Η “μάχη” των δικαστών: Τα φαβορί για την ηγεσία της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων στις εκλογές που θα γίνουν 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου – ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Οι εκλογές γίνονται στη βαριά σκιά της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, τον δικαστικό χάρτη και την ενοποίηση Ειρηνοδικών με τους Πρωτοδίκες- Ισχυρή παρουσία 14 Ειρηνοδικών στους συνολικά 26 υποψήφιους για το ΔΣ. Πως διαμορφώνονται οι “κυρίαρχες” ομάδες.

Σε θέσεις “μάχης” για την μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής 26/5 (σε όλες τις περιφέρειες των Πρωτοδικείων πλην Αθηνών- Πειραιά ) και της επόμενης 2/ 6 σε Αθήνα και Πειραιά βρίσκονται πλέον οι δικαστικές ομάδες και μεμονωμένοι δικαστικοί λειτουργοί που διεκδικούν την ηγεσία της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής Ένωσης, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πρόκειται για το πολυπληθέστερο όργανο με περίπου 2.800 μέλη και με ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτό, αφού στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν 2.119 έναντι 1.961 (αύξηση 158 μελών) το 2020. Σε αυτές (Μάιος 2022) η ομάδα της Μαργαρίτας Στενιώτη εξέλεξε 8 συμβούλους, η ομάδα του Χριστόφορου Σεβαστίδη 6 συμβούλους, ενώ ως ανεξάρτητος εξελέγη ο Αρεοπαγίτης Χρ. Νάστας.

Δικαστικός χάρτης και οικονομικά

Σε πρώτο πλάνο πέραν των άλλων ζητημάτων τέθηκαν κυρίως ο νέος δικαστικός χάρτης , που ψηφίστηκε λίγο πριν τις εκλογές και οι οικονομικές διεκδικήσεις των δικαστών που πέτυχαν αύξηση βασικού μισθού και επιδομάτων. Η κριτική της μειοψηφίας του ΔΣ από την άλλη πλευρά αφορά πέραν των άλλων αναφορές για οπισθοχώρηση σε διεκδικήσεις όπως ο 13ος και 14ος μισθός , αλλά και η στάση της πλειοψηφίας στο θέμα του Δικαστικού Χάρτη.

Οι κυρίαρχες ομάδες

Στις κρίσιμες αυτές εκλογές ουσιαστικά τίθενται εκ νέου (ανανεωμένες) οι ομάδες της νυν προέδρου Μαργαρίτας Στενιώτη, που εξελέγη το 2022 , και του Χριστόφορου Σεβαστίδη που είχε διατελέσει πρόεδρος επί 6 χρόνια (3 θητείες , αρχικά τις δυο πρώτες με την σύμπραξη και των ομάδων Λυμπερόπουλου, Σαλάτα και εν συνεχεία με την δική του ομάδα μόνο). Αξιοσημείωτο πως κατέρχονται ως μεμονωμένοι υποψήφιοι ή με επιμέρους ολιγομελείς ομάδες 10 ειρηνοδίκες (ενώ και στις ομάδες Στενιώτη- Σεβαστίδη συμμετέχουν από 2 Ειρηνοδίκες). Κι αυτό γιατί αφενός οι ειρηνοδίκες αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού – δικαστικού σώματος (περίπου 960) και αφετέρου διότι η εκλογική διαδικασία γίνεται στον απόηχο της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας.

Η ομάδα Στενιώτη

Εκλογές στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

dikastiko.gr

Η ομάδα της προέδρου Εφετών Μαργαρίτας Στενιώτη που διεκδικεί δεύτερη θητεία αποτελείται με επικεφαλής την ίδια απο τους :

* ΒΕΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ειρηνοδίκης Αθηνών

* ΒΕΡΓΩΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας

* ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Εφέτης Αθηνών

* ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών

* ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ Πρωτοδίκης Πειραιά

* ΦΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Εφέτης Αθηνών

* ΦΩΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ) Ειρηνοδίκης Αθηνών

Διαβάστε ΕΔΩ το προεκλογικό φυλλάδιο της ομάδας Στενιώτη

Η ομάδα Σεβαστίδη

Εκλογές στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

dikastiko.gr

Η ομάδα του εφέτη Χριστόφορου Σεβαστίδη, με επικεφαλής τον ίδιο, που διεκδικεί την επιστροφή στην προεδρία, αποτελείται από τους :

* ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών

* ΕΡΜΙΔΟΥ ΑΚΡΙΒΗ Ειρηνοδίκης Αθηνών

* ΜΠΟΡΟΔΗΜΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης

* ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ (ΖΑΧΟΣ) Ειρηνοδίκης Γιαννιτσών

* ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Εφέτης Αθηνών

* ΤΣΕΦΑΣ ΜΙΧΑΗΛ Πρόεδρος Πρωτοδικών Αιγίου

* ΦΑΡΣΑΛΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Πρωτοδίκης Αθηνών

Διαβάστε ΕΔΩ το προεκλογικό φυλλάδιο της ομάδας Σεβαστίδη

Οι ειρηνοδίκες

Στις εκλογές ως μεμονωμένες ή επιμέρους ομάδες , κατέρχονται και επιπλέον 10 Ειρηνοδίκες:

* ΒΑΣΤΑΡΟΥΧΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Πταισματοδίκης Κέρκυρας

* ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ – ΦΟΙΒΟΣ Ειρηνοδίκης Χαλανδρίου

* ΚΥΡΙΛΗ ΕΥΠΡΑΞΙΑ Ειρηνοδίκης Ιωαννίνων

* ΜΠΙΧΑΚΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Ειρηνοδίκης Θεσσαλονίκης

* ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Ειρηνοδίκης Νεάπολης Λακωνίας

* ΠΙΝΑΚΙΔΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Ειρηνοδίκης Παγγαίου

* ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ Πταισματοδίκης Πατρών

* ΣΤΑΣΙΝΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ειρηνοδίκης Θεσσαλονίκης

* ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ – ΜΗΝΑΣ Ειρηνοδίκης Χαλανδρίου

* ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΚΑΛΛΗ) Ειρηνοδίκης Αθηνών

Οι υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή είναι :

* ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΩΡΑΙΟΖΗΛΗ Πρωτοδίκης Ηρακλείου

* ΚΟΚΑΡΙΔΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ Πταισματοδίκης Αθηνών

* ΚΡΕΠΟΥΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ – ΘΕΟΔΩΡΑ Ειρηνοδίκης Πειραιά

* ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Πρόεδρος Πρωτοδικών Πατρών

* ΠΑΠΑΔΟΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΘΩΜΑΣ Πρωτοδίκης Πειραιά

* ΤΑΒΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ειρηνοδίκης Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση, η διαδικασία θα εξελιχθεί ως εξής :

“Σας υπενθυμίζουμε ότι οι αρχαιρεσίες της ΕΝΔΕ θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή, 26 Μαΐου 2024 σε όλες τις περιφέρειες των Πρωτοδικείων, εκτός Αθηνών και Πειραιά. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 8 η ώρα το πρωί και λήγει στις 3 το απόγευμα.

Την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στο Πρωτοδικείο Αθηνών για τις περιφέρειες Αθηνών και Πειραιά. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 8 η ώρα το πρωί και θα λήξει στις 7 το απόγευμα.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι συνάδελφοι είναι μέλη της Ένωσης και οικονομικά τακτοποιημένοι (κάτι που ισχύει για όλους τους Δικαστές και για τους Εισαγγελείς που παρακρατείται η εισφορά τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών) και όσοι Εισαγγελείς υποβάλουν αίτηση εγγραφής στην Ένωση μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας.

Σε κάθε Πρωτοδικείο ψηφίζουν αυτοί που υπηρετούν στην περιφέρειά του. Όσοι όμως Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρεθούν σε άλλη περιφέρεια, μπορούν να ψηφίσουν στο Πρωτοδικείο της περιφέρειας αυτής, αφού υπογράψουν δήλωση.

Απαραίτητη είναι η επίδειξη αστυνομικής ή υπηρεσιακής ταυτότητας, διαβατηρίου, άδειας κυκλοφορίας ή οποιουδήποτε εγγράφου αποδεικτικού της ταυτότητας του μέλους”.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο