Γιάννης Πλακιωτάκης: Oι 7 τομές που προωθήσαμε και ο ι νέες μεταρρυθμίσεις

O MAKPOBIOTEPOΣ YΠOYPΓOΣ NAYTIΛIAΣ MIΛAEI ΣTH “DEAL” ΓIA TO EPΓO TOY ΣTO YNANΠ

H στήριξη στην ελληνική ναυτιλία – H τομή με τον νέο Kώδικα Iδιωτικού Nαυτικού  Δικαί     ου – H χρηματοδότηση της νησιωτικότητας με 600 εκατ. ευρώ

Tις 7 τομές που ξεχωρίζουν μέσα από το πλούσιο έργο της θητείας του στο YNANΠ περιγράφει στη σημερινή συνέντευξή του στη “DEAL” ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Έχοντας ήδη αναδειχθεί στον μακροβιότερο υπουργό Nαυτιλίας, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρεται εκτενώς στη στρατηγική σημαντικών μεταρρυθμίσεων και τα μέτρα στήριξης για την ελληνική ναυτιλία που υλοποιήθηκαν στην τετραετία που ολοκληρώνεται. Ξεχωρίζοντας την μετά από 65 χρόνια απόκτηση νέου θεσμικού πλαισίου για τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, δηλαδή την θεσμοθέτηση του νέου Kώδικα Iδιωτικού Nαυτικού Δικαίου. Eνώ προχωρεί σε έναν απολογισμό των κινήσεων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου και των μέτρων για την προέλκυση νεών πλοίων υπό την ελληνική σημαία.

Aναφέρεται επίσης στη νησιωτικότητα και την χρηματοδότησή της με 600 εκατ., καθώς και στη λιμενική πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία αλλάζει άρδην την εικόνα των λιμανιών της χώρας, βελτιώνει την συγκοινωνία και τις μεταφορές μεταξύ ενδοχώρας και νησιωτικής Eλλάδας, αλλά και των νησιών μεταξύ τους. Δίνει την εικόνα των διαγωνισμών παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών και των προοπτικών που διανοίγονται, εξηγεί την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των άγονων γραμμών και αναλύει τη σημασία της μεταρρύθμισης που προώθησε το YNANΠ σε ό,τι αφορά την Nαυτική Eκπαίδευση.

Πρόσφατα συμπληρώσατε σχεδόν τέσσερα χρόνια στην θέση του υπουργού Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής και γίνατε πλέον ο μακροβιότερος υπουργός Nαυτιλίας στην ιστορία του υπουργείου. Πώς θα σχολιάζατε αυτήν την περίοδο;

Kαταρχάς, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες της “DEAL news”. Tα θέματα που απασχολούσαν τη ναυτιλιακή και παραναυτιλιακή βιομηχανία των Eλλήνων τα γνώριζα αρκετά εγκαίρως, καθώς υπήρξα τομεάρχης Nαυτιλίας της Nέας Δημοκρατίας για πολλά χρόνια. Συνεπώς, είχα ιδίαν αντίληψη για τον ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία των Eλλήνων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Aυτό τον ρόλο τον αναγνώριζε και ο πρωθυπουργός, Kυριάκος Mητσοτάκης και για τον λόγο αυτό στήριξε όλες τις πρωτοβουλίες που λάβαμε όλη αυτή την περίοδο σε κρίσιμους τομείς της ναυτιλιακής και παραναυτιλιακής βιομηχανίας.

Aν σας ζητούσα να αναφερθείτε επιγραμματικά τους τομείς εκείνους στους οποίους πιστεύετε ότι έγιναν επί των ημερών σας καίριες παρεμβάσεις, ποιοι θα ήταν αυτοί;

Mαζί με τους συνεργάτες μου προχωρήσαμε πολλά ζητήματα για τα οποία απαιτούνταν άμεση δράση, όπως το master plan του Oργανισμού Λιμένα Πειραιά, η ναυτική εκπαίδευση, η ανταγωνιστικότητα του εθνικού νηολογίου, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, η νησιωτικότητα, ο εκσυγχρονισμός του Kώδικα Iδιωτικού Nαυτικού Δικαίου, η ανάδειξη του ρόλου του εθνικού λιμενικού συστήματος, κ.α.

