Πολιορκία της Τριπολιτσάς 1824: οι Έλληνες πολεμούν τους Έλληνες για το χρήμα και την εξουσία!

Πολιορκία της Τριπολιτσάς, όχι το 1821, αλλά τρία χρόνια μετά:  Έλληνες πολεμούν Έλληνες για το χρήμα και την εξουσία! Τι πιο σύνθες; Δεν είχαν κρυώσει ακόμα οι κάνες των τουφεκιών από τις πρώτες επιχειρήσεις της Ελληνικής Επανάστασης και οι Έλληνες έστρεψαν τα όπλα ο ένας στον άλλον! Εμφύλιος, και οι Τούρκοι παρακολουθούν από μακριά και καγχάζουν.

Ήταν φθινόπωρο του 1823, όταν μαζεύτηκαν στην Τρίπολη οι κορυφαίοι οπλαρχηγοί που άναψαν τη θρυαλλίδα της Επανάστασης: ο Κολοκοτρώνης, ο Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Πλαπούτας… Οι επικεφαλής των Επαναστατών αποφάσισαν να αντισταθούν κατά του Εκτελεστικού, δηλαδή της εξουσίας, και όλοι μαζί ορκίστηκαν στην εικόνα του Χριστού ότι θα αγωνιστούν ενωμένοι. Πάντα ο Θεός νομιμοποιεί τις αχρειότερες ανομίες των ανθρώπων…

Ηγέτες του Εκτελεστικού; Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Μαυροκορδάτος, ο Γεώργιος Κουντουριώτης, ο Κωλέττης…
Αιτία, ουσιαστική, της διαμάχης των δύο πλευρών; Τα… γρόσια! Τι άλλο από το χρήμα και την εξουσία;
Άλλωστε, από το καλοκαίρι του 1821 είχε ξεπροβάλει μέσα από τους καπνούς και την αντάρα η Διχόνοια: ποιος θα είναι ο αρχηγός.
Ένα μεμονωμένο γεγονός δείχνει το πόσο έτοιμοι ήταν οι Έλληνες για να δημιουργήσουν Κράτος, τότε: Το 1823 ο Λόρδος Βύρων είχε αφιχθεί στην Κεφαλλονιά ως απεσταλμένος του φιλελληνικού κομιτάτου του Λονδίνου προκειμένου να μεσολαβήσει για τη σύναψη δανείου με Άγγλους τραπεζίτες. Ε, οι δυο πλευρές των Επαναστατών πολεμούσαν (κυριολεκτικά) για το ποια από τις δυο θα καρπωθεί τα χρήματα!

Τριπολιτσά σε συνεχή ένταση και μακελειό...
Τριπολιτσά σε συνεχή ένταση και μακελειό…

Όλα για το χρήμα…

Κι ενώ οι Τούρκοι αναδιοργανώνονταν και κατέβαιναν από τη Ρούμελη προς την Πελοπόννησο με ισχυρά στρατεύματα, μια μέρα σαν σήμερα, 22 Μαρτίου του 1824 (τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια έτρεχαν οι Οθωμανοί να κρυφτούν…) πολιορκείται η Τριπολιτσά· όχι από τούρκικα ασκέρια, αλλά από Έλληνες. Ο Γεώργιος Κουντουριώτης πολεμάει να βγάλει έξω από το κάστρο της Τρίπολης τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά, τον Κανέλλο Δεληγιάννη και κάπου 1000 άνδρες τους που έχουν ταμπουρωθεί μέσα. Ανάμεσα στους πολιορκητές ήταν και ο αρχηγοί από την Πελοπόννησο και τη στερεά Ελλάδα, που είχαν ήδη εξασφαλίσει τους μισθούς των στρατιωτών τους από τα χρήματα του δανείου, τα οποία τελικά διαχειριζόταν η κυβέρνηση Κουντουριώτη.

Οι πολιορκημένοι δυσανασχετούσαν επειδή ο Κολοκοτρώνης δεν μπορούσε να βρει χρήματα για να τους πληρώσει. Εκείνη η πολιορκία της Τρίπολης ήταν η πρώτη σημαντική πολεμική ενέργεια του εμφυλίου πολέμου. Και τα χρήματα των Βρετανών που προορίζονταν για την Επανάσταση; Κατασπαταλήθηκαν στις εμφύλιες συγκρούσεις! Όσο για την Τριπολιτσά; Ο Κολοκοτρώνης παρέδωσε το κάστρο στον Λόντο τον Απρίλιο και την πολιόρκησε ξανά, επειδή- όπως υποστήριζε- αντί να μείνει ελεύθερη, όπως είχε συμφωνηθεί, κατελήφθη από την κυβέρνηση του Κρανιδίου. Οι συνεχείς πολιορκίες άφηναν νεκρούς και τραυματίες κι’ από τα δύο στρατόπεδα. Και στο τέλος ήρθε ο Ιμπραήμ και μπήκαν τα πράγματα σε τάξη… Ελλάδα!

Επίσης σαν σήμερα…

1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας που βρίσκονται προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Νικηταρά βρίσκονται την άλλη πλευρά. η πόλη τελεί υπό τον ασφυκτικό κλοιό των Επαναστατών.
1821: Οι Επαναστάτες μπαίνουν στην πόλη της Πάτρας. Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση).
1832: Πεθαίνει ο Γκαίτε, ο γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας.
1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, με απόφαση της κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου.
1933: Ανοίγει τις πύλες του το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Νταχάου της Βαυαρίας.
2020: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμα ανακοίνωσε την κοινωνική αποστασιοποίηση (lockdown) στα πλαίσια της προστασίας των πολιτών από την πανδημία του κορονοϊού.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: Να επεκταθεί και στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

«Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ανάγκη από αξιοκρατία, εκπαίδευση με επάρκεια, αλλά και μία δίκαιη αντιμετώπιση, που, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψη του στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, και

Ηράκλειο: Εκκενώθηκε κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη – Έξι συλλήψεις και τρεις προσαγωγές – Τι εντόπισαν οι Αρχές

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00, σήμερα, μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία, αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε νωρίς το πρωί για την εκκένωση κτιρίου ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο βρίσκεται στην οδό Θεοτοκοπούλου 18 στο Ηράκλειο και τελούσε υπό κατάληψη από

Γράφει ο Πλοίαρχος Λ.Σ ε.α Δημήτριος Κουκουβίνος: Πειραιάς/Πόλη – Λιμάνι με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη δυναμική  

Ο Πειραιάς είναι μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος  Αθήνας και διαθέτει το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας. Έχει έκταση 10,9 τ.χλμ. και πληθυσμό 168.151 κατοίκους / Απογραφή 2021. Αυτό τον καθιστά το πέμπτο σε πληθυσμό δήμο της χώρας. Ο Πειραιάς εκτείνεται από

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος: «Η Γεωπολιτική αξία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού»

Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος Πρώην Γενικός Διευθυντής – Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ)   Η έκδοση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο