Η Ελλάδα ανέλαβε τη διοίκηση του Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης Κοσόβου KFOR

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αξιολόγηση του Επιτελείου του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης Κοσόβου «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF), τη διοίκηση του οποίου αναλαμβάνει η Ελλάδα.

Η Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικού και πολυεθνικού Κοσσυφοπεδίου.

Η αξιολόγηση (evaluation) έλαβε χώρα στην Νέα Σάντα Κιλκίς διεξήχθη με κριτήρια NATO από Ομάδα Αξιολόγησης της Συμμαχίας, με την 1η φάση της (Initial Operational Capability – IOC) να πραγματοποιείται από 18 έως 19 Ιουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υφιστάμενων Διοικήσεων του Τάγματος, και την τελική φάση της (Final Operational Capability – FOC) από 29 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου υπό μορφή άσκησης τύπου Command Post Exercise (CPX).

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η εν λόγω αξιολόγηση αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη επιτυχή διαδικασία Νατοϊκής αξιολόγησης Ελληνικού Τμήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τις 2 πρώτες να αφορούν αξιολογήσεις του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Το Πολυεθνικό Τάγμα KFOR ORF αποτελεί την Επιχειρησιακή Εφεδρεία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσόβου (Kosovo Force -KFOR), και είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται από πολυεθνική δύναμη 4 Λόχων, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας αντίστοιχα, και την Χώρα μας ως έθνος – πλαίσιο να αναλαμβάνει την Διοίκησή του.

Η Ελλάδα κατόπιν της ανάγκης δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης που τέθηκε από την Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων στην Νάπολη (Joint Force Command Naples -JFC NAPLES), και στο πλαίσιο της διαρκούς συνεισφοράς της στην Συμμαχία, ανέλαβε τον συντονισμό της οργάνωσης του Τάγματος, συνέταξε ταχέως και υπέβαλε έγκαιρα στο ΝΑΤΟ ανάλογη Τεχνική Διευθέτηση (Technical Arrangement) που αφορά στην συγκρότησή του.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ) στην KFOR ORF εγκρίθηκε κατόπιν απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 14 Μαρτίου 2023με διάρκεια ανάπτυξης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023 και δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής, και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνοχής και της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας, προβάλλοντας τις δυνατότητες των ΕΔ σε διασυμμαχικό πλαίσιο και τον ρόλο της Ελλάδας, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής.

Σήμερα, η KFOR αποτελείται από περισσότερους από 3.700 στρατιωτικούς που παρέχονται από 27 Συμμαχικές και εταίρους χώρες σε εθελοντική βάση.

Τα κύρια καθήκοντα της KFOR είναι να διασφαλίσει ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον με ελευθερία κινήσεων για όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο.

Με τον καιρό, καθώς η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή έχει βελτιωθεί, το ΝΑΤΟ προσαρμόζει σταδιακά τη στάση της δύναμης της KFOR. Οποιεσδήποτε αλλαγές στη στάση της δύναμης της KFOR βασίζονται σε συνθήκες και δεν βασίζονται σε ημερολόγιο.

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, η KFOR λειτουργεί ως τρίτος ανταποκριτής, μετά την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου (EULEX).  Ο συντονισμός με αυτές τις δύο οντότητες είναι σταθερός και πολύ καλά εδραιωμένος.

Η παρουσία της ΕΛΔΥΚΟ σηματοδοτεί τη συμβολή της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης, προβάλλει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή των επιχειρήσεων και υποστηρίζει με την παρουσία της την Ελληνική Διπλωματία. Επίσης προάγει το επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και PfP, οι οποίες συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη.​

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο