Γυναίκες στη ναυτιλία: Μία από τις πρώτες Ελληνίδες πλοιάρχους δίνει τη δική της συμβουλή

«Να ονειρεύονται. Αν δεν το ονειρευτείς, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις. Οποιοδήποτε επάγγελμα αν δεν το ονειρευτείς, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις. Και ας φτάσουν όπου μπορούν και όπου δεν μπορούν, όπως θα έλεγε και ο Καζαντζάκης». Με αυτά τα λόγια, η Γιάννα Σιμώνη, από τις πρώτες Ελληνίδες Πλοιάρχους, Διευθύντρια Σπουδών στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ – τμήμα Πλοιάρχων), δίνει την δική της συμβουλή στη νέα γενιά γυναικών που θέλει να ασχοληθεί με το ναυτικό επάγγελμα.

Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που έχει αναλάβει τη Διεύθυνση Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Πλοιάρχων. Δεν είναι όμως η μοναδική «πρωτιά» που πετυχαίνει. Η υπηρεσία στα πλοία, η ενασχόληση με τη ναυτική εκπαίδευση, οι δύσκολες καταστάσεις κρίσης που στέφθηκαν με επιτυχία αλλά και ο αγώνας της ώστε η νέα γενιά γυναικών να βρει περισσότερες ανοιχτές πόρτες είναι μερικές από τις σημαντικές της κατακτήσεις.

Οι δυσκολίες
Ανήμερα του εορτασμού της Hμέρας της Γυναίκας, η cpt Γιάννα Σιμώνη, σημειώνει πως οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια όταν ξεκινούσε την ναυτική της καριέρα ήταν πολλές, τίποτα όμως δεν στάθηκε ικανό να της στερήσει το όνειρό της. «Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ως γυναίκα ήταν μεγάλες. Υπήρχε η δυνατότητα συμμετοχής σε περιορισμένο αριθμό γυναικών και δυσκολία στην αναζήτηση εργασίας. Όταν έμπαινες στο βαπόρι, ‘πέθαινες’ για να αποδείξεις ότι μπορείς. Η δική μας γενιά αξιωματικών, ανεξαρτήτως φύλου, βελτίωσε σημαντικά την αποδοχή των γυναικών στη ναυτιλία. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για μένα. Θεωρούσα ότι χτίζω και για τις επόμενες γενιές» αναφέρει.

«Δεν είναι θέμα φύλου, είναι θέμα δυνατοτήτων»
Τώρα, όπως εξηγεί, η εργασιακή πορεία των γυναικών στην ναυτιλία έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Έχω συναντήσει πάρα πολλές υποπλοιάρχους, πλοιάρχους και μηχανικούς, πολύ δυναμικά κορίτσια. Δεν είναι θέμα φύλου, είναι θέμα δυνατοτήτων, είναι θέμα προσωπικότητας, είναι θέμα χαρακτήρα, είναι θέμα πυγμής. Θέμα οργάνωσης, στόχων, απόδοσης. Εργατικότητα, ομαδικότητα και ανάληψη ευθυνών. Και, ένα βήμα τη φορά. Το ναυτικό επάγγελμα απαιτεί γνώσεις και θυσίες. Σίγουρα αυτά που κερδίζεις είναι περισσότερα. Αυτά προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στα νέα παιδιά εδώ στο ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων, στις αίθουσες διδασκαλίας, στους προσομοιωτές, στο αμφιθέατρο».

«Όταν μεγαλώσουν τα παιδιά μου, θέλω να ξαναμπαρκάρω»
Το πάθος της είναι αξιοζήλευτο. «Όταν μεγαλώσουν τα παιδιά μου, θέλω να ξαναμπαρκάρω. Δεν θέλω να σταματήσω ποτέ να ονειρεύομαι. Ένα όνειρο που λέω του άντρα μου, αν τυχόν μεγαλώσουν τα παιδιά και μπορώ να φύγω για λίγο, είναι να περάσω τον Πορθμό του Μαγγελάνου. Θα το κάνω ακόμα κι αν ξαναμπώ ανθυποπλοίαρχος ή δόκιμος» δηλώνει.

Σημειώνεται ότι η cpt Γιάννα Σιμώνη συγγράφει το βιβλίο «Διαχείριση Κρίσεων» για τους σπουδαστές των Σχολών Πλοιάρχων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, το οποίο θα εκδοθεί από το Ίδρυμα Ευγενίδου τον Σεπτέμβριο του 2024.

Γυναίκες στη ναυτιλία: Μία από τις πρώτες Ελληνίδες πλοιάρχους δίνει τη δική της συμβουλή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Η Ισπανία ζητά πιο αυστηρούς κανόνες στη μεταφορά ρωσικού αργού

Σε εκκλήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) προχώρησε η Ισπανία ζητώντας να μπει ένας έλεγχος στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να αποφευχθεί κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αυστηροποιήσει τους κανόνες της σχετικά

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο σε Νέα Πορεία

Η αλλαγή πλεύσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της Ελλάδας, και τα αποτελέσματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του, που οδήγησαν στο να γίνει ο πρώτος φορέας χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έχοντας μηδενίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ,

Αυτές είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίζει σήμερα η Βουλή – Δείτε τις ρυθμίσεις κατά άρθρο

Σειρά αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που εισήχθη στη Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αναβάθμιση του τιμωρητικού πλαισίου για σιδηροδρομικά

10 νεκροί από πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στις Φιλιππίνες

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 230 διασώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Μπασίλαν των Φιλιππίνων χθες το βράδυ, ανακοίνωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής του αρχιπελάγους. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο