Η άνοδος των τιμών θα φέρει τον «σκοτειν

Αν ξεπεράσει το πλαφόν των 60 δολ. το βαρέλι θα υποχρεώσει πολλές δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, να αποχωρήσουν από το εμπόριο

Ανακατατάξεις και κινδύνους όσον αφορά την ασφαλή μεταφορά του διά θαλάσσης φέρνει η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου σε νέα υψηλά επίπεδα. Αν και όπως έχουν εκτιμήσει οι αναλυτές δεν πρόκειται διεθνώς να πιεσθούν σημαντικά οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων, εντούτοις σοβαρές αλλαγές θα σημειωθούν στο εμπόριο του ρωσικού αργού.

Σύμφωνα με μελέτη της Κpler ηάνοδος της τιμής του πετρελαίου θα σπρώξει προς τα πάνω και την τιμή του ρωσικού αργού και στην περίπτωση αυτή, εφόσον αυτή περάσει το πλαφόν των 60 δολ. το βαρέλι, θα υποχρεώσει πολλές δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, να αποχωρήσουν από το εμπόριο αυτό και τη θέση τους θα πάρουν δεξαμενόπλοια που ανήκουν στον «σκοτεινό στόλο» ο οποίος είναι και λιγότερο ποιοτικός και λιγότερο ασφαλής, καθώς οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες της Δύσης δεν θα μπορούν να τα καλύψουν.

Η Kpler υπολογίζει ότι ο αριθμός των ελληνικών δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό αργό θα μειωθεί απότομα εάν οι παγκόσμιες τιμές ξεπεράσουν τα 90 δολάρια το βαρέλι λόγω της πίεσης στο σύστημα ανώτατων ορίων τιμών του πετρελαίου.

Τα ελληνόκτητα πλοία μετέφεραν περίπου το 40% των ρωσικών εξαγωγών αργού και προϊόντων πετρελαίου τον Μάρτιο, μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο στόλο, συμπεριλαμβανομένων του ρωσικού, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας. Επισημαίνεται ότι τα ελληνικά δεξαμενόπλοια αποτελούν το 27% του συνόλου του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενόπλοιων.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό αργό χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις εάν το φορτίο έχει πουληθεί κάτω από την τιμή πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι, που αποφάσισαν οι χώρες της G7 τον περασμένο Δεκέμβριο.Επιπλέον την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στα κράτη-μέλη ότι το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποδεικνύεται αποτελεσματικό και πλήττει το Κρεμλίνο, χωρίς να διαταράσσει την αγορά, και θα παραμείνει προς το παρόν αμετάβλητο.

Ολα όμως τα αλλάζει η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τον Μάιο που ανακοινώθηκε από ορισμένα κράτη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, απόφαση που οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών του αργού στα 85 δολάρια, γεγονός που με τη σειρά του άσκησε πίεση στα επίπεδα ανώτατων τιμών.

Το ρωσικό αργό διαπραγματεύεται, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, με έκπτωση σε σχέση με άλλες ποιότητες, όμως μια αύξηση της τιμής του αργού Brent στα 90 δολάρια πιθανότατα θα ανάγκαζε τους έλληνες πλοιοκτήτες να αποσυρθούν από τις συναλλαγές για να αποφύγουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου που έχει αγορασθεί πάνω από τα ανώτατα όρια τιμών, δήλωσε στοTradewinds o αναλυτής της Kpler, Μάθιου Ράιτ.

Αυτό θα επέτρεπε σε έναν «γκρίζο στόλο» πλοίων που ανήκουν ή είναι ασφαλισμένα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης – και δεν υπόκεινται σε κυρώσεις – να αντικαταστήσουν τα πλοία ναυτιλιακών εταιρειών της Ευρώπης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η σχετική σταθερότητα των τιμών του αργού από την έναρξη του ανώτατου ορίου τιμών τον περασμένο Δεκέμβριο έχει περιορίσει μέχρι στιγμής τη ζήτηση για τον γκρίζο στόλο.

«Υπάρχουν αρκετά πλοία για να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν οι Ελληνες, επομένως δεν είναι πιθανό να αποτελέσει εμπόδιο για τις εξαγωγές, αλλά θα προκαλέσει αλλαγές στην αγορά», δήλωσε ο Ράιτ.

Τα ελληνόκτητα πλοία θα αναζητήσουν αλλού μεταφορικό έργο, ωστόσο όλο το ρωσικό αργό και τα προϊόντα θα φορτώνονται σε πλοία άλλων εθνικοτήτων και αγνώστων πλοιοκτητών που μπορεί να μην έχουν επαρκή ασφαλιστική κάλυψη και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καναδά στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) ένας στόλος μεταξύ 300 και 600 δεξαμενόπλοιων λειτουργεί επί του παρόντος ως «σκοτεινός στόλος» για να αποφύγει τις κυρώσεις και το υψηλό κόστος ασφάλισης.

Αυτός ο στόλος αποτελείται κυρίως από παλαιότερα πλοία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν επιθεωρηθεί πρόσφατα, έχουν υποτυπώδη συντήρηση, ασαφή ιδιοκτησία και σίγουρα σοβαρή έλλειψη ασφάλισης, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Η S&P Global Market Intelligence εκτίμησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα έναν σκιώδη στόλο 443 πλοίων, ενώ η Trafigura ανεβάζει τον «σκοτεινό στόλο» στα 650 δεξαμενόπλοια.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προμήθεια αεροπλάνων ΛΣ: Συνεχίζονται οι συναντήσεις με προμηθευτές

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών του, το Αρχηγείο ΛΣ – ΕΛΑΚΤ στην ιστοσελίδα του μας ενημερώνει ότι, υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων (ΔΕΜ) του Κλάδου Ασφαλείας & Αστυνόμευσης, πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι ενημερωτικές συναντήσεις για την προμήθεια δύο (02) αεροπλάνων θαλάσσιας

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το ιστορικό Το 1972 θεωρείται το

Φετίχ ποδιών και φίλοι επί πληρωμή: Μερικά από τα πιο παράξενα κερδοφόρα «επαγγέλματα» στο διαδίκτυο

Ο νέος διαδικτυακός κόσμος είναι αναμφίβολα ένα παράξενο μέρος. Και ενώ η σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και ανησυχίες, στο χώρο του διαδικτύου έχουν ξεπηδήσει «επαγγέλματα» που ενδεχομένως θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερο για την

Θρίλερ με το αεροπλάνο που έπεσε στη Βιρτζίνια σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες

Τον γρίφο του Cessna που κατέπεσε στη Βιρτζίνια προσπαθούν να λύσουν οι αρχές στις ΗΠΑ. Όπως φαίνεται το αεροπλάνο πατούσε με τον αυτόματο πιλότο με τον χειριστή του να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Τα πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν για

Μετάβαση στο περιεχόμενο