Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ερευνά το Λιμενικό Σώμα για παρακολούθηση social media

Επιχειρεί να προμηθευτεί λογισμικό συλλογής δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα εντοπίζει ακόμη και τις αναζητήσεις που κάνουν οι χρήστες
Στο μικροσκόπιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα σχετικά με την προμήθεια λογισμικού παρακολούθησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Την είδηση αποκάλυψε χθες η οργάνωση Ηomo Digitalis η οποία τον Φεβρουάριο του 2022 -πριν ακόμα ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών- μαζί με τις οργανώσεις Privacy International, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, HIAS Ελλάδος και τον ερευνητή Φοίβο Συμεωνίδη είχαν καταθέσει αίτημα προς τον πρόεδρο της Αρχής προκειμένου η τελευταία να ερευνήσει το θέμα.

Πρόκειται για λογισμικό συλλογής δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα εντοπίζει ακόμη και τις αναζητήσεις που κάνουν οι χρήστες και το οποίο ζητούσαν να προμηθευτούν προς κάλυψη αδιευκρίνιστων αναγκών τους το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, όπως έγραφε η σχετική διακήρυξη. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία δεν είχε ερωτηθεί από το Λιμενικό πριν από την προκήρυξη, έχει ενημερώσει επίσημα ότι έχει εκκινήσει καιρό τώρα τις σχετικές έρευνες, έχει συγκεντρώσει στοιχεία από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τα εξετάζει προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη της σύμβασης προμήθειας, το λογισμικό θα πρέπει να υποστηρίζει τα κοινωνικά δίκτυα Facebook, Twitter, VK, Xing, Instagram και Telegram. Κάποια από τα αναγκαία χαρακτηριστικά του όπως περιγράφονται είναι: η δημιουργία διαγράμματος (visualization) πολλαπλών συσχετίσεων (φίλοι, σχόλια, αναρτήσεις, likes και followers), ο προσδιορισμός των αναγνωριστικών στοιχείων των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και των αναζητήσεών τους, η προσομοίωση ανθρώπινης δραστηριότητας για αποφυγή αποκλεισμού του λογαριασμού.

Ειδικότερα για το Facebook, το λογισμικό θα μπορεί να επιτρέπει την αποθήκευση της δημόσιας λίστας επαφών ενός προφίλ, την αποθήκευση όλων των δημόσιων επαφών δεύτερου βαθμού (οι φίλοι των φίλων μας), την αποθήκευση των δημόσιων αναρτήσεων του χρονολογίου (συμπεριλαμβανομένων εικόνων, βίντεο, συνδεδεμένων βίντεο Youtube, σχολίων και αντιδράσεων), την αποθήκευση των γκαλερί εικόνων, την αποθήκευση δημοσιοποιημένων πληροφοριών λογαριασμού (εργοδότης, κατοικίες, εκπαίδευση), την αναζήτηση λογαριασμών για συγκεκριμένα προσωπικά χαρακτηριστικά και την αποθήκευση των χρηστών που αποτελούν μέλη σε ομάδες του Facebook.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του Inside Story (21/2/2022, «Κατασκοπεία» στα social media και φωτογραφικές προδιαγραφές από το Λιμενικό), η Ηλια Σιατίτσα, ανώτατο νομικό στέλεχος της Privacy International, υπογράμμιζε πως «το δικαίωμά μας στην ιδιωτικότητα δεν εξατμίζεται απλώς επειδή ενεργούμε σε δημόσιο χώρο. Η συστηματική παρακολούθηση, επεξεργασία και αποθήκευση ατομικών πληροφοριών από τα social media συνιστά παρέμβαση του δικαιώματός μας στην ιδιωτικότητα και θα πρέπει να προστατεύεται όπως και σε κάθε άλλη παρέμβαση. Οι δημόσιες αρχές δεν είναι πάνω από τον νόμο και δεν μπορούν να εισάγουν τέτοιες παρεμβατικές μεθόδους παρακολούθησης χωρίς τις κατάλληλες ασφαλιστικές δικλίδες».

Σύμφωνα με τη Homo Digitalis, όπως διαφαίνεται από τη «Διαύγεια», ήδη από το καλοκαίρι του 2022 οι εταιρείες BYTE ΑΒΕΕ-ΓΡΙΒΑΣ ΑΕΕ» έχουν πιθανότατα αναλάβει την παράδοση του σχετικού έργου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «λεωφόρος» της κοκαΐνης

Έξι φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες και αστυνομικούς έφτασε μέσα στη νύχτα έξω από ένα σπίτι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού. Η πόρτα του σπιτιού έγραφε πως «ενοικιάζεται» και τα φώτα ήταν σβηστά. Ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από το φαινομενικά άδειο σπίτι καθώς

Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι – Αναφορές για νεκρό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στο μηχανοστάσιο, πλέει εδώ και ώρες ακυβέρνητο και παρουσιάζει εισροή υδάτων. Αναφορές σε αραβικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι υπάρχει ένα νεκρός από το πλήρωμα. Το ελληνικό λιμενικό διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα

Γιώργος Αυτιάς: Στρασβούργο

Ακόμη και στους αριθμούς μπορεί κανείς να ασκήσει ερμηνευτική βία. Μπορεί να βλέπει στα εκλογικά μεγέθη όχι αυτό που μετράνε, αλλά το είδωλο των προκαταλήψεών του. Κάπως έτσι, κάποιοι είχαν «διαβάσει» το αποτέλεσμα προτού καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Αρχίζει η δικαστική μάχη δισ. ευρώ για τα εγκλωβισμένα αεροσκάφη

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing αεροσκαφών ξεκίνησαν τη δικαστική μάχη εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών στο Δουβλίνο, μία αναμέτρηση στην οποία παίζονται αποζημιώσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για αεροσκάφη που παραμένουν αποκλεισμένα στη Ρωσία. Οι εκμισθωτές έχουν εγείρει αγωγές κατά δεκάδων

Μετάβαση στο περιεχόμενο