«Υπάρχει ακόμη τρομοκρατικός πυρήνας»: Τι φοβάται η Αντιτρομοκρατική

H Αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι δύο τρομοκρατικά χτυπήματα δεν συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση που εξαρθρώθηκε με τις 10 πρόσφατες συλλήψεις.

Οι δέκα συλλήψεις και η επακόλουθη εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης με φερόμενο ως πρωταγωνιστή 36χρονο αναρχικό, έγκλειστο για ληστείες, δεν έφερε εφησυχασμό στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Και αυτό διότι, όπως αποκαλύπτουν στο iΕidiseis αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει και άλλη τρομοκρατική οργάνωση, η οποία χαρακτηρίζεται ως ενεργή και επικίνδυνη. Με τις 10 συλλήψεις εξιχνιάστηκαν συνολικά πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις, εντούτοις, δύο πρόσφατα χτυπήματα παραμένουν ανεξιχνίαστα.

Πρόκειται για την τοποθέτηση βόμβας στις 18 Δεκεμβρίου 2023 στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί, επίθεση την οποία «υπέγραψε» η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», όπως και η έκρηξη σε υποκατάστημα τράπεζας στις 3 Φεβρουαρίου 2024 στην οδό Σταδίου, ενέργεια την οποία ανέλαβε η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

ΟΙ ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι η Αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα δεν συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση που εξαρθρώθηκε με τις 10 πρόσφατες συλλήψεις. Εκτιμάται ότι πρόκειται για άλλη ομάδα με διαφορετική σύνθεση, διαφορετικό τρόπο δράσης και διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν περισσότερο σε οργανώσεις του παρελθόντος.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα κανείς στην ΕΛ.ΑΣ. δε μπορεί να αποκλείσει ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο άμεσο μέλλον. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι υπάρχουν σοβαρές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα χτυπήματα σε Γουδί και Σταδίου μπορεί να έχουν κοινό «διευθυντήριο», παρά το γεγονός ότι η ανάληψη ευθύνης έγινε από δύο διαφορετικές επωνυμίες. Δεν αποκλείεται δηλαδή να πρόκειται για την ίδια τρομοκρατική οργάνωση. Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση της ομάδας που εξαρθρώθηκε υπήρξαν δύο διαφορετικές επωνυμίες, ενώ στην πραγματικότητα -σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική- οι δράστες ήταν τα ίδια άτομα.

Στις έρευνες για την εξιχνίαση των δύο «ορφανών» χτυπημάτων σε Γουδί και Σταδίου οι ερευνητές έχουν δύο «πλεονεκτήματα». Στην περίπτωση της επίθεσης στο Γουδί η βόμβα δεν εξερράγη και έτσι μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου κατά πληροφορίες ανιχνεύτηκαν αποτυπώματα που ανήκουν είτε στον κατασκευαστή είτε στον μεταφορέα. Στο χτύπημα στη Σταδίου βρέθηκε η μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές, η οποία ήταν κλεμμένη και εγκαταλείφθηκε λίγη ώρα μετά το χτύπημα.

Για τη βόμβα στα ΜΑΤ στο Γουδί υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν την πρόσβαση που είχαν στην Πολυτεχνειούπολη, που βρίσκεται απέναντι από το σημείο όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη λόγω λάθους στη συνδεσμολογία.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι κάποια από τα άτομα που επιχειρούν να αναβιώσουν την εγχώρια τρομοκρατία συγκαταλέγονται στους «χαρτογραφημένους» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι πρόκειται για πρόσωπα που διέκοψαν τη δράση τους πριν από περίπου έξι-εφτά χρόνια, ενδεχομένως λόγω των διαδοχικών συλλήψεων που είχαν γίνει για ένα διάστημα αλλά και διότι μπορεί να αντιλήφθηκαν τότε ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω τους.

Εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι τα άτομα αυτά επανεργοποιήθηκαν έχοντας ίσως «στρατολογήσει» νέα μέλη που δεν αποκλείεται να είναι «αχαρτογράφητα» για τις Αρχές. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «σκανάρουν» πλέον γνώριμα σε αυτούς πρόσωπα που είχαν φύγει από τα «ραντάρ» των ειδικών υπηρεσιών ως «αποσυρμένα», ενώ γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν «νεόκοποι» τρομοκράτες που τα τελευταία χρόνια είχαν «χαρτογραφηθεί» ως δράστες επιθέσεων χαμηλότερης κλίμακας (γκαζάκια σε τράπεζες κοκ).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι

Ένας νέος που γεννήθηκε στην Ελλάδα μέσα στην κρίση και θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας κάπου κοντά στο 2030 θα πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον 38,5 χρόνια για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 2070. Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θεωρείται «βιολογικό προνόμιο» και

Άγιοι Ανάργυροι: Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν… είδε

Σε ένα τραγικό πινγκ- πονγκ ευθυνών φέρεται να εξελίσσεται η υπόθεση της Κυριακής, που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Αρχών λίγο πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να δηλώνουν άγνοια για

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Μετάβαση στο περιεχόμενο