Η Ιταλία στη δίνη του μεταναστευτικού

Το μεταναστευτικό συνεχίζει να αποτελεί κύριο θέμα στην ιταλική επικαιρότητα. Η κυβέρνηση στη Ρώμη σκέφτεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 Από το Μεγάλο Σάββατο των Καθολικών μέχρι σήμερα, έφτασαν στην Λαμπεντούζα και στην Σικελία, πάνω από δυο χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι διασώθηκαν από το ιταλικό λιμενικό και από σκάφη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Παράλληλα, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης άλλων χιλίων διακοσίων «απελπισμένων της θάλασσας», σε περιοχή του Ιονίου, μεταξύ Καλαβρίας και Σικελίας.

Τις επιχειρήσεις αυτές έχει αναλάβει, με τα πλοιάριά της, η ιταλική οικονομική αστυνομία, Guardia di Finanza, με την συνεργασία αεροσκαφών της Frontex και του Ιταλικού Λιμενικού. Μετά από τις κριτικές των περασμένων εβδομάδων για ολιγωρία στη διαδικασία παροχής βοήθειας, η κυβέρνηση Μελόνι δίνει τώρα  μεγάλη έμφαση στην δημοσιοποίηση των διαφόρων επιχειρήσεων διάσωσης.

Στην Λαμπεντούζα, όμως, η κατάσταση είναι και πάλι οριακή. Μόνον την ημέρα του Καθολικού Πάσχα, έφτασαν στο νησί είκοσι έξι πλεούμενα.  Στο κέντρο παραμονής μεταναστών και προσφύγων, το οποίο έχει φτιαχτεί για το πολύ τετρακόσιες κλίνες, αυτή την στιγμή βρίσκονται πάνω από χίλιοι οκτακόσιοι άνθρωποι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; 

Πρόσφυγες, Κατάνια, 08.11.2022
Πρόσφυγες στο λιμάνι της Κατάνια, 08.11.2022Εικόνα: Salvatore Cavalli/AP Photo/picture alliance

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης προτίθεται να υπογράψει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Με κύριο στόχο να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν πιο εύκολα πλοία του πολεμικού ναυτικού αλλά και να ναυλωθούν εμπορικά σκάφη, για να μεταφερθούν οι διασωθέντες σε άλλες περιοχές της Ιταλίας και να επιτευχθεί αποσυμφόρηση της Λαμπεντούζα. Ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Ρενάτο Σκιφάνι, ζητά με έμφαση από την συντηρητική συμμαχία της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια και των Αδελφών της Ιταλίας, να κινηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, μέλη της  γερμανικής ΜΚΟ Resqship που διέσωσαν είκοσι δυο ανθρώπους, νότια της Σικελίας, καταγγέλλουν ότι «στο ναυάγιο αυτό, χάθηκαν τουλάχιστον δεκαοκτώ ζωές. Το πλοιάριο  με το οποίο ταξίδευαν βυθίστηκε και οι μετανάστες έμειναν μέσα στην παγωμένη θάλασσα για πάνω από ένα δίωρο. Με μια πραγματικά  ανθρωπιστική προσέγγιση -χωρίς εμμονές στην θωράκιση των ευρωπαϊκών συνόρων- η νέα αυτή τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

 

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 4,3% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

Σταμάτησε τον Απρίλιο η διαρκής ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες κατέγραφαν άνοδο για 26 διαδοχικούς μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Τον Απρίλιο του 2023 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3%

Τα σχέδια των κολοσσών της κρουαζιέρας για την Eλλάδα

Eίναι η χώρα, η οποία εγκαίρως υιοθέτησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα το 2021 και έδωσε τη δυνατότητα επανεκκίνησης του κλάδου, γεγονός που σταμάτησε την οικονομική αιμορραγία των εταιριών. Kαι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και το επιβραβεύουν εντάσσοντας την χώρα μας στα

Έβρος: Τούρκοι απομάκρυναν μετανάστες από νησίδα κοντά στη Ν. Βύσσα

Ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει την κινητικότητα στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκε κοντά στη Νέα Βύσσα. Στην περιοχή της Νέας Βύσσας υπήρξε η πληροφορία ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 300 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο ποταμό. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την τουρκική πλευρά ότι οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος

Ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με γιγαντιαία ηλιακά πανιά πρόκειται να δρομολογηθεί το 2030

Η εταιρεία κρουαζιέρας περιπέτειας Hurtigruten Norway αποκάλυψε σήμερα τα σχέδια για ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με μηδενικές εκπομπές ρύπων και αναδιπλούμενα πανιά που καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες, το οποίο πρόκειται να αποπλεύσει το 2030. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν στόλο οκτώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο