Ιταλία: Ιστορικό χαμηλό σημείωσαν οι γεννήσεις για το 2022 – Μαζί με την Ελλάδα οι πιο «γερασμένες χώρες» της Ευρώπης

Οι γεννήσεις στην Ιταλία μειώθηκαν σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από τις 400.000 το 2022, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT, καθώς ο πληθυσμός συνέχισε να συρρικνώνεται.

Οι γεννήσεις στην Ιταλία μειώθηκαν σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από τις 400.000 το 2022, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT, καθώς ο πληθυσμός συνέχισε να συρρικνώνεται.

Η έλλειψη βρεφών στην Ιταλία θεωρείται εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η επίλυση του προβλήματος ήταν μια εξέχουσα πολιτική υπόσχεση της Giorgia Meloni πριν από τις περσινές εκλογές που την είδαν να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Πέρυσι η Ιταλία κατέγραψε περισσότερους από 12 θανάτους για κάθε επτά γεννήσεις και ο μόνιμος πληθυσμός μειώθηκε κατά 179.000 στα 58,85 εκατομμύρια, ανέφερε η ISTAT στην ετήσια δημογραφική έκθεσή της.

Το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε στο 1,24 παιδιά ανά γυναίκα από 1,25 το 2021, σημειώνοντας μείωση στις κεντρικές και βόρειες περιοχές και οριακή αύξηση στο νότο.

Η τάση αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μετανάστευση, με τους μετανάστες να ξεπερνούν τους μετανάστες κατά 229.000 πέρυσι σε σύγκριση με καθαρή εισροή 160.000 το 2021. Οι αλλοδαποί αποτελούσαν το 8,6% του πληθυσμού της χώρας το 2022, ήτοι συνολικά 5,05 εκατομμύρια.

Ο συνολικός πληθυσμός της Ιταλίας μειώνεται σταθερά από το 2014, με σωρευτική απώλεια από τότε άνω των 1,36 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ισοδυναμεί με τους κατοίκους του Μιλάνου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Η ISTAT προέβλεψε τον Σεπτέμβριο ότι η Ιταλία θα μπορούσε να χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο των κατοίκων της, με τον πληθυσμό να αναμένεται να μειωθεί, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στα 54,2 εκατομμύρια το 2050 και στα 47,7 εκατομμύρια το 2070.

Η δεύτερη πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν χθες, καθώς για κάθε τρία άτομα σε παραγωγική ηλικία, το 2022 αντιστοιχούσε ένας ηλικιωμένος άνω των 65 ετών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων παρουσιάζει το Λουξεμβούργο.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία παρουσίασε χθες τον δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων στις χώρες της Ε.Ε. για το 2022, που στην πράξη «φωτογραφίζει» το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών επί του συνολικού πληθυσμού και φέρνει τη χώρα μας σε μία από τις πλέον δυσχερείς θέσεις. Ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει, με κίνδυνο να εκτινάξει εκ νέου τη συνταξιοδοτική δαπάνη εκτός στόχου, παρά τις δραματικές περικοπές των συντάξεων, παλαιών και νέων, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τις πρόσφατες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομικές διαδικασίες κατά Ψαριανού προανήγγειλε η ΟΛΜΕ για την επίθεσή του στους καθηγητές

«Για απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία δεν θα γίνει ανεκτή» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, προαναγγέλλοντας ότι θα κινηθεί νομικά κατά του υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος σε δημόσια τοποθέτησή του χαρακτήρισε τους καθηγητές «καθάρματα,

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Οι θανατώσεις ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο συνεχίζονται

Δύο ακόμα θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), εντοπίστηκαν εχθές το απόγευμα στο ανοιχτό πέλαγος στο ΒΑ Αιγαίο, από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Όπως τονίζουν οι επικεφαλής της οργάνωσης: «Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καταγράφουμε εδώ και δεκαετίες ζωνοδέλφινα

Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο της σπείρας που άρπαξε πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ

Το κόλπο με το… αλουμινόχαρτο εφάρμοζε η σπείρα που δρούσε από τον περασμένο Μάρτιο στα νότια προάστια της Αττικής και έκλεβε ηλικιωμένους που νόμιζαν ότι οι νεαροί που έμπαιναν στα σπίτια τους ήταν υπάλληλοι παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή συντηρητές ασανσέρ.

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Έφυγε σε ηλικία 84 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, βουλευτής, υπουργός και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της οικογένειάς του στο Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά

Μετάβαση στο περιεχόμενο