Ι. Δασκαλάκης (αντιστράτηγος ΕΑ): Πολύπλευρη η κρίση με την Τουρκία εδώ και χρόνια – Αυτή τη στιγμή εντείνεται

Είμαστε σε μια πολύπλευρη κρίση με την Τουρκία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ειδικά αυτή τη στιγμή εντείνεται για διάφορους λόγους που βοηθάνε τον πρόεδρο Ερντογάν, τόνισε ο Ι. Δασκαλάκης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία

Η αλήθεια είναι πως είμαστε σε μια πολύπλευρη κρίση με την Τουρκία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ειδικά αυτή τη στιγμή αυτή η κρίση εντείνεται για διάφορους λόγους που βοηθάνε τον πρόεδρο Ερντογάν, τόνισε ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Όπως είπε «θέλει να δημιουργήσει το δικό του αφήγημα, ώστε αν χρειαστεί κάποια στιγμή να έχει κάποιο λόγο να δικαιολογήσει μια πιθανή σύγκρουση με την Ελλάδα. Θέλει να δώσει μηνύματα στο εξωτερικό ότι πιέστε τους Έλληνες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρούμε μια λύση. Θέλει να δώσει μηνύματα στο δικό του εσωτερικό ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου και επίσης θέλει να πιέσει και την Ελλάδα είτε να κάνει ένα βήμα που θα οδηγήσει σε μια σύγκρουση είτε ψυχολογικά να τη στείλει στις διαπραγματεύσεις που είχαμε προαναφέρει».

Σε ερώτηση για το αν έχει τα μέσα και τη διάθεση να υλοποιήσει τους στόχους του ο κ. Δασκαλάκης απάντησε ότι «εάν ήταν σίγουρος πως έχει τα μέσα και τις ικανότητες και θα είχε ένα θετικό αποτέλεσμα με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας να είστε σίγουρος ότι θα είχε προσπαθήσει να το κάνει εδώ και χρόνια. Άρα οι υπολογισμοί του δεν του βγαίνουν μέχρι στιγμής. Μπορεί κάποια στιγμή που δεν το ξέρουμε να θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Την κατάλληλη στιγμή θα την υπολογίσει και με τον διεθνή παράγοντα και με το δικό του εσωτερικό αλλά και με την κατάσταση που είμαστε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Άρα ποτέ δεν ξέρουμε και πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο».

Αναφερόμενος στη χθεσινή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς από την Τουρκία και τη σημασία της σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η στρατιωτική ισχύς είναι ένα άθροισμα πολλών παραγόντων όπου μπαίνουν μέσα οπλικά συστήματα, μπαίνει μέσα η εκπαίδευση, μπαίνει μέσα το ηθικό, μπαίνουν μέσα δηλαδή ακόμη και οι μη μετρήσιμοι παράγοντες. Οπωσδήποτε το να έχεις ένα βαλλιστικό σύστημα, έναν πύραυλο επιφανείας – επιφανείας που πηγαίνει στα 500 χιλιόμετρα σου προσθέτει ένα ατού. Αλλά όπως είπατε σωστά στην αρχή και εμείς έχουμε μικρότερου βεληνεκούς και οι Τούρκοι έχουν αντίστοιχα συστήματα και δυστυχώς η πολεμική τους βιομηχανία είναι πολύ πιο μπροστά από τη δική μας. Και τέτοιους πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, τον Γιλντιρίμ και τον Μπόρα τους έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια. Άρα με αυτή την τεχνογνωσία προσθέτουν βηματάκια καθημερινά και αυτό είναι που πρέπει να μας ανησυχεί γιατί σε 10 χρόνια οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν μια αυτάρκεια της τάξεως του 90% και είναι ένα τρομερό νούμερο συγκρινόμενο με τις δικές μας ικανότητες».

«Δηλαδή από ένα μεγάλο ένα αεροσκάφος σαν το F-16 μπορούν πλέον να κατασκευάσουν αρκετά κομμάτια στη χώρα τους, αλλά βασίζονται σε εισαγωγές διαφόρων κρίσιμων υποσυστημάτων. Αυτό συνεχίζεται, αλλά μειώνεται ο αριθμός αυτών των κρίσιμων υποσυστημάτων -των μηχανών κυρίως- τα οποία χρειάζονται» τόνισε.

«Καταπατήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Στο περιστατικό με τους 92 μετανάστες αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής ο αντιπεριφερειάρχης του Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουν τέτοιες τραγικές σκηνές.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «είδαμε την αλήθεια γυμνή. Καταπατήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το ’90 που άρχισε να εμφανίζεται πιο έντονα το μεταναστευτικό εδώ στον Έβρο είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει αυτές τις τραγικές σκηνές, δηλαδή ανθρώπους να εξαθλιώνονται και να στέλνονται δαρμένοι στη χώρα μας. Το σημαντικό όμως είναι ότι αυτήν την αποστολή, την οποία προσπάθησε να στείλει η Τουρκία και να μη δημοσιοποιηθεί καθόλου, αυτούς τους ανθρώπους τους συνέλαβε ο ευρωπαϊκός συνοριακός στρατός. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό προκειμένου όλοι στην Ευρώπη να αντιληφθούν το μέγεθος και τις διαστάσεις που λαμβάνει το μεταναστευτικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εδώ στον Έβρο και όχι μόνο βέβαια, αλλά και στα νησιά.

Σε ερώτηση για το είπαν αυτοί οι άνθρωποι ο κ. Πέτροβιτς είπε ότι «μιλώντας στις ελληνικές αρχές και στη Frontex δήλωσαν ότι έχουν κακοποιηθεί από τις τουρκικές αρχές και αφού γδύθηκαν εστάλησαν με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου στη χώρα μας. Θεωρώ ότι αυτό ήταν ένα μήνυμα».

Ο αντιπεριφερειάρχης του Έβρου είπε ότι «αυτοί οι άνθρωποι πλέον περνούν τις διαδικασίες που υπάρχουν για κάθε μετανάστη ο οποίος έρχεται παράτυπα στη χώρα μας και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία η οποία προβλέπεται».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα τουρκική προκλήση: Αλιευτικά ψάρευαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδεία ακταιωρού! – Τον… χαβά του ο Τσαβούσογλου

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια. Δεν περνά ούτε μια μέρα, που η Τουρκία, δεν θα προκαλέσει είτε από αέρα, είτε από θάλασσα, είτε διπλωματικά. Η Άγκυρα, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες, θέλει να ρίξει λάδι στην φωτιά Αυτή τη φορά δύο τουρκικά αλιευτικά βγήκαν για ψάρεμα βόρεια της

La Repubblica: Νέα ένταση στις σχέσεις Ιταλίας – Γαλλίας λόγω μεταναστευτικού

Το μεταναστευτικό προκαλεί νέα ένταση ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Η συγκεκριμένη διαφορά αφορά τα πλοία των ΜΚΟ και το αν πρέπει να κατευθύνονται, κυρίως, προς ιταλικά λιμάνια. Σύμφωνα με τη La

Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία συνεργάζονται για την κατασκευή μαχητικού νέας γενιάς ως το 2035

Η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία θα αναπτύξουν από κοινό ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς έως το 2035, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωση. Η συμφωνία ουσιαστικά συνδυάζει το βρετανo-ιταλικό σχέδιο του μαχητικού νέας

ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθη αστυνομικός για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών ένας αστυνομικός που υπηρετεί σε υπηρεσία της Θεσσαλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών