Πόσους και ποιους τύπους πυραύλων έχει ακόμη η Ρωσία – Μπορεί να συνεχίσει το μπαράζ επιθέσεων στην Ουκρανία;

Καθώς η Ρωσία βομβάρδιζε την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, στρατιωτικοί παρατηρητές έμειναν να αναρωτιούνται για το πόσους και ποιους τύπους πυραύλων έχει ακόμη η Ρωσία στο οπλοστάσιό της. Με άλλα λόγια, πόσο καιρό μπορεί το Κρεμλίνο να κρατήσει το μπαράζ επιθέσεων;

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της σε όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς καθώς ο πόλεμος καλά κρατεί και οι κυρώσεις έπληξαν την οικονομία της, αναγκάζοντάς την να καταφύγει σε λιγότερο ακριβείς πυραύλους.

Παραμένει ασαφές εάν η Ρωσία διαθέτει αρκετά όπλα για να συνεχίσει τα πλήγματα κατά της Ουκρανίας με την ίδια ένταση που ξεκίνησε μετά την έκρηξη της 8ης Οκτωβρίου στη γέφυρα Κερτς.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι ο στρατός έχει επαρκή αποθέματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ότι τα εργοστάσια παράγουν ακόμα περισσότερα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι οι προμήθειες μειώνονται.

Ο ρωσικός στρατός δεν έχει πει πόσους πυραύλους έχει εκτοξεύσει και πόσοι έχουν απομείνει και δεν υπάρχουν δεδομένα για να αξιολογήσει την κατάσταση του ρωσικού οπλοστασίου.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προήδρευσε πρόσφατα σε μια συνάντηση για να συζητηθούν σχέδια για την ενίσχυση της παραγωγής όπλων, αλλά απέφυγε τις λεπτομέρειες στις εισαγωγικές δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Τι πιστεύουν οι ΗΠΑ
Όταν ο ρωσικός στρατός άρχισε, από την προηγούμενη Δευτέρα, τις πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, χρησιμοποίησε όλα τα είδη όπλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς: τους πυραύλους cruise Kh-55 και Kh-101, τους εκτοξευόμενους από τη θάλασσα πυραύλους cruise Kalibr και τους εδάφους Iskander.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τα αμυντικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 για να χτυπήσουν επίγειους στόχους, κάτι που θεωρήθηκε από ορισμένους παρατηρητές ως ένδειξη έλλειψης ρωσικών όπλων. Η χρήση τους, ωστόσο, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί λόγω του μεγάλου αποθέματος παλαιότερων υποτύπων τέτοιων πυραύλων, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από πιο προηγμένα όπλα αεράμυνας.

Ωστόσο, το πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί τα όπλα της είναι ενδεικτικό. Σε πρόσφατο χτύπημα στο Mykolaiv, ένας πύραυλος εδάφους-αέρος χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει έναν στόχο στο έδαφος. Ο Ντάγκλας Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης για τη στρατιωτική αεροδιαστημική στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο, το χαρακτήρισε «σίγουρη ένδειξη ότι τα αποθέματα πυραύλων εξαντλούνται».

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει τα αποθέματα των πιο αποτελεσματικών όπλων της, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη ή πρόθυμη να υποχωρήσει

Ανάγκη ή διπλωματία;
Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αναλυτές της κυβέρνησης των ΗΠΑ παρατήρησαν με ενδιαφέρον ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ και όχι ρουκέτες, μετά την έκρηξη της Γέφυρας Κερτς. Αυτή η επιλογή, είπαν οι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον απόθεμα φθηνών, αξιόπιστων όπλων μεσαίας εμβέλειας και δυσκολεύεται να αναπληρώσει τα αποθέματά της λόγω κυρώσεων και διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η σχετική ηρεμία που απολάμβανε το Κίεβο πριν από το περιστατικό στη Γέφυρα του Κερτς μπορεί να ήταν σημάδι ότι η Ρωσία προσπαθούσε να διατηρήσει τους περιορισμένους πόρους της, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν αποκλείουν η Μόσχα να ενεργεί στρατηγικά, γνωρίζοντας ότι το μπαράζ των επιθέσεων θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στην Ουκρανία και να ωθήσει το Κίεβο να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός ευνοϊκή για τη Ρωσία.

Πηγή: AP

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβες» από τον πρώην επικεφαλής της Frontex: «ΜΚΟ, Σόρος και Τουρκία πίσω από την απομάκρυνσή μου»

Στη συνέντευξη του Fabrice Leggeri στη Le Figaro με τίτλο «Οι ΜΚΟ υπέρ των μεταναστών επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ο αξιωματούχος επανέρχεται στους λόγους της αποχώρησής του από την υπηρεσία αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, λέγοντας ξεκάθαρα ότι αυτό συνέβη λόγω

Η ώσμωση τρόμου και εγκλήματος στις φυλακές

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Γράφει 0 κ. Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και reader στη Διεθνή Ασφάλεια στο King’s College, London. Οι συλλήψεις μελών της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» καταδεικνύουν τη ριζική μετάλλαξη της ελληνικής τρομοκρατίας. Εδώ και

Εταιρεία πυροτεχνουργών

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Ανοικτό αφήνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το ενδεχόμενο οι δύο πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων που συνελήφθησαν προ ημερών για εμπλοκή στην αποστολή του δέματος-βόμβας στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης (12 Φεβρουαρίου 2024) να έχουν ανάμειξη

Καυτός Μάρτιος στο Αιγαίο – Αυξάνονται οι πιέσεις στα θαλάσσια σύνορα

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Σε διαρκή συναγερμό θα βρίσκονται το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα για όλο τον Μάρτιο, αφού συγκλίνουσες πληροφορίες και ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση πως θα είναι ένας δύσκολος μήνας σε ό,τι αφορά τις πιέσεις από

Μετάβαση στο περιεχόμενο