Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση στα λιμάνια

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση στα λιμάνια λόγω των αβέβαιων δρομολογίων των πλοίων και των ελλείψεων εξοπλισμού που προκαλούνται από τη μετατόπιση των άδειων εμπορευματοκιβωτίων προειδοποιεί η HSBC Global Research. Οι προκλήσεις αυτές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω από την επερχόμενη κινεζική/σεληνιακή πρωτοχρονιά.

Εάν η κρίση παραμείνει ανεπίλυτη τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές spot ακόμη υψηλότερα και στη συνέχεια να αυξήσει τις τιμές των συμβολαίων, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες διαπραγματεύονται τα ετήσια συμβόλαιά τους με τους λιανοπωλητές. Ενώ αυτό μπορεί να αποτρέψει μια σημαντική μείωση των κερδών του κλάδου σε σύγκριση με τις προσδοκίες πριν από τις διαταραχές, προσθέτει επίσης στις αυξανόμενες ανησυχίες στον κλάδο.

Οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων της Σαγκάης (SCFI) αυξήθηκαν σχεδόν 8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022 και σχεδόν διπλάσιες από ό,τι ήταν στα τέλη Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα, εξαιρουμένης της περιόδου COVID-19, τόσο οι τιμές SCFI όσο και οι τιμές SCFI Σαγκάη-Ευρώπη βρίσκονται επί του παρόντος στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Το ράλι των τιμών οφείλεται κυρίως στις γραμμές Ασίας-Ευρώπης, αλλά η HSBC παρατηρεί ότι οι τιμές spot σε άλλες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών υπερατλαντικού εμπορίου, παρουσιάζουν επίσης ανοδική τάση στον απόηχο της κρίσης.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει περίπου 25 επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας από τον Νοέμβριο, αναγκάζοντας τις περισσότερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να ανακατευθύνουν τα πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Εάν η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχιστεί, οι ναυλωτές μπορεί να εξετάσουν εναλλακτικές επιλογές, όπως η αεροπορική μεταφορά ή ο σιδηρόδρομος, λόγω των μεγαλύτερων ταξιδιών μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, δήλωσε η HSBC.

Η HSBC προβλέπει μια μέτρια ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου το 2024, με τις παγκόσμιες εξαγωγές να αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,8% το 2024 και κατά 3,4% το 2025. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή λόγω των πιθανών καθοδικών κινδύνων, όπως τα υψηλότερα επιτόκια, η αβεβαιότητα στην κινεζική ζήτηση, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και η εμπορική αβεβαιότητα.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις