Η Αλέκα

Η Αλέκα ερχόταν από μια γενιά πoυ πρωτογαλουχήθηκε στο Κίνημα για τη Δημοκρατία με την ΕΔΑ και τη Νεολαία Λαμπράκη

Το ΚΚΕ αποφεύγει στρατηγικά και ιδεολογικά να αυτοτοποθετείται στο πολιτικό σκηνικό ως κόμμα προσωπικοτήτων, αλλά βασικά ως λενινιστικό κόμμα νέου τύπου που κουβαλάει τη θεωρία και πρακτική του κόντρα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και με στόχο τον Σοσιαλισμό. Παρ’ όλα αυτά και επειδή ζούμε ακόμη στον Καπιταλισμό και πάντα κουμάντο κάνουν και τα πρόσωπα – συχνά με τη λανθάνουσα μορφή των τεχνικών της άψυχης Επικοινωνίας – προκάλεσε ενδιαφέρον πως η Αλέκα Παπαρήγα και με δική της απόφαση δεν θα είναι στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές.

Για τους γνωρίζοντες του Περισσού, η τέως γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ συνδέθηκε με μια εξόχως δύσκολη εποχή και κατάφερε μέσω συλλογικών αποφάσεων και δράσεων να ανασυντάξει το κόμμα της. Μιλάμε για την περίοδο που το ΚΚΕ έβγαινε με βαθιά τραύματα από την πτώση των σοσιαλιστικών χωρών, από την εξαφάνιση πολλών ΚΚ στη Δυτική Ευρώπη, από την κρίση του ’89-’91. Τα πράγματα τότε δεν ήταν απλά, ο Καπιταλισμός έδειχνε να νικάει οριστικά, ο Φουκουγιάμα μιλούσε για το Τέλος των Ιδεολογιών, οι νέοι στρέφονταν μακριά από τις νεολαίες των κομμάτων, παρά το τεράστιο μαθητικό κίνημα του ’90-’91 ή άλλες εξάρσεις στα 90s.

Η Αλέκα ερχόταν από μια γενιά πoυ πρωτογαλουχήθηκε στο Κίνημα για τη Δημοκρατία με την ΕΔΑ και τη Νεολαία Λαμπράκη. Αυτό έχει σημασία αφού την εν λόγω γενιά δεν την πήρε μεταπολιτευτικά το ΚΚΕ αλλά η ίδια οδηγήθηκε μέσω πολλαπλών δρόμων σε άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ κ.λπ.). Είχε δε συμμετοχή και στο αντιδικτατορικό κίνημα, ενώ είχε και πιο ειδικά ενδιαφέροντα όπως για τις γυναίκες, που έγραψε και βιβλίο πολλά χρόνια πριν από το #ΜeΤoo.

Τα κατάφερε; Συλλογικά πάντα, ναι. Βέβαια για τους αντιπάλους του το ΚΚΕ είναι ένα θεσμικό κόμμα στην ασφαλή του γωνία, ακόμη και σήμερα που ο Δημήτρης Κουτσούμπας διανύει τον δέκατο χρόνο στο πηδάλιο της ΚΕ του. Για τους πιο επιθετικούς του αντιπάλους, είναι Κόμμα που απλώς αναπολεί μια «ξεπερασμένη Ιδεολογία», συχνά δε ή και πυκνότερα βλέπουμε την ανιστορική ταύτιση Κομμουνισμού – Ναζισμού που έχει φτάσει να απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εδώ δεν έχει σημασία αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με το ιστορικό κόμμα. Εχει αξία αντικειμενικά να δει γιατί διατηρείται σε μια εποχή απόλυτα εχθρική για τη Θεωρία του, γιατί έχει πρωτιά στα ΑΕΙ, γιατί έχει το μαζικότερο και πιο πετυχημένο Φεστιβάλ Νεολαίας, γιατί έχει ηχηρή παρέμβαση στα συνδικάτα μέσω του ΠΑΜΕ, γιατί δεκάδες ακόμη άνθρωποι το επιλέγουν ή και συγκινούνται με την παρουσία και δράση του. Και σήμερα αποκτά το παραπάνω ένα ακόμη ενδιαφέρον δεδομένου πως η εαμική γενιά έχει βιολογικά σχεδόν όλη τελειώσει και οι μνήμες αναθεωρούνται συχνά εκ του πονηρού από όσους δεν έβλεπαν ποτέ θετικά τις αντιστάσεις του λαού μας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναίκα για πρώτη φορά στο “τιμόνι” της Τροχαίας Θεσσαλονίκης: Ποια είναι η νέα διευθύντρια

Για πρώτη φορά, μία γυναίκα κάθεται στο τιμόνι της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes. Η νέα διευθύντρια, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, μετρά χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Τροχαίας, είναι παντρεμένη με παιδιά και ανέλαβε τη

Φωτό: Το USS George H.W. Bush έφτασε στον Πειραιά

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέβασε πολλές φωτογραφίες από τη σημερινή άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush (CVN 77) στον Πειραιά. 230203-N-UI066-1066 PIRAEUS, Greece (Feb. 3, 2023) Cmdr. Ryan Conlan, navigation officer of the Nimitz-class aircraft carrier USS George H.W.

Ο εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχος Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέας για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής

Η τοποθέτηση του εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχου Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέα σήμερα στον Αντέννα για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής απέναντι στους Έλληνες Λιμενικούς!   Ελληνοτουρκικά – Καλημέρα Ελλάδα – 03/02/2022 – Καλημέρα Ελλάδα – Ρεπορτάζ

Μερίσματα Μετοχικών Ταμείων: Αυξήσεις και αναδρομικά σε απόστρατους–«Πράσινο φως» για 13ο μέρισμα ΜΤΣ

Επαναφορά των «Δώρων» (έκτακτων μερισμάτων) από το 2023 και στα μερίσματα των αποστράτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), μόνιμες αυξήσεις και αναδρομικά από την οριστική κατάργηση των μνημονιακών περικοπών 5% ως 20% στα μερίσματα όλων των αποστράτων και αύξηση