Όταν η Εκκλησία γίνεται σκληρός και άδικος τιμωρός, κάποιος αναλαμβάνει δράση. Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ πέρασε στις σελίδες της Ιστορίας ως Βολταίρος· ήταν γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, διάσημος για το πνεύμα του, την αμφισβήτησή του προς την Καθολική Εκκλησία, την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας του λόγου. Ο Βολταίρος θεωρείται ως ο βασικός εκπρόσωπος του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα.
Και μια ιστορία που σημαδεύτηκε από την ανάλγητη και κακοποιητική Καθολική Εκκλησία και την παρέμβαση, την (αργά μεν, αλλά…) καταλυτική του Βολταίρου. Μια μέρα σαν σήμερα, 10 Μαρτίου του 1762, καταδικάστηκε σε βασανισμό ανελέητο και θάνατο στον τροχό κάποιος Ζαν Καλάς, έμπορος από την Τουλούζ.
Έγκλημά του; Ουσιαστικά: το ότι ήταν προτεστάντης σε μια φανατική καθολική κοινωνία. Τυπικά: κατηγορήθηκε (αδίκως όπως αποδείχτηκε) ότι είχε σκοτώσει το γιο του, γιατί δήθεν ήθελε να ασπαστεί τον καθολικισμό. Ο Καλάς δεν σταμάτησε να κραυγάζει την αθωότητά του στους δικαστές που, a priori, είχαν αποφασίσει για την τύχη του. Ο γιος τού Καλάς είχε αυτοκτονήσει· είχε βρεθεί από τους γονείς του κρεμασμένος στο υπόγειο του σπιτιού τους. Επειδή η αυτοκτονία, τότε, θεωρούνταν έγκλημα αποτρόπαιο και τα νεκρά σώματα των αυτοχείρων θεωρούνταν μολυσμένα, η οικογένεια έστησε το σκηνικό να μοιάζει με φόνο· αυτό ήταν το έγκλημά τους.
Ο Καλάς καταδικάστηκε σε αποτρόπαια βασανιστήρια και θάνατο στον τροχό. Ο δήμιος έθραυσε τα οστά του Καλάς με σιδερένια ράβδο, του ξερίζωσε τα άκρα και ο άμοιρος Καλάς, σφαδάζοντας από τους πόνους, δέθηκε στον τροχό ψιθυρίζοντας την αθωότητά του. Ήταν 10 Μαρτίου όταν σε ηλικία 64 χρονών ο Καλάς παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο καταδικασμένος, σε σκληρό θάνατο από τους απάνθρωπους εκπροσώπους του Θεού επί Γης.

Όταν ο Βολταίρος έμαθε για την υπόθεσή του Καλάς, ήταν αργά, μεν, αλλά κινητοποιήθηκε άμεσα· άρχισε εκστρατεία για να ακυρωθεί η ποινή του άτυχου πατέρα και βρήκε στοιχεία ότι ο γιος του είχε αυτοκτονήσει γιατί τον κυνηγούσαν χρέη από τζόγο. Και η προσπάθεια του Βολταίρου πέτυχε: ο βασιλιάς Λουδοβίκος 15ος ακύρωσε την ποινή, δυο χρόνια μετά το θάνατο του Καλάς, απέλυσε τον αρχιδικαστή της Τουλούζ και κατέβαλε ένα μεγάλο ποσό ως αποζημίωση στην οικογένεια του άτυχου εμπόρου. Ο Καλάς είχε δικαιωθεί μετά θάνατον και η Εκκλησία είχε καταδικαστεί για μια ακόμα φορά στις συνειδήσεις των ανθρώπων.
Επίσης σαν σήμερα…
1896: Κάνει το παρθενικό του δρομολόγιο ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων.
1896: Ο Χαρίλαος Βασιλάκος κερδίζει τον πρώτο σύγχρονο μαραθώνιο, με 3 ώρες και 18 λεπτά, κατά τη διάρκεια των Α’ Πανελληνίων Αγώνων Στίβου.
1905: Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1945: Βομβαρδισμός του Τόκιο – Η αμερικανική πολεμική αεροπορία σκοτώνει πάνω από 100.000 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.
1970: Πεθαίνει ο δημοφιλής ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης.
1985: Πεθαίνει ο σοβιετικός ηγέτης Κονσταντίν Τσερνιένκο, και τον διαδέχεται ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
