Η εσφαλμένη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Είναι νομιμοποιημένη η έντονη κριτική η οποία ασκείται  στο πρόσωπο του κ. Ντογιάκου;

Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του ΑΠ κ. Ντογιάκου προκάλεσε έντονες νομικές και πολιτικές αντιδικίες.

Τι αφορούσε; Αφορούσε το εάν η Ανεξάρτητη  Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) μπορεί να ζητά πληροφορίες από (ιδιωτικό) πάροχο τηλεφωνικών υπηρεσιών για την ενδεχόμενη παρακολούθηση ενός πολίτη ή ενός πολιτικού προσώπου .            .

Σε σχέση με τα ζητήματα τούτα θα ήθελα να διατυπώσω τις παρακάτω παρατηρήσεις .

1. Είχε τη νομική δυνατότητα ο Εισαγγελέας του ΑΠ να συντάξει μια τέτοια γνωμοδότηση  ;

Ο Εισαγγελέας του ΑΠ δεν είναι ένας «απλός» εισαγγελικός λειτουργός. Είναι «επόπτης της νομιμότητας» όλης της έννομης τάξης ( και μια τέτοια εξέχουσα λειτουργική εξουσία έχουν κάποια δικαιοδοτικά όργανα και στον Ευρωπαικό χώρο και στην Αμερική).

2. Είναι δεσμευτική η ανωτέρω γνωμοδότηση;

Είναι προφανές ότι δεν έχει καμία νομική δεσμευτικότητα η γνωμοδότηση τούτη , αφού ακόμη και οι Εισαγγελικές Διατάξεις στο πεδίο της ποινικής διαδικασίας παράγουν απλώς ένα «οιονεί προσωρινό δεδικασμένο» το οποίο μπορεί να ανατραπεί  (άρθρο 43 παρ.6 ΚΠΔ).

3. Είναι νομιμοποιημένη η έντονη κριτική η οποία ασκείται  στο πρόσωπο του κ. Ντογιάκου;

Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε όλοι , ότι με την παραπεμπτική πρόταση του συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού  στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών άρχισε η πραγματική εξάρθρωση της εγκληματικής Οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής», η οποία λειτουργούσε με τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος .

Το αναφέρω αυτό , γιατί η αμνησία για τη διαδρομή ενός προσώπου είναι κακό μέγεθος  !

4. Είναι επί της ουσίας ορθή ή εσφαλμένη η επίμαχη γνωμοδότηση; Κατά τη γνώμη μου είναι εσφαλμένη . Για ποιο λόγο;

Ο καινούργιος νόμος 5002/2022 μετά τον ορυμαγδό που προκάλεσε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη (ως αρχηγού κόμματος) , όρισε βασικά  μια διαφορετική διαδικασία για την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων, όταν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ( με τη συναίνεση – εντελώς κακώς- ΄και του Προέδρου της Βουλής, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα).)

Και επίσης όρισε, ότι η γνωστοποίηση της «παρακολούθησης» ενός προσώπου θα γίνεται (με απόφαση ενός τριμελούς Οργάνου) τρία χρόνια μετά την παύση της σχετικής Εισαγγελικής Διάταξης που ήρε το απόρρητο των επικοινωνιών!

Είναι σαφές κατά συνέπεια , ότι ο καινούργιος νόμος δεν κατάργησε τις ελεγκτικές αρμοδιότητες τις οποίες διαθέτει η ανωτέρω Ανεξάρτητη  Αρχή, όπως λ.χ. το να ελέγχει τους παρόχους τηλεφωνικών υπηρεσιών για το εάν παρακολουθούνταν ένα άτομο ή εάν τηρήθηκε η νομιμότητα (άρθρο 6 του ν. 3115/2003).

Και η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να καταργήσει με νόμο τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ , γιατί στην περίπτωση αυτή θα εγκαθιδρύονταν στην Ελλάδα ένα  αυταρχικό καθεστώς (το οποίο δεν θα είχε καμία ποιοτική σχέση με τις δυτικές δημοκρατίες).

Ούτε ο Εισαγγελέας του ΑΠ μπορεί «δια της ερμηνευτικής μεθόδου» να καταργεί τις ανωτέρω ελεγκτικές αρμοδιότητες .

Και τούτο, γιατί επί της ουσίας τότε θα καταργούνταν οι Ανεξάρτητες Αρχές οι οποίες ελέγχουν την κυβέρνηση και προβλέπονται από το Σύνταγμα!

Το συμπέρασμα;

Η ΑΔΑΕ μπορεί και σήμερα να ελέγχει τους παρόχους τηλεφωνικών υπηρεσιών (για το εάν παρακολουθούνταν ένα πρόσωπο).

Ωστόσο τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης (όπως δυστυχώς έγιναν)!

Γρηγόρης Καλφέλης

Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

[email protected]

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναίκα για πρώτη φορά στο “τιμόνι” της Τροχαίας Θεσσαλονίκης: Ποια είναι η νέα διευθύντρια

Για πρώτη φορά, μία γυναίκα κάθεται στο τιμόνι της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes. Η νέα διευθύντρια, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, μετρά χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Τροχαίας, είναι παντρεμένη με παιδιά και ανέλαβε τη

Φωτό: Το USS George H.W. Bush έφτασε στον Πειραιά

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέβασε πολλές φωτογραφίες από τη σημερινή άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush (CVN 77) στον Πειραιά. 230203-N-UI066-1066 PIRAEUS, Greece (Feb. 3, 2023) Cmdr. Ryan Conlan, navigation officer of the Nimitz-class aircraft carrier USS George H.W.

Ο εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχος Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέας για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής

Η τοποθέτηση του εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχου Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέα σήμερα στον Αντέννα για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής απέναντι στους Έλληνες Λιμενικούς!   Ελληνοτουρκικά – Καλημέρα Ελλάδα – 03/02/2022 – Καλημέρα Ελλάδα – Ρεπορτάζ

Μερίσματα Μετοχικών Ταμείων: Αυξήσεις και αναδρομικά σε απόστρατους–«Πράσινο φως» για 13ο μέρισμα ΜΤΣ

Επαναφορά των «Δώρων» (έκτακτων μερισμάτων) από το 2023 και στα μερίσματα των αποστράτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), μόνιμες αυξήσεις και αναδρομικά από την οριστική κατάργηση των μνημονιακών περικοπών 5% ως 20% στα μερίσματα όλων των αποστράτων και αύξηση