H ελληνική, ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Η ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι και σήμερα η ελληνική με 194,12 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

 

Οι υψηλές εισαγωγές αλλά και η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, οδηγούν σε άνοδο την τιμή του ηλεκτρισμού, καθώς η τιμολόγηση γίνεται με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται ακόμη οι μειώσεις στην τιμή του TTF το οποίο για κάποιο διάστημα κινήθηκε γύρω από τα 100 ευρώ/MWh.

Το θέμα αυτό επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας με θέμα το ενεργειακό πρόβλημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά δεν οφείλεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά στο μείγμα παραγωγής και τη μεγάλη εξάρτηση σε ποσοστό της τάξης του 40% από το φυσικό αέριο, αλλά και από τις εισαγωγές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσο η ελληνική αγορά παραμένει ακριβότερη από τις γειτονικές διασυνδεδεμένες αγορές τόσο θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένο το Target Model που προβλέπει ότι η ενέργεια ρέει από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά. Ο μόνος περιορισμός είναι οι τεχνικές δυνατότητες μεταφοράς ρεύματος από τις διασυνδέσεις.

Στην Ιταλία η δεύτερη υψηλότερη τιμή

Στην Ιταλία, όπου λειτουργεί η μία από τις δύο συζευγμένες με την Ελλάδα αγορές η μέση τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώνεται για σήμερα στα 190,95 ευρώ/MWh (44,5%), που είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ μετά την ελληνική πρωτιά με τα 194,12 ευρώ/MW. Στην επίσης συζευγμένη βουλγαρική αγορά η μέση τιμή ήταν τα 181,36 ευρώ/MWh (-2,11%). Στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή διαμορφώθηκε στα 178,54 ευρώ/MWh (73,3%), στη Φινλανδία μόλις στα 58,59 ευρώ/MWh (-36%) και στη Γαλλία στα 186,15 ευρώ/MWh. To ιβηρικό μοντέλο (Ισπανία και Πορτογαλία) με το πλαφόν στην τιμή αερίου ηλεκτροπαραγωγής αποδίδει για σήμερα μέση τιμή 150,44 ευρώ/MWh.

Ανεβαίνει το TTF

Πάντως τις τελευταίες ημέρες το ΤΤF κερδίζει και πάλι έδαφος και κινείται πάνω από τα 120 ευρώ/MWh. Χθες, το TTF σε ότι αφορά το συμβόλαιο Δεκεμβρίου έκλεισε στα 125,100 ευρώ/MWh (0,606%).

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου από το οποίο βεβαίως εξαρτάται η τιμή του ηλεκτρισμού, οι αναλυτές παρά την αποκλιμάκωση παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Μία σειρά από παράγοντες, όπως οι σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια και τη Κεντρική Ευρώπη, η πλήρωση των αποθηκών στο 90%, τα πλοία που μεταφέρουν LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και είναι πλέον πολλά αναμένοντας να βρουν την κατάλληλη χρονοθυρίδα εκφόρτωσης έχουν μειώσει σημαντικά την πίεση στις τιμές.

Κανείς δεν προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα εκτίναξη της τιμής.

Άννα Διανά

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος ΠΝ: Παρακολουθήσεις επικοινωνιών ΓΕΕΘΑ

ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ Σήμερα το πρωί βρέθηκα σε τηλεοπτική συζήτηση στην εκπομπή “ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ” στον ANT1, όπου συζητήσαμε το ζήτημα της πληροφορίας που δημοσιεύθηκε, ότι παρακολουθούντο οι επικοινωνίες του Α/ΓΕΕΘΑ (οι Τούρκοι δεν έχασαν

ΣΑΣΜΥ: «Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας»

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: «Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας». Η ανακοίνωση της ΣΑΣΜΥ: Αξιότιμε κ. Υπουργέ Ο ΣΑΣΜ Υ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) μετά από παρότρυνση των

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου – Οι νέες ημερομηνίες

Νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2023 για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και

Κρήτη: Συναγερμός στο Ηράκλειο για ένα κοριτσάκι 2 ετών που ήπιε χλωρίνη

«Συναγερμός» σήμανε νωρίς το μεσημέρι στο ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο, για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε ένα παιδάκι που ήπιε χλωρίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα κοριτσάκι μόλις 2 ετών, το οποίο οι διασώστες παρέλαβαν από τον καταυλισμό των Ρομά στο Ηράκλειο. Το παιδάκι μεταφέρθηκε