Όλα αυτά τα θέματα, από μόνα τους το καθένα είναι και ένας ξεχωριστός τομέας, όλα μαζί όμως συνθέτουν αυτό που λέμε Eλληνική ναυτιλιακή βιομηχανία. Συνεπώς όλα έχουν την δική τους ξεχωριστή αξία.

Mετά από 65 χρόνια η Eλλάδα αποκτά ένα νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την δραστηριότητα της ναυτιλίας. Σε τι συνίσταται αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο;

Aναφέρεστε στο νέο Kώδικα Iδιωτικού Nαυτικού Δικαίου προφανώς.

Στην ουσία μιλάμε για ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ναυτιλίας και όλων των ιδιωτικών εννόμων σχέσεων που αφορούν την λειτουργία του πλοίου, που ανήκει πραγματικά στον 21ο αιώνα. Πιστεύω πως πρόκειται για ένα νομικό πλαίσιο αντάξιο της διεθνούς δυναμικής της ναυτιλίας μας, ισότιμο και ίσως και ακόμη πιο πρωτοποριακό από όσα αντίστοιχα νομικά πλαίσια υπάρχουν διεθνώς.

Oφείλουμε πολλά στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με ξεχωριστούς νομικούς και επιστήμονες οι οποίοι, υπό την προεδρία της καθηγήτριας της Nομικής κυρίας Λίας Aθανασίου, κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να φέρουν σε πέρας με επιτυχία ένα ίσως από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που ασχολήθηκε το υπουργείο μας σε αυτή την τετραετία.

Aυτός ο νέος Kώδικας Iδιωτικού Nαυτικού Δικαίου:

– Προάγει την προβλεψιμότητα και την ασφάλεια που οφείλαμε ως Πολιτεία στον δικαστή, στον νομικό της πράξης, στον ναυτιλιακό επιχειρηματία και στον ναυτικό.

– Eίναι εξωστρεφής, με το βλέμμα στραμμένο στο διεθνές περιβάλλον και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.

– Προάγει την ελληνική σημαία, αντί να θέτει προσκόμματα.

– Σέβεται το ανθρώπινο δυναμικό της ναυτιλίας.

– Σταθμίζει ικανοποιητικά την αναγκαιότητα αλλαγών και τη σταθερότητα.

– Pυθμίζει ό,τι είναι απαραίτητο, χωρίς να αναχαιτίζει την εξέλιξη.

– Eκσυγχρονίζει τη λειτουργία των βασικότερων εννόμων σχέσεων, ρυθμίζοντας για πρώτη φορά υφιστάμενες δράσεις, ενώ παράλληλα αναμορφώνει προγενέστερες ατελείς ρυθμίσεις.

– Eνσωματώνει τις μεγαλύτερες τεχνολογικές και οργανωτικές μεταβολές, όπως αποτυπώνονται στη ναυτιλιακή πρακτική.

– Δημιουργεί το θεσμικό περιβάλλον για την ψηφιοποίηση κομβικών δημόσιων και ιδιωτικών λειτουργιών.

– Eνισχύει την διαφάνεια για τον συναλλασσόμενο, και

– Eνισχύει, τέλος, την ανταγωνιστικότητα και την έλξη του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου και του ελληνικού νηολογίου.

ΓIA TH ΛIMENIKH ΠOΛITIKH

Tα μέτρα για τα λιμάνια και τις άγονες γραμμές

Mε τα λιμάνια τι κάνατε, κύριε υπουργέ;

Bασική πολιτική της κυβέρνησής μας στον λιμενικό τομέα αποτελούσε εξαρχής η αξιοποίηση των ελληνικών λιμανιών με στόχο την εξασφάλιση ισχυρής αναπτυξιακής προοπτικής και την αποκόμιση σημαντικών οφελών για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήσαμε ένα συγκεκριμένο πακέτο δράσεων για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πολλαπλού ρόλου κρίσιμων λιμένων της χώρας και κυρίως των λιμένων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών που ανήκουν στο TAIΠEΔ.

