Η τουρκική αμυντική εταιρεία ASELSAN ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή του κινητού συστήματος αεράμυνας με λέιζερ GOKBERK, το οποίο αποτελεί κρίσιμο στοιχεία του αντιαεροπορικού «Ατσάλινου Θόλου» (Steel Dome – Çelik Kubbe) της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το GOKBERK «παρουσίασε τις προηγμένες δυνατότητές του ανιχνεύοντας, παρακολουθώντας και εξουδετερώνοντας drones FPV σε πολλαπλά σενάρια δοκιμών, με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, επιδεικνύοντας εξαιρετική ταχύτητα και ακρίβεια στην εμπλοκή».
Το GOKBERK, το οποίο αποτελείται από το σύστημα αντι-drone İHTAR και μία κινητή πλατφόρμα 6×6 της ASELSAN, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και διυλιστήρια πετρελαίου έναντι απειλών από drone.
Η ASELSAN τονίζει ότι όλα τα κύρια εξαρτήματα του συστήματος έχουν αναπτυχθεί εγχώρια, «ενισχύοντας την αυτονομία της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας».
Είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση στην αναχαίτιση drones, καθώς σε αντίθεση με τους ακριβούς πυραύλους, μπορεί με ελάιχστη ισχύ να πυροδοτεί αδιάκοπα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η εταιρεία επισημαίνει ότι συνεχίζονται οι δοκιμές και οι εργασίες βελτίωσης και ανάπτυξης του συστήματος.
Τα επίπεδα αεράμυνας του Steel Dome
- Συστήματα μικρής εμβέλειας όπως το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο Korkut και οι πύραυλοι Sungur θα σχηματίσουν το εσωτερικό στρώμα του θόλου.
- Οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς Hisar A+ και Hisar O (RF) θα εμπλέκουν απειλές στο μεσαίο στρώμα,
- ενώ το εξωτερικό στρώμα θα βασίζεται στον πύραυλο SİPER μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει το βεληνεκές των 100 χιλιομέτρων. Η Roketsan αναπτύσσει μια προηγμένη έκδοση του SİPER που θα επεκτείνει την εμβέλεια στα 150 χιλιόμετρα.
- Ως ένα τέταρτο επίπεδο, θα είναι τα όπλα λέιζερ, Gokberk και Alka, τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Η Τουρκία ενσωματώνει ραντάρ και συστήματα επικοινωνίας κατασκευασμένα από την Aselsan, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος διοίκησης και ελέγχου αεράμυνας HERİKKS και του δικτύου ραντάρ RADNET.
Πηγή / Φωτογραφία ASELSAN