H ελληνική, ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Η ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι και σήμερα η ελληνική με 194,12 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

 

Οι υψηλές εισαγωγές αλλά και η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, οδηγούν σε άνοδο την τιμή του ηλεκτρισμού, καθώς η τιμολόγηση γίνεται με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται ακόμη οι μειώσεις στην τιμή του TTF το οποίο για κάποιο διάστημα κινήθηκε γύρω από τα 100 ευρώ/MWh.

Το θέμα αυτό επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας με θέμα το ενεργειακό πρόβλημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά δεν οφείλεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά στο μείγμα παραγωγής και τη μεγάλη εξάρτηση σε ποσοστό της τάξης του 40% από το φυσικό αέριο, αλλά και από τις εισαγωγές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσο η ελληνική αγορά παραμένει ακριβότερη από τις γειτονικές διασυνδεδεμένες αγορές τόσο θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένο το Target Model που προβλέπει ότι η ενέργεια ρέει από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά. Ο μόνος περιορισμός είναι οι τεχνικές δυνατότητες μεταφοράς ρεύματος από τις διασυνδέσεις.

Στην Ιταλία η δεύτερη υψηλότερη τιμή

Στην Ιταλία, όπου λειτουργεί η μία από τις δύο συζευγμένες με την Ελλάδα αγορές η μέση τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώνεται για σήμερα στα 190,95 ευρώ/MWh (44,5%), που είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ μετά την ελληνική πρωτιά με τα 194,12 ευρώ/MW. Στην επίσης συζευγμένη βουλγαρική αγορά η μέση τιμή ήταν τα 181,36 ευρώ/MWh (-2,11%). Στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή διαμορφώθηκε στα 178,54 ευρώ/MWh (73,3%), στη Φινλανδία μόλις στα 58,59 ευρώ/MWh (-36%) και στη Γαλλία στα 186,15 ευρώ/MWh. To ιβηρικό μοντέλο (Ισπανία και Πορτογαλία) με το πλαφόν στην τιμή αερίου ηλεκτροπαραγωγής αποδίδει για σήμερα μέση τιμή 150,44 ευρώ/MWh.

Ανεβαίνει το TTF

Πάντως τις τελευταίες ημέρες το ΤΤF κερδίζει και πάλι έδαφος και κινείται πάνω από τα 120 ευρώ/MWh. Χθες, το TTF σε ότι αφορά το συμβόλαιο Δεκεμβρίου έκλεισε στα 125,100 ευρώ/MWh (0,606%).

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου από το οποίο βεβαίως εξαρτάται η τιμή του ηλεκτρισμού, οι αναλυτές παρά την αποκλιμάκωση παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Μία σειρά από παράγοντες, όπως οι σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια και τη Κεντρική Ευρώπη, η πλήρωση των αποθηκών στο 90%, τα πλοία που μεταφέρουν LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και είναι πλέον πολλά αναμένοντας να βρουν την κατάλληλη χρονοθυρίδα εκφόρτωσης έχουν μειώσει σημαντικά την πίεση στις τιμές.

Κανείς δεν προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα εκτίναξη της τιμής.

Άννα Διανά

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση ΥΠτΠ, Μ. Χρυσοχοΐδη με Εκτελεστικό Διευθυντή FRONTEX, H. Leijtens

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε, χτες, Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Frontex, Hans Leijtens. Στο πλαίσιο της συνάντησης τους, συζήτησαν το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα σύνορα δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως και

Ένα αεροπλανοφόρο πλάι στο…Κ.Λ. Πειραιά

Απο τις σπάνιες εμφανίσεις στο λιμάνι του Πειραιά του Ισπανικού μίνι αεροπλανοφόρου Juan Carlos I. Είναι μάλιστα δεμένο σε σημείο όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει από πολύ μικρή απόσταση τα Harriers. Σπάνιο θέαμα. Όσοι έχουν χρόνο, ας κατεβούν να

Το μακρύτερο road-trip του πλανήτη μας

Από Βορρά η διαδρομή ξεκινά από την Αλάσκα και στο Νότο καταλήγει στην Παταγονία (Γη του Πυρός). Διατρέχει 14 διαφορετικές χώρες της Αμερικανικής ηπείρου και έχει μήκος 48.000 χιλιόμετρα ή 29.825,817 μίλια. Όσοι σκεφτόσαστε να πάρετε τον ομματιών σας, μη

Συνάντηση εργασίας κας Κ. Μονογυιού-ΥφΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Παππά για ίδρυση ΑΕΝ/Μ στην Άνδρο

Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Μονογυιού υποδέχτηκε στην Άνδρο τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά. Στο πλαίσιο της περιοδείας τους, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας, παρουσία του Προέδρου του Andros Maritime Association κ. Γεωργίου Σύμπουρα και

Μετάβαση στο περιεχόμενο