Πόσους και ποιους τύπους πυραύλων έχει ακόμη η Ρωσία – Μπορεί να συνεχίσει το μπαράζ επιθέσεων στην Ουκρανία;

Καθώς η Ρωσία βομβάρδιζε την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, στρατιωτικοί παρατηρητές έμειναν να αναρωτιούνται για το πόσους και ποιους τύπους πυραύλων έχει ακόμη η Ρωσία στο οπλοστάσιό της. Με άλλα λόγια, πόσο καιρό μπορεί το Κρεμλίνο να κρατήσει το μπαράζ επιθέσεων;

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της σε όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς καθώς ο πόλεμος καλά κρατεί και οι κυρώσεις έπληξαν την οικονομία της, αναγκάζοντάς την να καταφύγει σε λιγότερο ακριβείς πυραύλους.

Παραμένει ασαφές εάν η Ρωσία διαθέτει αρκετά όπλα για να συνεχίσει τα πλήγματα κατά της Ουκρανίας με την ίδια ένταση που ξεκίνησε μετά την έκρηξη της 8ης Οκτωβρίου στη γέφυρα Κερτς.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι ο στρατός έχει επαρκή αποθέματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ότι τα εργοστάσια παράγουν ακόμα περισσότερα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι οι προμήθειες μειώνονται.

Ο ρωσικός στρατός δεν έχει πει πόσους πυραύλους έχει εκτοξεύσει και πόσοι έχουν απομείνει και δεν υπάρχουν δεδομένα για να αξιολογήσει την κατάσταση του ρωσικού οπλοστασίου.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προήδρευσε πρόσφατα σε μια συνάντηση για να συζητηθούν σχέδια για την ενίσχυση της παραγωγής όπλων, αλλά απέφυγε τις λεπτομέρειες στις εισαγωγικές δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Τι πιστεύουν οι ΗΠΑ
Όταν ο ρωσικός στρατός άρχισε, από την προηγούμενη Δευτέρα, τις πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, χρησιμοποίησε όλα τα είδη όπλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς: τους πυραύλους cruise Kh-55 και Kh-101, τους εκτοξευόμενους από τη θάλασσα πυραύλους cruise Kalibr και τους εδάφους Iskander.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τα αμυντικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 για να χτυπήσουν επίγειους στόχους, κάτι που θεωρήθηκε από ορισμένους παρατηρητές ως ένδειξη έλλειψης ρωσικών όπλων. Η χρήση τους, ωστόσο, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί λόγω του μεγάλου αποθέματος παλαιότερων υποτύπων τέτοιων πυραύλων, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από πιο προηγμένα όπλα αεράμυνας.

Ωστόσο, το πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί τα όπλα της είναι ενδεικτικό. Σε πρόσφατο χτύπημα στο Mykolaiv, ένας πύραυλος εδάφους-αέρος χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει έναν στόχο στο έδαφος. Ο Ντάγκλας Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης για τη στρατιωτική αεροδιαστημική στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο, το χαρακτήρισε «σίγουρη ένδειξη ότι τα αποθέματα πυραύλων εξαντλούνται».

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει τα αποθέματα των πιο αποτελεσματικών όπλων της, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη ή πρόθυμη να υποχωρήσει

Ανάγκη ή διπλωματία;
Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αναλυτές της κυβέρνησης των ΗΠΑ παρατήρησαν με ενδιαφέρον ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ και όχι ρουκέτες, μετά την έκρηξη της Γέφυρας Κερτς. Αυτή η επιλογή, είπαν οι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον απόθεμα φθηνών, αξιόπιστων όπλων μεσαίας εμβέλειας και δυσκολεύεται να αναπληρώσει τα αποθέματά της λόγω κυρώσεων και διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η σχετική ηρεμία που απολάμβανε το Κίεβο πριν από το περιστατικό στη Γέφυρα του Κερτς μπορεί να ήταν σημάδι ότι η Ρωσία προσπαθούσε να διατηρήσει τους περιορισμένους πόρους της, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν αποκλείουν η Μόσχα να ενεργεί στρατηγικά, γνωρίζοντας ότι το μπαράζ των επιθέσεων θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στην Ουκρανία και να ωθήσει το Κίεβο να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός ευνοϊκή για τη Ρωσία.

Πηγή: AP

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκό Κονκλάβιο: «Ευρώπη 2040: Το Αύριο είναι Σήμερα»

Το Ευρωπαϊκό Κονκλάβιο είναι μια πρωτοβουλία από πρώην υπουργούς, κορυφαίους διπλωμάτες και διανοητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει ως στόχο να αναδείξει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ευρωπαίων

Πανικός στην Τουρκία για το ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ (Α472): «Δεν ύψωσε Τουρκική σημαία» στην Σμύρνη – Τι απαντά το Τουρκικό ΥΠΑΜ

Πανικός έχει ξεσπάσει στα Τουρκικά social media και μέσα ενημέρωσης σήμερα για το πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ (Α-472), το οποίο πυροδότησε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη μη ύψωση της τουρκικής σημαίας κατά την επίσκεψή του

Α’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. ΡΕΪΖΗΣ Δρόσος

Γεννήθηκε στη Σητεία το έτος 1969. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εισήλθε στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. το 1993 και αποφοίτησε το 1995 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υπηρέτησε στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου ως Υπολιμενάρχης και στα

Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση υποβάλλουν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους.   «Η

Μετάβαση στο περιεχόμενο