Η Ιταλία στη δίνη του μεταναστευτικού

Το μεταναστευτικό συνεχίζει να αποτελεί κύριο θέμα στην ιταλική επικαιρότητα. Η κυβέρνηση στη Ρώμη σκέφτεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 Από το Μεγάλο Σάββατο των Καθολικών μέχρι σήμερα, έφτασαν στην Λαμπεντούζα και στην Σικελία, πάνω από δυο χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι διασώθηκαν από το ιταλικό λιμενικό και από σκάφη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Παράλληλα, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης άλλων χιλίων διακοσίων «απελπισμένων της θάλασσας», σε περιοχή του Ιονίου, μεταξύ Καλαβρίας και Σικελίας.

Τις επιχειρήσεις αυτές έχει αναλάβει, με τα πλοιάριά της, η ιταλική οικονομική αστυνομία, Guardia di Finanza, με την συνεργασία αεροσκαφών της Frontex και του Ιταλικού Λιμενικού. Μετά από τις κριτικές των περασμένων εβδομάδων για ολιγωρία στη διαδικασία παροχής βοήθειας, η κυβέρνηση Μελόνι δίνει τώρα  μεγάλη έμφαση στην δημοσιοποίηση των διαφόρων επιχειρήσεων διάσωσης.

Στην Λαμπεντούζα, όμως, η κατάσταση είναι και πάλι οριακή. Μόνον την ημέρα του Καθολικού Πάσχα, έφτασαν στο νησί είκοσι έξι πλεούμενα.  Στο κέντρο παραμονής μεταναστών και προσφύγων, το οποίο έχει φτιαχτεί για το πολύ τετρακόσιες κλίνες, αυτή την στιγμή βρίσκονται πάνω από χίλιοι οκτακόσιοι άνθρωποι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; 

Πρόσφυγες, Κατάνια, 08.11.2022
Πρόσφυγες στο λιμάνι της Κατάνια, 08.11.2022Εικόνα: Salvatore Cavalli/AP Photo/picture alliance

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης προτίθεται να υπογράψει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Με κύριο στόχο να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν πιο εύκολα πλοία του πολεμικού ναυτικού αλλά και να ναυλωθούν εμπορικά σκάφη, για να μεταφερθούν οι διασωθέντες σε άλλες περιοχές της Ιταλίας και να επιτευχθεί αποσυμφόρηση της Λαμπεντούζα. Ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Ρενάτο Σκιφάνι, ζητά με έμφαση από την συντηρητική συμμαχία της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια και των Αδελφών της Ιταλίας, να κινηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, μέλη της  γερμανικής ΜΚΟ Resqship που διέσωσαν είκοσι δυο ανθρώπους, νότια της Σικελίας, καταγγέλλουν ότι «στο ναυάγιο αυτό, χάθηκαν τουλάχιστον δεκαοκτώ ζωές. Το πλοιάριο  με το οποίο ταξίδευαν βυθίστηκε και οι μετανάστες έμειναν μέσα στην παγωμένη θάλασσα για πάνω από ένα δίωρο. Με μια πραγματικά  ανθρωπιστική προσέγγιση -χωρίς εμμονές στην θωράκιση των ευρωπαϊκών συνόρων- η νέα αυτή τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

 

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόβλεψη για δεύτερη οικονομική κρίση το 2026 για Ελλάδα και άλλες χώρες

Ως ορόσημο αναγνωρίζεται το 2026 για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν πως χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομική

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων – Πώς τα €50 της αύξησης γίνονται €1 την ημέρα (Παραδείγματα)

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος. Σύμφωνα με τα

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφτηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν o Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης και ο Διοικητής του Κέντρου

Διεξαγωγή Σχολείου με Αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων»

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ το Διακλαδικό Σχολείο Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ με αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων» (Strategic Deployment and Movement Planning), στις εγκαταστάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο