Η Διπλωματική Δύναμη της Ελληνικής Ναυτιλίας

Γιώργος Σκορδίλης
Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής ισχύος, επηρεάζοντας τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της ελληνικής ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι ελέγχει το 25% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Αυτή η πραγματικότητα προσδίδει στην Ελλάδα επιπλέον διαπραγματευτική ισχύ, ιδίως στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η χώρα λειτουργεί ως βασική πύλη εισόδου για το αμερικανικό LNG στην Ευρώπη, γεγονός που ενισχύει τον γεωπολιτικό της ρόλο και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Παράλληλα, οι στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον ενισχύονται από τις υψηλές ελληνικές αμυντικές δαπάνες και τις προμήθειες αμερικανικών οπλικών συστημάτων, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η παρουσία αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, όπως η ExxonMobil και η Chevron, σηματοδοτεί το αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.

Η ελληνική ναυτιλία, λοιπόν, δεν αποτελεί απλώς οικονομική δύναμη, αλλά και βασικό εργαλείο διπλωματικής ισχύος, επιτρέποντας στην Ελλάδα να εδραιώνει τις διεθνείς της σχέσεις και να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις ενεργειακές εξελίξεις.

Πηγή: Reporter.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.