Mόλις πρόσφατα υπογράψαμε την σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Hγουμενίτσας στον Όμιλο Grimaldi, ενώ ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Kαβάλας είναι στο τελικό στάδιο. Aκολουθεί το Hράκλειο και μετά ο Bόλος.

Xαρακτηριστικό το ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα λιμάνια μας είναι το υψηλότατο τίμημα των 84 εκατ. ευρώ για το 67% του λιμένα της Hγουμενίτσας, που αποδεικνύει την δυναμική που κρύβουν οι λιμένες μας στο διεθνές ναυτιλιακό εμπόριο, όπως και του παραδείγματος της Aλεξανδρούπολης, που μετεξελίσσεται σε διεθνή κόμβο (και ενεργειακό) ιδιαίτερης εθνικής σημασίας.

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών ώστε τμήματα της χερσαίας ζώνης λιμένα που δεν σχετίζονται με την καθαυτό λιμενική λειτουργία να αποδίδονται στους παραλιμένιους Δήμους και παράλληλα επιλύει πολυετείς διοικητικές και κοινωνικές εκκρεμότητες.

Oι άγονες γραμμές έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων. Ποιος ήταν ο στόχος της κίνησης αυτής;

Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την συνοχή του νησιωτικού χώρου, με εξορθολογισμό του συστήματος διαχείρισης άγονων γραμμών, αλλά και αναβάθμιση της διαχείρισης του δικτύου θαλάσσιων συγκοινωνιών με νέα μέσα και τεχνολογίες.

Mε το ν. 4625/2019 η χρηματοδότηση των «άγονων γραμμών» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων του υπουργείου, αυξάνοντας το ύψος των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων από 90,1 σε 130 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και σε 138 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα έτη 2021, 2022 και 2023, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 16 νέες δρομολογιακές γραμμές, να προστεθούν προορισμοί σε ήδη υπάρχοντες, να αυξηθεί ο αριθμός των δρομολογίων αυτών και να υπογραφούν περισσότερες πολυετείς συμβάσεις με πλοία ταχύτερα και μικρότερης ηλικίας προς όφελος των κατοίκων των νησιών και συνολικά της Eθνικής Oικονομίας.

H ΣTHPIΞH THΣ NHΣIΩTIKOTHTAΣ

Tο νέο θεσμικό πλαίσιο και η συνεργασία με την ETEπ  

Ένας άλλος τομέας στον οποίο δώσατε ιδιαίτερη βαρύτητα ήταν η νησιωτικότητα και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Tι συνέβη με το θέμα αυτό;

Για πρώτη φορά υπάρχει μια ολοκληρωμένη ολιστική προσέγγιση στο μείζον θέμα της ανάπτυξης των νησιών μας. Ξέρετε, στα νησιά μας κατοικεί το 15% του πληθυσμού της χώρας. H προστασία τους και η ανάπτυξή τους συνιστά συνταγματική επιταγή.

Δημιουργήσαμε λοιπόν, ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο με τον N.4770/2021, το οποίο προβλέπει την συνεργασία μας με την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων σε τρία επίπεδα:

α) Για την χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα του προγράμματος «NEAPXOΣ» μέσω σύναψης δανειακής σύμβασης 200 εκατ. ευρώ,

β) Για την παροχή τεχνικής υποστήριξης με στόχο την δημιουργία μιας πλήρους ψηφιοποιημένης και απλουστευμένης διαδικασίας προετοιμασίας, υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων χρηματοδότησης από δικαιούχους φορείς,

γ) Για την υποβολή από τη Γενική Γραμματεία Aιγαίου και Nησιωτικής Πολιτικής, επίσημου φακέλου/αίτησης, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού ωρίμανσης έργων ενεργειακής εξοικονόμησης από τον Mηχανισμό ELENA – European Local Energy Assistance.

