ΓΣΕΕ: Το 71% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα περιορίζει τα βασικά αγαθά διατροφής

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της Alco για το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας
Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν περνάει στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν είδε καμία αύξηση από την αρχή του χρόνου στο μισθό του, σύμφωνα με έρευνα, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας. Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρία Alco για λογαριασμό του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1.500 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ηλικίας άνω των 17 ετών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου.

Σε ερώτηση, εάν υπήρξε αύξηση του μισθού των εργαζομένων από την αρχή του χρόνου, το 80% απαντά αρνητικά και μόνο το 20% θετικά.

Το 61% δεν εργάζεται περισσότερο από το κανονικό ωράριο, ενώ το 39% απασχολείται και πέραν του κανονικού ωραρίου. Το 51% πληρώνεται τις υπερωρίες, το 49% δηλώνει ότι δεν τις πληρώνεται.

Η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει το:

51% σε «αρκετά» μεγάλη περικοπή δαπανών βασικών ειδών διατροφής
20% σε «πολύ» μεγάλη
25% σε «λίγη» και
4% δεν περιόρισε «καθόλου» τις δαπάνες διατροφής.
Στην ερώτηση εάν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης το χειμώνα, το 47% απαντά «δύσκολα», το 30% «σχετικά εύκολα», το 20% «καθόλου» και μόνο το 3% «εύκολα».

Στην ερώτηση, ποιο θεωρούν ότι είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου τους για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στη διατροφή και στην ενέργεια το μήνα Σεπτέμβριο, το 63% των ερωτώμενων απαντά η «αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού», το 31% η «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης», το 3% η «ενίσχυση των επιδομάτων» και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Τέλος, το 20% πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης, το 65% με συλλογικές συμβάσεις και το 15% δεν ξέρει/δεν απαντά.

«Την ακρίβεια την πληρώνουν οι μισθωτοί. Για αυτό πρέπει να δοθεί η μάχη για την αύξηση των μισθών μας , η μάχη εναντίον της ακρίβειας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε: «Να αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα του 60% του διάμεσου μισθού και μετά από αυτό να δοθεί πλέον η ευθύνη για τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή σε εργαζόμενους και εργοδότες και να αποκατασταθεί όλο το πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες κυριολεκτικά έχουν καταστραφεί. Είδατε, στην παρουσίαση μας, ότι το 80 % των εργαζομένων δεν έχει απολαύσει ούτε μια αύξηση στο μισθό του».

Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε, ότι την άλλη εβδομάδα θα εισηγηθεί στη διοίκηση της ΓΣΕΕ 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία με τα ανωτέρω αιτήματα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

ΓΣΕΕ: Το 71% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα περιορίζει τα βασικά αγαθά διατροφής

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΥΠΕΘΑ για το ΜΤΝ η ΕΑΑΛΣ

Μολονότι ήταν εν γνώσει της ΕΑΑΛΣ η απουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια στο εξωτερικό, κλιμάκιο αυτής αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο Ι. Καραγεωργόπουλο και τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου, μετέβη στις 30/11/2023 στο Πεντάγωνο όπου

Επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό» – Οι ανακοινώσεις θα εξειδικευτούν το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο. Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Χρ. Στυλιανίδη

Απογευματινές ώρες χτες 29/11/2023 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση κλιμακίου του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΑΛΣ, αποτελούμενου από τον Πρόεδρο ΔΣ Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο ΔΣ Ι. Καραγεωργόπουλο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου και την Ταμία και Υπεύθυνη Ισότητας Ελ. Κοντάκου, με τον Υπουργό

Μετάβαση στο περιεχόμενο