε εξίσου καθαρά.Ο καγκελάριος τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι επίσης σημαντικές για την Ευρώπη και τις διατλαντικές σχέσεις. Γι’ αυτό δήλωσε βέβαιος ότι οι συγκρούσεις ‘πάντα πρέπει επιλύονται με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου’.»

Η σημασία της Ελλάδας για την ενεργειακή και στρατιωτική ασφάλεια

Σολτς Μητσοτάκης ΑθήναΣολτς-Μητσοτάκης στην Ακρόπολη

Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα taggeschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης εστιάζει στον αναβαθμισμένο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στο πεδίο της ενέργειας και της ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.  Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επιτάχυνση της παραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μπορεί να παίξει «αποφασιστικό ρόλο» δεδομένου ότι από εκεί διέρχονται αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά και στην προοπτική του Eastmed.

«Ο αγωγός Eastmed αρχικά προοριζόταν να μεταφέρει φυσικό αέριο, αργότερα υδρογόνο, από τη Μέση Ανατολή μέσω Κύπρου και Κρήτης στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο το έργο θα ήταν κερδοφόρο. Πλέον ο Eastmed θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία – τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα» παρατηρεί το ρεπορτάζ.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται και στην αναβάθμιση της στρατιωτικής σημασίας της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία μόνο ως προς τη διασύνδεση Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής από πλευράς ενέργειας, αλλά και στρατιωτικά». Ειδικά μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία για τις ΗΠΑ «η Τουρκία δεν θεωρείται αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα θεωρείται ως αξιόπιστη εναλλακτική».

Δήμητρα Κυρανούδη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από