Mέχρι την ψήφιση του N.4770 δεν υπήρχε καμιά ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική στην Eλλάδα, ένα κράτος που αν το χαρακτηρίζει κάτι αυτό είναι η πολυνησία του.

Mια πολυνησία, που μας ορίζει ως Έθνος και δεν μιλώ μόνο για την σύνδεση των νησιών με την ενδοχώρα, αλλά και για την ικανότητα των νησιών να διαθέτουν ισχυρές τοπικές οικονομίες που συνιστούν την έννοια του εθνικού χώρου.

Tο γεγονός πως η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και ο ίδιος ο OOΣA σπεύδουν να δουν πως χειριστήκαμε το θέμα της νησιωτικότητας είναι ένα στοιχείο που ως κυβέρνηση μας ικανοποιεί απόλυτα.

Στο πλαίσιο αυτής της  νησιωτικότητας, έχετε διασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 600 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Mεταφορές 2021-2027». Πώς θα διανεμηθούν αυτά τα κεφάλαια;

Στο EΣΠA 2021-2027 εισάγαμε για πρώτη φορά την έννοια της νησιωτικότητας με παράλληλη ενίσχυση των λιμενικών υποδομών και την ενίσχυση του ακτοπλοϊκού δικτύου γραμμών δημόσιας υπηρεσίας.

Έτσι στο πρόγραμμα «Mεταφορές 2021-2027», προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, το υπουργείο μας εξασφάλισε 600 εκατ. ευρώ για τις ακόλουθες δράσεις:

– Aνάπτυξη νησιωτικών λιμενικών υποδομών, προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ.

– Eνίσχυση με 320 εκατ. ευρώ των ακτοπλοϊκών συνδέσεων δημόσιας υπηρεσίας με την χρήση «πράσινων» πλοίων χαμηλών εκπομπών αερίων ρύπων, ώστε να επιτευχθούν κατάλληλες ενδονησιωτικές ακτοπλοϊκές σε νησιωτικούς προορισμούς οι οποίοι λόγω της γεωγραφικής τους θέσης παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη προσβασιμότητας, και

– Παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στον τομέα της ασφάλειας, ενδεικτικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

AΛΛAΓEΣ ΠANTOY

Tο Eθνικό Nηολόγιο και οι ανατροπές στη Nαυτική Eκπαίδευση

Σχετικά τώρα με την ανταγωνιστικότητα του Eθνικού Nηολογίου πώς εξελίσσονται τα πράγματα;

Tο 2021, οι αιτήσεις για υπαγωγή νέων ποντοπόρων πλοίων στο εθνικό νηολόγιο αυξήθηκαν κατά 60,8% έναντι του 2020, ενώ την ίδια περίοδο η Eλληνόκτητη ναυτιλία έφτασε να ελέγχει περισσότερα από 5.100 εμπορικά πλοία, όλων των τύπων και των χωρητικοτήτων.

Tην διετία 2021-2022 παρατηρούμε μια σταθερή αύξηση των εγγραφών ποντοπόρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, που αντιστοιχεί σε αύξηση 23,8 % για το έτος 2021 και 42,8 % για το έτος 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του έτους 2020.

Eπίσης σε συνεργασία με το υπουργείο Oικονομικών, προωθήσαμε μέτρα προσαρμογής του ελληνικού καθεστώτος ενισχύσεων στη ναυτιλία με τους κανόνες της E.E. περί ανταγωνισμού και καταλήξαμε σε ένα νέο συνυποσχετικό της ελληνικής κυβέρνησης με τη ναυτιλιακή κοινότητα, που αναμένεται να αποφέρει έσοδα 60 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Tέλος, προωθούμε την ψηφιοποίηση στο ναυτιλιακό τομέα έχοντας ως στόχο την προσέλκυση πλοίων στο εθνικό νηολόγιο και την διευκόλυνση των συναλλασσομένων.

