Η αρχαιότητα μας μάρανε…

Το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ μπορεί ή δεν θέλει…;

Μετά την ψήφιση του ν. 4676/2020 θεσπίστηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις τόσο για την  βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, όσο και για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ίδιου του Σώματος.

Μετά την θέσπιση των διατάξεων θα περίμενε κανείς τόσο οι Υπηρεσίες του Αρχηγείου όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να ενεργούν με σπουδή την υλοποίηση των ψηφισθέντων στην Βουλή των Ελλήνων.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν  είδαμε  δημόσιες ανακοινώσεις ή προτάσεις ή ανάληψη πρωτοβουλιών   από τις Υπηρεσίες του Αρχηγείου και τους εκπροσώπους των στελεχών για :

– την οργάνωση και λειτουργία του ΚΕΕΠ,

– την λειτουργία της ΣΕΔΑΠΛΕ,

-την εκπόνηση νέων σύγχρονων προγραμμάτων  εκπαίδευσης στις  παραγωγικές  σχολές , αλλά επί των νέων τεχνολογιών  των νέων επιχειρησιακών μέσων,

-την εφαρμογή την τεχνολογίας και των ψηφιοποιημένων υπηρεσιών προς τους πολίτες,

-την ενίσχυση με προσωπικό (νέους γιατρούς και νοσηλευτές) και μέσα της Υγειονομικής Υπηρεσίας, ενόψη των αυξημένων αναγκών λόγω της μεταναστευτικής κρίσης σε συνδυασμό και με την πανδημία,

– το στεγαστικό πρόγραμμα υπηρεσιών και μετατιθέμενων – αποσπώμενων στελεχών στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου,

-την ενίσχυση της διάταξης οικονομικής ενίσχυσης των στελεχών, προκειμένου αντιμετωπίσουν δικαστικά έξοδα από μηνήσεις κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας των (π.χ. Λ/Χ Καλύμνου κ.λ.π.)

–  την ενεργοποίηση και  ενίσχυση του ρόλου  του Συνηγόρου του Λιμενικού,

– την αντικειμενικότερη αξιολόγηση των στελεχών και την αναθεώρηση του συστήματος ιεραρχίας και προαγωγών, την αναθεώρηση του χρόνου παραμονής στον κάθε βαθμό.

Αντίθετα ακούσαμε, ότι το Αρχηγείο, αφού έλυσε όλα τα σοβαρά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων και των νέων  τοποθετήσεων(Δ/ντών, Περιφερειαρχών κ.λ.π.),  ξεκίνησε να επιλύσει και το τεράστιο θέμα (!!!) της αρχαιότητας μεταξύ των αξιωματικών εκ ΣΝΔ και αυτών που προέρχονται εκ ΣΔΥΛΣ και Λ.Φ.

Από την άλλη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έδειξαν σφοδρή αποφασιστικότητα για το θέμα αυτό  και με ανακοίνωση τους κατακεραύνωσαν τους πάντες «Θεωρούμε, ότι οι τροποποιήσεις βασικών αρχών Ιεραρχίας και αρχαιότητας δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές και αποσπασματικές και πρόχειρες…δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τέτοιες πρακτικές….»

Είναι άραγε  εμπεριστατωμένες και όχι αποσπασματικές  οι διατάξεις για τις προαγωγές των  αξιωματικών εκ Λ/Φ που θεσπίστηκαν με το άρθρο 28 του ν. 4676/2020, που διακαώς υποστήριζαν; Ή τις βαφτίσαμε εξορθολογισμό και νετάραμε…  Εκεί δεν χρειαζόταν να εξετασθεί το σύστημα Ιεραρχίας και  των Προαγωγών των στελεχών  συνολικά και όχι αποσπασματικά;

Ξεσπαθώνουν κάποιοι γι’ αυτό το ανούσιο  θέμα αλλά κυρίως για τις μεταθέσεις. Θέμα «πιασάρικο» που δίδει χρόνια τον συνδικαλιστικό επιούσιο σε κάποιους.

 Εύλογα τα ερωτήματα που προκύπτουν:

Γιατί ξεσπαθώνουν τώρα ενώ  δεν έκαναν το ίδιο και τα προηγούμενα χρόνια;

Γιατί ξεσπαθώνουν μονότονα για ένα και μοναδικό θέμα, τις μεταθέσεις;

Γιατί αυτή την στιγμή οι σχετικές ανακοινώσεις ενώ το   πρόβλημα έχει την αρχή του από τον Ιανουάριο;

Σε τι αποσκοπούν αυτές οι ανακοινώσεις αφού η έκδοσή τους στην πράξη δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των στελεχών του Λ.Σ.;

Μήπως πρέπει και οι Υπηρεσίες του Αρχηγείου αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα πρέπει να σκύψουν και να προωθήσουν τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ν. 4676/2020;

Αν νομίζουν, ότι δεν έχουν ακέραιη  την ευθύνη απέναντι στα στελέχη, ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.

Ή μήπως περιμένουν από την πολιτική ηγεσία, να κάνει αυτό,  που  αυτοί έχουν υποχρέωση να κάνουν;

Αν επίσης αυτό  νομίζουν, ομοίως  ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία  έδωσε τα εφόδια (θετικές ρυθμίσεις) και τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ  πρέπει να τα επεξεργασθούν και να τα αξιοποιήσουν προς όφελος του προσωπικού.

Τα επαναλαμβανόμενα ωραία λόγια και κτυπήματα στην πλάτη κατά τις  περιοδείες δεν κάνουν καλό, αν δεν συνοδεύονται από έργα και πράξεις ουσιαστικής στήριξης στους φύλακες των συνόρων μας.

Ούτε το «αντάρτικο» κάποιων που πιστεύουν, ότι όλα τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ έχουν κοντή μνήμη και ξέχασαν τι  υποστήριζαν μέχρι χθες εξυπηρετώντας πολλές φορές καθαρά  ατομικές πολιτικές  και μόνο.

Χρειάζεται ενότητα, πολύ δουλειά και αφοσίωση στην δημιουργία ενός οράματος για την δημιουργία του Λιμενικού της νέας δεκαετίας που ήδη τρέχει…

Οι ευκαιρίες δεν θα είναι παντοτινές. Απαιτείται στοχοπροσήλωση για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και επενδυτικών προγραμμάτων που λήγουν και διεκδίκηση γενναίου μεριδίου  επί αυτών που έρχονται (2021-2027).

Η αδράνεια ή η κίνηση διαδικασιών από τις Υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ με ρυθμούς προηγούμενων δεκαετιών, οδηγεί μαθηματικά στην απώλεια ευκαιριών και την στασιμότητα.

 Κινητικότητα για τα θέματα αυτά απαιτείται και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Να το δούμε. Μακριά από λογικές συνδιοίκησης. Μακριά από λογικές υποστήριξης  «αρεστών» ή υπονόμευσης «μη αρεστών»  πολιτικών προσώπων.

Αυτό είναι δουλειά άλλων. Κάθε είδους τέτοια πρακτική από τους εκπροσώπους των εργαζομένων βλάπτει σοβαρά τα θέματα των διεκδικήσεων των στελεχών  του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., βλάπτει σοβαρά το ίδιο το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Δεν έχουμε καιρό για τέτοιες πολυτέλειες. Ας δούμε ξανά την χθεσινή εκδήλωση με την παράδοση του νέου σκάφους με τα  ιδιαίτερα επιχειρησιακά   χαρακτηριστικά.

Ας αξιοποιήσουμε όλοι το θετικό κλίμα για την βελτίωση των δυνατοτήτων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., και την διεκδίκηση λύσεων σε ουσιώδη προβλήματα.

Ας φροντίσουμε, όλοι να είμαστε τουλάχιστον «εντός κλίματος».

Τουλάχιστον να τιμάμε την ιστορία μας και να μας υπολογίζουν ως Σώμα όλοι οι άλλοι..

limenikanea.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Λινοπεράματα το πλοίο της Greenpeace

Έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Δήμου Μαλεβιζίου Στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου πλέει από το μεσημέρι του Σαββάτου το πλοίο “Rainbow Warrior” της Greenpeace. Πολλοί ήταν εκείνοι που αντιλήφθηκαν το διάσημο σκαρί της περιβαλλοντικής οργάνωσης και έσπευσαν να το φωτογραφίσουν απαθανατίζοντάς

Σταμάτης Κόκοτας: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε ο Σταμάτης Κόκοτας. Νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν γεννημένος στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια

Το ναυάγιο της 29ης Μαΐου ’41 και η ιστορία του

Ο Μάικλ Μπέντον θυμάται εκείνη την ημέρα πεντακάθαρα, και ας έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε. Ηταν ένα τυπικό καλοκαιρινό απόγευμα στη χερσόνησο της Γραμβούσας και τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ήταν καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή του. Οπως συνήθιζαν με τη

Εκλογές τον Μάρτιο ή στο τέλος Ιουνίου – Οι πιθανές ημερομηνίες που συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Μάρτιος και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα χρονικά διαστήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού (Bloo­mberg) ότι οι κάλπες θα στηθούν άνοιξη ή αρχές