Η επόμενη ημέρα της MIG χωρίς την Attica και η «προίκα» από την Πειραιώς

Ως εταιρεία συμμετοχών θα επιδιώξει να αναπτυχθεί και πάλι η MIG. Διαθέτει πλέον υγιή ισολογισμό, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη με νέα κεφάλαια από την Τρ. Πειραιώς. Ποια ήταν τα τέσσερα λάθη του παρελθόντος.

Eλεύθερη βαρών η MIG και με την Τράπεζα Πειραιώς ως βασικό μέτοχο να τη στηρίζει, σχεδιάζει την επόμενη μέρα με στόχο να επανέλθει στο προσκήνιο ως εταιρεία συμμετοχών, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Η συναλλαγή για τη μεταβίβαση του 79,38% που κατείχε στην Attica Group προς την Strix Holdings ολοκληρώθηκε με αντάλλαγμα να περιέλθουν στην κατοχή της MIG δύο ομολογιακά δάνεια που είχε εκδώσει η ίδια, ανεξόφλητης αξίας 443,8 εκατ. ευρώ, τα οποία και ακυρώθηκαν.

Μετά τη συναλλαγή, ο ισολογισμός της MIG στις 30/6/2023 θα εμφανίζει αυτή την εικόνα: μηδενικό δανεισμό, ίδια κεφάλαια περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, λογιστικά κέρδη 90 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση της Attica Group, διαθέσιμα περί τα 10 εκατ. ευρώ και μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το 100% της εταιρείας ακινήτων RKB στη Σερβία.

Σημειώνεται πως από σήμερα επανέρχεται στο ταμπλό η μετοχή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του reverse split. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 4,26 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 133 εκατ. ευρώ. Η MIG ενόψει της μεταβίβασης της Attica Group είχε αποτιμηθεί από ανεξάρτητους οίκους μεταξύ 103-122 εκατ. ευρώ, οπότε η αποτίμηση των 133 εκατ είναι απαιτητική και οι επενδυτές θα πρέπει να δουν σύντομα τις κινήσεις εκείνες που θα δώσουν περισσότερη αξία στην εταιρεία.

H Τράπεζα Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης ελέγχει περίπου το 88% της MIG και έχει κάθε λόγο να στηρίξει την αποτίμησή της. Εκτιμάται ότι συνολικά η Πειραιώς στη MIG όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τη δημόσια πρόταση έχει επενδύσει άνω των 140 εκατ. ευρώ. 

Όλα δείχνουν ότι η Πειραιώς θα «προικίσει» με κεφάλαια τη θυγατρική της ώστε να εκκινήσει εκ νέου επενδυτική δραστηριότητα με γνώμονα την καλύτερη απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων.

Έως τότε η διοίκηση της MIG, εκτός από την προπαρασκευή για νέα deals, θα έχει ως βασικό της μέλημα την περαιτέρω ανάπτυξη της θυγατρικής RKB στη Σερβία.

Η RKB εκμεταλλεύεται σήμερα 27 ιδιόκτητα εμπορικά κέντρα στο Βελιγράδι και σε άλλες 20 πόλεις της Σερβίας. Επίσης, στην κατοχή της RKB βρίσκεται κτίριο γραφείων 12.500 τ.μ και οικοπεδικές εκτάσεις. Η αξία των ακινήτων της RKB ανέρχεται στα 203 εκατ. ευρώ. με βάση την εκτίμηση της America Appraisal το 2022.

Τα οικονομικά της μεγέθη όμως είναι ασθενικά και διατηρεί υψηλό δανεισμό. Τη χρονιά που πέρασε η RKB εμφάνισε τζίρο 7 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,8 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί πωλήσεις ακινήτων ώστε να μειωθεί ο δανεισμός που ανέρχεται περίπου στα 86 εκατ. ευρώ, για τον οποίο υπάρχει συμφωνία αναδιάρθρωσης με την Πειραιώς.

H διοίκηση της MIG ασχολείται ήδη με τη βελτίωση των μεγεθών της RKB και στελέχη της βρίσκονται στη Σερβία καθορίζοντας την στρατηγική επέκτασης αλλά και την εμπορική πολιτική. Πρώτος στόχος  είναι η αξιοποίηση των οικοπεδικών εκτάσεων και η επέκταση των κερδοφόρων εμπορικών κέντρων.