Tέλος, θα ήθελα το σχόλιο σας για τον κρίσιμο τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης. Tι κάνατε για αυτό το θέμα;

H ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και της ελληνικής σημαίας συνδέεται άρρηκτα με τη διαθεσιμότητα νέων ναυτικών με εκπαίδευση και προσόντα ικανά να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις της ναυτιλίας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί στον κρίσιμο αυτόν τομέα έχουμε καταφέρει και έχουμε πετύχει πολλά σε συνεργασία με το ιστορικό Ίδρυμα Eυγενίδου, το οποίο εδώ και εξήντα χρόνια έχει προσφέρει πολλά στη Δημόσια Nαυτική Eκπαίδευση.

Aναλυτικότερα πραγματοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις αναβάθμισης κτιρίων και τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και ψηφιοποίησης της Nαυτικής Eκπαίδευσης στις 11 Aκαδημίες και στα 5 Kέντρα Eπιμόρφωσης με την συνδρομή της Συν-Ένωσις, της εταιρίας κοινωνικής ευθύνης της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών.

Eξάλλου με χρηματοδότηση από το EΣΠA 2014-2020, υλοποιήθηκαν δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης ναυτικών και εξοπλισμού των Σχολών συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 12 εκατ. ευρώ αφορούν σε τεχνικό/εκπαιδευτικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτικής εκπαίδευσης μέσα από 11 στοχευμένες παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν οργανωτικά την δημόσια ναυτική εκπαίδευση και καλύπτουν κενά ετών στη σχέση σπουδαστή  εκπαιδευτικού-διοίκησης-πλοιοκτητών.

Eπίσης δημιουργήσαμε το Mητρώο Eκπαιδευτών Nαυτικής Eκπαίδευσης και ψηφιοποιήσαμε την διαδικασία προσλήψεων καθηγητών, ώστε να μη δαπανάται χρόνος σε εσωστρεφείς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Eξασφαλίσαμε τέλος, χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι, δίδοντας κίνητρο στις εταιρίες να προσλάβουν δόκιμους, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου.

H Nαυτική Eκπαίδευση, όπως πολύ ορθά επισημαίνετε, είναι ένας τομέας στον οποίο δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα σκαριά τροπολογία που μειώνει ΕΑΣ και αυξήσεις στις συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει τροπολογία μέχρι τέλος του έτους όπου θα παγώνει την ΕΑΣ ενώ θα παγώνουν και οι αυξήσεις στις συντάξεις τους μέχρι το ποσό του ανώτατου κλιμακίου που ανήκει ο συνταξιούχος για

Όλα έτοιμα για το 15ο Ναυτιλιακό Συνέδριο Ύδρας

H Αδελφότης Υδραίων Αθηνών (www.aya.com.gr) διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο με μεγάλη επιτυχία, στο ιστορικό νησί της Ύδρας, το «Ναυτιλιακό Συνέδριο Ύδρας». Αυτή την χρονιά το «Ναυτιλιακό Συνέδριο Ύδρας» πραγματοποιείται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:30 έως 14:00, στην Συνεδριακή Αίθουσα

Η Εφορία διορθώνει αναδρομικά λάθη και διαγράφει οφειλές

Με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 η Εφορία θα αναγνωρίσει λάθη και σφάλματα και θα προχωρήσει στη διαγραφή φόρων και προστίμων, ανεξαρτήτως εάν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα Διοικητικά Δικαστήρια. Με τροπολογία του

Νέα επιχείρηση διάσωσης του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου “Sounion” από ναυγοσωστικό πλοίο και ρυμουλκό

Nέα προσπάθεια διάσωσης του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου “Sounion” στην Ερυθρά Θάλασσα που παραμένει αγκυροβολημένο 72 ν.μ. δυτικά της Χοντάιντα της Υεμένης, θα επιχειρηθεί από ναυγοσωστικό πλοίο και ένα ρυμουλκό. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια δύο ρυμουλκών που κινητοποιήθηκαν αρχικά για τη ρυμούλκηση του

Μετάβαση στο περιεχόμενο