Η Έρευνα & Διάσωση δεν είναι ευκαιρία για…προβολή!!!

Διαβάσαμε προχτές στο tweeter του ΥΦΕΘΑ (link: https://www.mod.mil.gr/10135639-2/) την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε, σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ), όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της ευρείας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, η οποία λαμβάνει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Ρόδου.

Στην επιχείρηση οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με το Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ το οποίο μετέβη άμεσα στην περιοχή και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC), με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, με τρία Ελικόπτερα (1 S-70 , 1 Super Puma και 1 AB – 205) και 1 UAV HERON, ενώ έχει κληθεί και προσεγγίζει την περιοχή και η Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, παρουσία τόσο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όσο και του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, συνεχάρη τα στελέχη του Κέντρου για την αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμό και αυτού του περιστατικού και τους ευχαρίστησε για το συνολικό έργο που με αφοσίωση και ζήλο καθημερινά επιτελούν για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών.»

Κουβέντα για το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.;;;  ΠΟΥΘΕΝΑ!!!

Τουναντίον, ο κ. ΥΦΕΘΑ έσπευσε και «…συνεχάρη τα στελέχη του ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ για… το συντονισμό και αυτού του περιστατικού…».

Και αυτόματα ήρθαν στο μυαλό μας όσα γράφαμε προ 6μήνου ακριβώς εδώ στα «Λιμενικά Νέα», με αφορμή παρόμοια επιχείρηση στο Ιόνιο Πέλαγος, τα οποία παραθέτουμε παρακάτω:

«Όχι στην υπονόμευση του ρόλου του ΕΚΣΕΔ

  • 20 Φεβρουαρίου, 2022

Να επισημάνουμε ότι το ΕΚΣΕΔ δεν είναι του Λιμενικού Σώματος όπως εσφαλμένα αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα για την συνεισφορά άλλων Αρχηγείων.

Είναι διακλαδικό όργανο-Υπηρεσία που λειτουργεί στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και στο οποίο συμμετέχουν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Π.Ν.

Από τον νόμο το ΕΚΣΕΔ έχει τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΌΛΩΝ που συμμετέχουν σε έρευνα και διάσωση στην θάλασσα.

Όλοι όσοι συμμετέχουν με μέσα εκτελούν εντολές του ΕΚΣΕΔ και μόνο.

Δεν εκτελούν εντολές κανενός άλλου αρχηγείου, ούτε λειτουργούν παράλληλα άλλα Κέντρα που ασχολούνται με την Έρευνα και Δάσωση στην θάλασσα στην χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια και στο όνομα της προβολής για κάθε διάσωση ο φορέας που συνδράμει με κάποιο μέσο όλο και βγάζει μια ξεχωριστή “ηρωική” ανακοίνωση.

Αυτή η απαράδεκτη τακτική πρέπει να λάβει τέλος.

Σε περιπτώσεις Έρευνας και Διάσωσης ο μόνος φορέας που πρέπει να ενημερώνει το κοινό είναι ΜΟΝΟ το ΕΚΣΕΔ και κανένας άλλος.

Διαφορετική προσέγγιση αποδυναμώνει τον ρόλο του ΕΚΣΕΔ, έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις.

Άλλωστε στις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις τόσο του ΕΚΔΕΔ αλλά και του αρμόδιου Υπουργού αναφέρονται λεπτομερώς όλοι οι φορείς και τα μέσα με τα οποία συνέδραμαν στο έργο του ΕΚΣΕΔ για την διάσωση των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου (Ε/Γ-Ο/Γ) EUROFERRY OLYMPIA σημαίας Ιταλίας.

Οι πρόσθετες ανακοινώσεις τι παραπάνω προσθέτουν;»

Σε όλα τα προαναφερόμενα δεν θα προσθέσουμε ούτε κόμμα, ει μη μόνον να επισημάνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις  ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις όποιες μικροσκοπιμότητες…

Η Έρευνα & Διάσωση δεν είναι ευκαιρία για…προβολή!!!

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Σε ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Σε μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ, στον κατάμεστο από μέλη, φίλους και προσκεκλημένους της Ένωσης φιλόξενο χώρο του bar – restaurant “Μαντζάρου 3” στο Κολωνάκι.

Η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδ/σων (φωτο)

Μέσα σε ζεστό οικογενειακό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες 24-2-24 η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδ/σων στη Ταβέρνα ΑΛΩΝΑΚΙ. Η εκδήλωση μας έχει γίνει πλέον θεσμός και αυτό το δείχνει η αθρόα και μαζική

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζεται η συρρίκνωση του ελληνικού νηολογίου

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% (9 πλοία) κατέγραψε ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία πλοίων (άνω των 100 κοχ) το Δεκέμβριο 2023 (1816 πλοία) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του Δεκεμβρίου 2022 (1825 πλοία), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή

Χολέρα: Lockdown σε κρουαζιερόπλοιο λόγω κρουσμάτων

Τουλάχιστον 15 άτομα έχουν απομονωθεί λόγω «ύποπτης ασθένειας», ενώ επιβάτης ανέφερε ότι ο καπετάνιος τον ενημέρωσε ότι πρόκειται για χολέρα. Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές του Μαυρικίου. Το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Dawn παραμένει ανοικτά του λιμανιού αφού του έχει απαγορευτεί να δέσει

Μετάβαση στο περιεχόμενο