Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία θα υπογράψουν μνημόνιο για τη σύσταση ναυτικής ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Βούλγαρος υφυπουργός Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα υπογράψει μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας για τη σύσταση ναυτικής ομάδας για την εξουδετέρωση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα (MCM Black Sea), ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η επίσημη υπογραφή θα πραγματοποιηθεί αύριο, 11 Ιανουαρίου. Η απόφαση για την έγκριση του μνημονίου από τη βουλγαρική πλευρά ελήφθη σε κυβερνητική συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου 2023.

Η σύσταση της ναυτικής ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα (MCM Black Sea) ξεκίνησε από την Τουρκία τον Αύγουστο του 2023 με κύριο στόχο την εγγύηση της ασφάλειας των θαλάσσιων οδών στη Μαύρη Θάλασσα και την αντιμετώπιση της απειλής των ναρκών που προέκυψε μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι δραστηριότητες της MCM Black Sea έχουν απολύτως ειρηνικό χαρακτήρα και δεν στρέφονται εναντίον άλλης χώρας. Η αποστολή αυτή αναμένεται να βοηθήσει στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, χωρίς να αντικαθιστά την παρουσία του ΝΑΤΟ και τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες αποτροπής και άμυνας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο άρχισε η Ρωσία, οδηγεί σε κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, κυρίως όσον αφορά τη ναυτιλία, και προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι, το Πολεμικό Ναυτικό των τριών χωρών θα εμπλακεί στην εκκαθάριση της Μαύρης Θάλασσας από τις νάρκες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ στις αρχές του μήνα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις