«Η Γαύδος δε θα γίνει… Λαμπεντούζα»: Καθησυχαστικός ο υπουργός Μετανάστευσης, ενώ ανησυχούν όλοι για το ακριτικό νησί

Καθησυχαστικός ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης για τις αυξημένες ροές μεταναστών στη νότια Κρήτη: «Υπάρχει προβληματισμός και εγρήγορση»

Καθησυχαστικός για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή της Γαύδου και στη νότια Κρήτη εμφανίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας.

Ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε πολύ μικρό τον αριθμό των μεταναστών που έχει αποβιβαστεί μέχρι στιγμής, ενώ τόνισε πως υπάρχει προβληματισμός και διαρκής εγρήγορση. Σημείωσε δε πως «η Γαύδος δε θα γίνει Λαμπεντούζα και η Ελλάδα δε θα ζήσει κρίση όπως αυτή που έζησε το 2015, παρά το πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον με πολέμους, εμφυλίους και διακρατικούς περιμετρικά μας». 

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη νότια Κρήτη, την ώρα μάλιστα που τόσο ο Δήμος Χανίων όσο και ο Δήμος Γαύδου έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό το “καμπανάκι” για περαιτέρω ενίσχυση του ρεύματος που έχει δημιουργηθεί προς τα νότια, ζητώντας μάλιστα οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αντεπεξέλθουν. 

Παρά την ανησυχία που εκφράζεται σε επίπεδο Κρήτης διά στόματος αυτοδιοικητικών αλλά και εκ μέρους της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε για πολύ μικρούς αριθμούς μεταναστών. Χαρακτήρισε δε υπερβολικές τις αναφορές του ανταποκριτή της Deutsche Welle στην Αθήνα, για την περιοχή της Γαύδου, ότι κινδυνεύει από αυξημένες ροές μεταναστών. 

«Υπάρχει μια ροή από τον περασμένο Νοέμβριο στη Γαύδο και στη νότια Κρήτη από την ανατολική Λιβύη, οι αριθμοί είναι μικροί, είναι πολύ μικροί, μιλάμε για χίλιους μετανάστες συνολικά αυτούς τους τελευταίους μήνες. Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, με δεδομένο και ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο, η οποία συγκλονίζεται από την οικονομική κρίση και βέβαια ευρύτερα στο Σαχέλ, έχουμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση από το Σουδάν εξαιτίας του αιματηρού εμφυλίου πολέμου και βέβαια στη Μέση Ανατολή. Δεν μπορεί παρά να υπάρχει προβληματισμός και διαρκής εγρήγορση», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Αιτιολογώντας την άποψη πως η Γαύδος και η νότια Κρήτη δε διατρέχουν κίνδυνο από τις συνεχείς και διαρκώς αυξανόμενες ροές μεταναστών, ο κ. Καιρίδης είπε ότι «σήμερα υπάρχουν εργαλεία που δεν υπήρχαν το 2015, όπως και υποδομές και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος». 

Υπενθυμίζεται ότι επανειλημμένα η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη έχει κάνει σαφές πως ο Δήμος δεν αντέχει οικονομικά και δεν μπορεί πρακτικά να συνεχίζει να σηκώνει το βάρος της φιλοξενίας των μεταναστών που καταφτάνουν κάθε τόσο. Η ίδια τόνισε τις προηγούμενες ημέρες στο neakriti.gr ότι «από ’δω και πέρα, που ο καιρός θα καλυτερεύει, να περιμένετε ότι θα έχουμε ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα. Από τις αναφορές των ίδιων των ανθρώπων φαίνεται ότι πίσω υπάρχουν περίπου 4.000 άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να έρθουν προς τα εδώ». 

“Καμπανάκι” από τη δήμαρχο Γαύδου – «Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα»

Αλλά και η δήμαρχος Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη έχει ενημερώσει εδώ και καιρό το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και κάθε αρμόδιο ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. 
«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, γιατί δεν έχει γίνει κατανοητό. Έχει ανοίξει ένας καινούργιος δρόμος απ’ τη μεριά τη δικιά μας, από τη Γαύδο. Οι μετανάστες που φτάνουν στο νησί λένε και οι ίδιοι ότι έχουν προορισμό τη Γαύδο και την Κρήτη. Έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να θέσουμε το θέμα, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να σημάνουμε το “καμπανάκι”, ότι υπάρχει κι εδώ πρόβλημα», σημείωσε η κ. Λίλιαν Στεφανάκη.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, πάντως, κ. Δημήτρης Καιρίδης δε θεωρεί ότι η Γαύδος τείνει να μετατραπεί σε σταθερό ενδιάμεσο σταθμό για χιλιάδες μετανάστες, αφού, όπως δήλωσε, «είναι πάρα πολύ μικρό νησί με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αρκετά μακριά από την ίδια την Κρήτη για να μεταφερθούν εύκολα τρόφιμα ή νερό. Δεν έχει τις υποδομές. Ακόμη και η Κρήτη δυσκολεύεται». 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΘ: Η κοινοπραξία METKA – ΤΕΚΑΛ προσωρινός ανάδοχος για τον 6ο προβλήτα – Στα €20,3 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023

Η ΟΛΘ ανακοίνωσε πως τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου για το έτος 2023 αυξήθηκαν σε €85,9 εκατ., από €85,3 εκατ. το 2022. Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε σημαντική αύξηση άνω του 12% (στα €59,8 εκατ.), επίσης στους τομείς εκμετάλλευσης

Οι Κυκλάδες κινδυνεύουν – Ένταξη στους επτά απειλούμενους ευρωπαϊκούς τόπους

Όπως αναφέρεται, οι  Κυκλάδες, φημισμένες για τη μοναδική γοητεία και τον πλούσιο πολιτισμό τους βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πληθώρα προκλήσεων, που προέρχεται από την έξαρση της τουριστικής ανάπτυξης και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Έτσι, παρά την οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, δημιουργείται

Εκτός Top 10 τα ευρωπαϊκά λιμάνια – Είχαν άνοδο μόνο Πειραιάς και Gioia Tauro

Η κορυφαία τριάδα του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας-Μπριζ και του Αμβούργου είναι αρκετά κυρίαρχη ώστε να μην αμφισβητείται η θέση τους. Όπως και το 2022, τα τρία λιμάνια της βόρειας περιοχής καταγράφουν παρόμοια κυκλοφοριακή τάση, με μείωση περίπου 7% το 2023». Τα

Ο Πύργος Πειραιά υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα και το γαλλικό ιστιοφόρο «Le Belem»

Τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία φωτίζει τις αξίες του αθλητισμού, της φιλίας και της ειρήνης. Ο Πύργος του Πειραιά, το εμβληματικό τοπόσημο του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της χώρας, συμμετέχει με υπερηφάνεια στο πολυήμερο ταξίδι της φλόγας από

Μετάβαση στο περιεχόμενο