Η ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα, το ύψιστο καθήκον του ναυτικού

Του Καπετάνιου Γιώργου Γεωργούλη

Από το βράδυ της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου η ελληνική κοινωνία βλέπει σοκαρισμένη σε πρώτο χρόνο το απίστευτο βίντεο της στιγμής που μέλη του πληρώματος προσπαθούν να απομακρύνουν με τη χρήση ωμής βίας από τον κατεβασμένο καταπέλτη, επιβάτη που προσπαθεί την τελευταία στιγμή να ανέβει στο πλοίο με τελική κατάληξη την πτώση του επιβάτη στη θάλασσα την ώρα που η ιπποδύναμη της μηχανής μεταδίδεται στις προπέλες του πλοίου και τα νερά περιδινούνται με μεγάλη δύναμη με στόχο την αποκόλληση του πλοίου από την προβλήτα και τον απόπλου του από το λιμάνι.

Το περιστατικό μάλιστα θεωρείται ακόμα πιο απίστευτο γιατί συνέβη σε πλοίο διαχειρίστριας εταιρίας που διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους επιβάτες που ταξιδεύουν με τα πλοία της. Η τραγική κατάληξη και η απώλεια της ζωής του επιβάτη που βρέθηκε ανάμεσα στην προβλήτα και τις προπέλες δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμα ακόμα και αν οι μηχανές κρατούσαν (σταματούσαν) γιατί η περιδίνηση για να σταματήσει απαιτείται χρόνος και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει έγκαιρα.

Συνοπτικά μετά από όσα παρατηρήσαμε από τις εξονυχιστικές επαναλήψεις της προβολής των δύο βίντεο (ένα με την απομάκρυνση του επιβάτη και ένα άλλο μετά την πτώση στη θάλασσα) μπορούμε με σχετική ασφάλεια και γνώμονα τις βέλτιστες πρακτικές που επιβάλλει η ναυτοσύνη να πούμε τα εξής:

· Ο επιβάτης δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να πλησιάσει στον καταπέλτη με ευθύνη της λιμενικής αρχής

· Ο καταπέλτης θα έπρεπε να είναι σε τέτοια θέση (ανασηκωμένος αν όχι κλειστός), που να μην επιτρέπει την προσέγγιση από τον επιβάτη, πολύ πριν εκκινήσει η μηχανή και οι προπέλες.

· Από τη στιγμή όμως που δεν τηρήθηκαν τα παραπάνω και ο επιβάτης πάτησε στον καταπέλτη είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του πλοίου. Επομένως πρώτιστο καθήκον του πληρώματος είναι η ασφάλεια του κι όχι η συμμόρφωση του με τους όποιους κανόνες και πολιτικές.

· Η βίαιη απομάκρυνση του από τα μέλη του πληρώματος την ώρα που το πλοίο κινείται και μάλιστα απομακρύνεται από τη στεριά είναι απαράδεκτη και θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή του επιβάτη αλλά και των ίδιων (αν ο επιβάτης είχε περισσότερη δύναμη) κρίνεται απαράδεκτη και παντελώς αψυχολόγητη από ανθρώπους που θέλουν να αποκαλούνται επαγγελματίες ναυτικοί.

Σήμερα η ναυτιλιακή κοινότητα θρηνεί για την άδικη απώλεια της ζωής του αθώου συμπολίτη μας, που πλήρωσε την προσπάθεια του να επιβιβαστεί στο πλοίο την τελευταία στιγμή, αλλά δεν πρέπει να μείνει στο θρήνο. Η ναυτιλιακή κοινότητα οφείλει να διασφαλίσει ότι η απαράδεκτη και εκ του αποτελέσματος εγκληματική συμπεριφορά των μελών του πληρώματος δεν θα επαναληφθεί. Οι ναυτικοί μας είναι εκπαιδευμένοι να διασώζουν και να θεωρούν την ανθρώπινη ζωή ως το ύψιστο αγαθό και πολλές φορές το έχουν προστατέψει με την ίδια τους τη ζωή. Δεν μπορούν και δεν πρέπει αυτά τα μεμονωμένα και απαράδεκτα περιστατικά να θέτουν υπό αμφισβήτηση τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση του Έλληνα ναυτικού στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο