Τα Δωδεκάνησα σήμερα γιορτάζουν την Ενσωμάτωση με την Ελλάδα! Τα Δωδεκάνησα- που είναι περισσότερα από 15- πατήθηκαν από Πέρσες, Σαρακηνούς και Βενετσιάνους, Γενουάτες και Σταυροφόρους, Τούρκους· πέρασαν στην κατοχή των Ιωαννίτων Ιπποτών μετά στους Οθωμανούς και τέλος στους Ιταλούς…
Και μια μέρα σαν σήμερα, 7 Μαρτίου του 1948, γιόρτασαν- επίσημα για πρώτη φορά- την Ενσωμάτωση με τον τόπο που πάντα ανήκαν: την Ελλάδα. Η ημερομηνία είναι πλασματική! Γιατί; Ας ρίξουμε μια ματιά στην Ιστορία.
Αν και ο Στάλιν με τον Τσώρτσιλ προσπάθησαν να «δωρίσουν» κάποια από τα Δωδεκάνησα στους Τούρκους για να πάρουν τα όπλα και να βγουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση συγκατατέθηκε να αποδοθούν τα Δωδεκάνησα στη Ελλάδα το 1946.
Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα. Στο άρθρο 14 της συνθήκης η πρώτη παράγραφος αναφέρει: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρη κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου …». Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου: «…τα ευρισκόμενα στην Δωδεκάνησο ξένα στρατεύματα θα αποχωρήσουν το βραδύτερο 90 ημέρες μετά την έναρξιν της ισχύος της συνθήκης».
Στις 31 Μαρτίου του 1947 ο βρετανός διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων Κατοχής Δωδεκανήσου ταξίαρχος Πάρκερ, παρέδωσε τη διοίκηση στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Οι δυο αξιωματικοί στάθηκαν ο ένας πλάι στον άλλο και ενώ η μπάντα παιάνιζε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας έγινε η υποστολή της βρετανικής σημαίας και υπό τους ήχους του Εθνικού μας Ύμνου ανυψώθηκε, μετά από 630 χρόνια, η Ελληνική.
Την άλλη μέρα πέθανε ο Βασιλιάς!
Να σημειώσουμε ότι η είδηση πέρασε στα ψιλά του Τύπου αφού την επομένη το πρωί πέθανε ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ αιφνιδίως.
Και η 31η Μαρτίου είναι η ημερομηνία-ορόσημο της ιστορίας των Δωδεκανήσων, αλλά… Η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα εορτάζεται σε μια εντελώς άσχετη ημερομηνία: 7 Μαρτίου!
Οι Βρετανοί, που μέχρι το 1946 συνέδραμαν την Ελληνική Κυβέρνηση δια στρατευμάτων τους στον Εμφύλιο, δεν ήθελαν- λέγεται- να συνδυαστεί- και να γιορτάζεται- η επίσημη ημερομηνία της Ενσωμάτωσης των νήσων με την υποστολή της σημαίας τους. Τα Ανάκτορα αναζητούσαν νέα ημερομηνία για να καθορίσουν την ημέρα εορτασμού της επετείου της Ενσωμάτωσης. Τελικά την απόφαση πήρε ο ίδιος ο βασιλιάς Παύλος ύστερα από εισήγηση του τότε Πρωθυπουργού Θεμιστοκλή Σοφούλη. Ο Παύλος αποφάσισε: «7 Μαρτίου 1948» και όλοι στάθηκαν προσοχή… Όχι όλοι. το γεγονός του ορισμού της 7ης Μαρτίου προκάλεσε δυσφορία και αρνητικά σχόλια, μάλιστα ο διοικητής του Ιερού Λόχου και πρωταγωνιστής του απελευθερωτικού αγώνα της Δωδεκανήσου συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες αρνήθηκε να παραστεί στον επίσημο εορτασμό το 1948 στη Ρόδο!
Κάποιες προσπάθειες της δημοτικής Αρχής της Ρόδου (2017-2018) για μετάθεση του εορτασμού στην πραγματική ημερομηνία, στις 31 Μαρτίου, δηλαδή έπεσαν στο κενό. Κι έτσι με βασιλική διαταγή τα Δωδεκάνησα γιορτάζουν ενσωμάτωση με την Ελλάδα σε ημερομηνία που οι ιστορικοί δεν μπορούν να βρουν το παραμικρό που να την δικαιολογεί. Ο βασιλιάς Παύλος και η Φρειδερίκη, έφθασαν στη Ρόδο, εκείνη την ημέρα συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, υπουργούς, στρατιωτικούς και άλλους επισήμους και γιόρτασαν την… γιορτή τους.
Επίσης σαν σήμερα…
- 321: Ο Κωνσταντίνος Α’, ο επονομαζόμενος και Μέγας, ορίζει ότι η Κυριακή είναι ημέρα ανάπαυσης στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
- 1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μία εφεύρεση που αποκαλεί «τηλέφωνο».
- 1971: Περισσότρα από χίλια αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Καμπότζη και το Λάος.
- 2004: Εκλογές στην Ελλάδα· νικητής αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κώστα Καραμανλή με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ακολουθεί με 40,55%, το ΚΚΕ με 5,90% και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 3,26%.