Η αύξηση -μαμούθ των 5,2 δισ. ευρώ και τα λάθη που έφεραν την απαξίωση

Η ΜΙG το 2007 ολοκλήρωσε τεράστια αύξηση κεφαλαίου 5,2 δισ. ευρώ.  Απέκτησε πλειοψηφικές συμμετοχές σε πολύ καλές εταιρείες. Μεταξύ αυτών, η Vivartia (Δέλτα, Chipita, Goodys), ο όμιλος Υγεία (Θεραπευτήριο Υγεία, Μητέρα, Λητώ), η Αttica Group, η Singular Logic, επενδυτικές εταιρείες αλλά και συμμετοχές στον τραπεζικό τομέα όπως Egnatia Bank και Λαϊκή Τράπεζα.

Στην αύξηση συμμετείχαν και πολλά funds τα οποία επιδίωκαν άμεσες και υψηλές αποδόσεις, οδηγώντας την επενδυτική επιτροπή της εταιρείας σε βεβιασμένες κινήσεις που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που ακολούθησε έφεραν τη MIG σε δυσχερή θέση λόγω του υπερβολικού δανεισμού που είχε συνάψει η ίδια.

Τέσσερα ήταν τα λάθη εκείνης της εποχής:

α) Η MIG δεν αρκέστηκε να επενδύσει τα 5,2 δισ. της αύξησης αλλά προχώρησε και σε επιπλέον δανεισμό άνω του 1 δισ. ευρώ.

β) Τα δάνεια δεν τα μετέφερε στις θυγατρικές αλλά τα επωμίστηκε η holding εταιρεία με αποτέλεσμα, ελλείψει εσόδων, να μην μπορέσει να τα εξυπηρετήσει.

γ) Δεν απαίτησε και δεν έλαβε ποτέ από τις θυγατρικές επιστροφή κεφαλαίου ώστε να μετριάσει το ρίσκο της επένδυσης.

δ) Η πίεση των επιθετικών funds για άμεσες αποδόσεις οδήγησε, όπως προαναφέρθηκε, σε βεβιασμένες κινήσεις και πολλές φορές σε εξαγορές με μεγάλο premium.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Άνδρες κατηγορούνται ότι ακρωτηρίαζαν θύματα και αναρτούσαν βίντεο των πράξεών τους έναντι συνδρομής

Πολλοί άνδρες που κατηγορούνται ότι ακρωτηρίαζαν άλλους και αναρτούσαν στο διαδίκτυο βίντεο από τον ευνουχισμό των θυμάτων τους οδηγήθηκαν σήμερα (31/5) ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας της υπόθεσης. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο Μάριους Γκούσταφσον, 45 ετών, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του

Ο ψαροντουφεκάς επέζησε από την επίθεση κροκόδειλου

Ένας Αυστραλός που τον δάγκωσε στο κεφάλι ένας κροκόδειλος ενώ έκανε ψαροντούφεκο στη θάλασσα στα ανοιχτά του βόρειου Κουίνσλαντ γλίτωσε την ασυνήθιστη επίθεση ανοίγοντας τα σαγόνια του ερπετού. Ο Μάρκους ΜακΓκάουαν, ενθουσιώδης σέρφερ και δύτης, έκανε ψαροντούφεκο με τη σύζυγό του και

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετατόπισης προς την ακροδεξιά στις εκλογές της 23ης Ιουλίου

Η Ισπανία θα μπορούσε να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία κινούμενη προς την ακροδεξιά στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα (31/5) ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, καλώντας τους Ισπανούς να του δώσουν μια “ισχυρή, ηχηρή υποστήριξη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια”. Ο σοσιαλιστής Σάντσεθ ανακοίνωσε ξαφνικά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Η (παρα)πληροφόρηση στο διαδίκτυο…

Ποιους πραγματικά υπερασπίζονται  τα ΜΜΕ ; Ποιοι μπορεί να έχουν εισόδημα από μερίσματα άνω των 50.000 ή 100.000 ευρώ; Μα τα αφεντικά τους!!! Δηλαδή οι μεγαλομέτοχοι των Α.Ε. (κυρίως μελών του ΣΕΒ, π.χ. τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, AEGEAN, INTRACOM, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο